DomovBlog

Blog

Kategorija: Razno

Komentiranje izključeno

Dobri trije možje se decembra radi ustavijo v naši trgovini, da z igračami napolnijo svoje vreče, ki jih nato postavljajo pod smreke in smrečice. Pripravili smo seznam igrač, ki bodo razveselile staro in mlado in ob katerih bodo obdarovanci gotovo vzkliknili: »To je to!«

Darila smo razdelili po različnih cenovnih kategorijah. Vemo, da je pri obdarovanju najbližjih to precej nepomemben faktor, a morda vam vseeno pride prav pri iskanju darila za znanca od strica, ki ste ga nekoč bežno spoznali na vrtni zabavi. Vabimo vas tudi k branju nasvetov za darila glede na starost obdarovanca.

5-10€

Bumerang Booma Junior je odlično darilo za varno miganje v dnevni sobi, saj je dovolj mehak, da ne bo ničesar razbil. Obožujejo ga tako otroci, kot odrasli, premer njegovega leta pa je 3 metre, zato ga lahko mečete tudi v manjših sobah. Je izvrsten pripomoček za učenje tehnike meta in v spomladanskih mesecih boste z lahkoto prestopili na takšnega z večjo krivuljo leta.

HopHop mehurčki so prav posebni milni mehurčki, ki jih lahko s priloženo rokavico držite in odbijate. Posebna milnica omogoča oblikovanje posebej trpežnih mehurčkov, s katerimi se boste lahko žogali, morda pa se vam uspe celo približati svetovnemu rekordu, ki znaša čez 300 zaporednih odbojev. Odlično darilo za otroke, mlajše od 10 let.

V zadnjih letih se je naša zbirka lesenih ugank vztrajno povečevala in med njimi lahko najdete miselne izzive najrazličnejših oblik in težavnostnih stopenj. Vaša naloga pri reševanju je, da pozorno opazujete njihovo zgradbo, jih razstavite in nato poskusite sestaviti nazaj. Še posebej priporočamo Puzzle A in leseno kačo 4×4, ki ju morate sestaviti v kocko.

miselne-blog-darila

Če vam je kovina bližje kot les, pa se preizkusite v reševanju izzivov priljubljene znamke Cast. Razdeljeni so na šest težavnostnih stopenj – tisti s šestimi zvezdicami so zares težki in jih priporočamo, če imate doma kakšno res brihtno bučo ali pa samo nekoliko sadistično radi opazujete, kako si drugi okrog vas razbijajo glavo. Nam je še posebej všeč razstavljanka Elk, ki je bila zasnovana na podlagi oblike jelenjih rogov.

Če bi radi razveselili celo družino ali pa večjo družbo, vam priporočamo Gigamicove družabne igre v pločevinastih škatlicah, ki jih odlikujejo preprosta pravila in unikatni načini igranja. Še posebej priljubljeni so zmešani Panic Lab, nagajivi Ciao! in igra iskanja razlik Difference, pred kratkim pa sta se zbirki pridružila živalski Specific in igra hitrostnega zlaganja kart Pic-Mix. Vse igre so krajše od 20 minut in jih zaradi majhne velikosti lahko vzamete povsod s sabo.

10-20€

Imagidice so kocke, s katerimi pripovedujete zgodbe. Na 12 kockah je kopica raznovrstnih simbolov, ki jih mora pripovedovalec po metu vključiti v svojo kratko zgodbo. So odličen pripomoček za krepitev kreativnega razmišljanja in govornega izražanja.

Če iščete darilo za par, so lesene abstraktne igre Quarto, Quoridor, Quixo in Pylos prava izbira. Naučite se jih v manj kot minuti, igralca pa bosta čez čas postajala vse boljša in bosta odkrivala vedno nove taktične globine iger. Zbirko odlikuje tudi posebno priznanje organizacije Mensa, saj možgane preizkušajo na področjih kombinatorike, logičnega sklepanja in napovedovanja dogodkov. So odličen način preživljanja prostega časa v dvoje, saj so poleg miselnih dobrobiti tudi izjemno zabavne in pričarajo simpatično vzdušje dvoboja.
quarto-seznam

Mali nadobudni spretneži bodo navdušeni nad Yo-yojem ali diabolom. Vedno priljubljena žonglerska rekvizita učita koordinacije telesa in spretnosti rok in prstov. Trening z žonglerskimi rekviziti uči tudi potrpežljivosti in jo zelo hvaležno nagrajuje, saj se mišični spomin krepi zelo hitro, zato bodo otroci z malo rednega treninga kmalu obvladali celo kopico trikov. Izpostavimo posebej priljubljena Yoyo One in diabolo Radiant, ki sta trpežna in primerna tako za popolne začetnike kot tudi za nekoliko bolj napredne cirkusante. Z njimi lahko začnejo vaditi otroci, starejši od 6 let.

Če iščete prav poseben miselni izziv, ki bo za nekaj časa zaposlil obdarovanca, si oglejte Lonpos 505. Gre za uganko, pri kateri morate kroglice, povezane v različne like, razporediti znotraj pravokotnika tako, da zapolnite vse prazne prostore. Priložena knjižica vam zastavi izziv, ki ga morate s preostalimi liki, ki ostanejo izven škatle, razrešiti z metodo preizkušanja različnih rešitev in logičnega sklepanja na podlagi napak. V napredni različici lahko uganko rešujete tudi v 3D načinu – cilj je zgraditi piramido.

V svetu miselnih izzivov ne moremo preko različnih Rubikovih kock, ki se razlikujejo glede na velikost, zanimive pa so tudi mnoge izpeljanke posebnih oblik, ki se rešujejo povsem drugače kot osnovna kocka. Med njimi naj izpostavimo GearCube in Pyraminx, ki sta primerna tudi za popolne začetnike. Vse uganke so odličen pripomoček za učenje algoritemskega reševanja problemov in so zato v zadnjih letih (ob porasti zanimanja za programiranje), ponovno postale hit – sploh med najstniki.

kocke-blog-darila

Za mlade kreativne duše smo pripravili zbirko sestavljank – pobarvank ToDo. Z njimi sestavite različna prevozna sredstva, npr. ladjo, gasilsko črpalko ali pa celo helikopter in jih nato tudi pobarvate. Za sestavljanje ni potrebno lepljenje ali uporaba škarij, zato se sestavljanja in barvanja lahko lotijo otroci, starejši od treh let.

Vedno priljubljeni inteligentni plastelin je pravi hit med otroci, nekateri ga uporabljajo celo v zbirateljske namene. Gre za unikatno vrsto plastelina s posebnimi fizikalnimi lastnostmi – odzival se bo različno glede na silo, ki jo apliciramo. Če bomo plastelin potegnili narazen nalahno, se bo obnašal kot žvečilni gumi, če ga bomo potegnili na hitro, se bo strgal kot papir, če ga bomo stisnili v žogico, pa se bo odbijal kot skokica. Mnogi med njimi imajo tudi dodatne posebne sposobnosti – npr. z gnetenjem menjajo barvo, se svetijo v temi ali pa reagirajo na magnet.

Bodoči arhitekti in gradbeni inženirji bodo navdušeni nad čisto pravimi konstruktorski seti za gradnjo Teifoc. Sestavljajo jih miniaturne opeke in pripomočki za mešanje malte, s katerimi lahko zgradite zelo trdne zgradbe, med katerimi izpostavimo konjušnico, hišico in vodnjak.  Najlepše pri vsem tem je, da svojo konstrukcijo, če se je naveličate, lahko kadarkoli vržete v vodo – malta se bo razgradila, opeke pa boste lahko uporabili za ponovno gradnjo. Teifoc lahko uporabljajo otroci, starejši od 5 let.

postavljanje

20-30€

Nismo pozabili tudi na male spretne prste, ki se navdušujejo nad mehaniko in ki poskrbijo, da doma kakšen daljinec konča razstavljen na prafaktorje. Eitech so kovinski seti za sestavljanje, ki pridejo s priloženimi mini orodji (izvijač in klešče). Iz njih lahko otroci sestavijo marsikatero zanimivo strukturo – dinozavre, avtomobile, robote in vesoljska plovila. Mnoge kreacije s pomočjo baterij tudi zaživijo, med drugim lahko zgradite celo avto na daljinski pogon. Eitech je primeren za otroke nad 7 let, nekaj plastičnih setov, npr. Dirkalnik, pa je primernih tudi za mlajše, od starosti 4 let navzgor.

Katamino je kralj med lesenimi miselnimi igrami. Na prvi pogled vas bo morda spomnil na tetris, saj so liki, s katerimi rešujete uganke, zelo podobni kosom iz kultne računalniške igre. Vendar pa je ideja nekoliko drugačna – v priloženi knjižici dobite navodila, katere like vzeti v roko, nato pa jih poskušate spraviti v leseno ogrodje tako, da zapolnite vse prazne prostore. S palico določite velikost pravokotnika – večji kot je, težja je naloga. Katamino je prav zaradi prilagodljive težavnostne stopnje primeren za vse starosti – najbolj bistroumni igralci se bodo lahko preizkusili v reševanju 3D ugank, otroci pa ga bodo lahko uporabljali tudi kot tangram.

katamino-dva-igralca

Neodimske magnetne kroglice so pred leti obnorele svet in še vedno privlačijo nove spretne oblikovalce. Gre za 216 magnetnih kroglic, s katerimi lahko ustvarjate različne strukture, vse od najpreprostejše kocke do bolj kompleksnih fraktalov. Ustvarjanje z magneti krepi fino motoriko v prstih, obenem pa je dobra možganska vadba, saj morate pri sestavljanju upoštevati različna magnetna pola posamezne kroglice. Odlično, izvirno darilo odrasle.

Leseni šah bo obdarovancu popestril marsikatero popoldne, ki ga bo preživel v dobri družbi, obenem pa bo tudi polepšal sobo, v kateri bo šah stal. V naši zbirki najdete mnoge čudovite lesene igralne plošče, ki pridejo s priloženimi figurami. So mnogih velikosti in različnih tipov – glede na estetiko figur. Še posebej priporočamo zelo priljubljeni šah Olympic.  Za mlajše nadobudne igralce ali pa za tiste, ki svoje partije radi igrate tudi na poti, pa priporočamo leseni magnetni šah.

V tej cenovni kategoriji izpostavimo še Celestio, čudovito družinsko igro, pri kateri potujete iz oblaka na oblak. Družabne igre so čudovito darilo, ne glede na starost obdarovanca. Naših najljubših pet smo zbrali v tej objavi, vabljeni pa ste tudi k branju bolj podrobnih vodičev.

30€+

U-Gears so čudovite lesene sestavljanke, ki bodo po tem, ko jih boste zgradili, celo oživele. Tako boste npr. lahko sestavili repliko parnega stroja, ki se bo poganjal na zrak ali pa traktor na tri prestave, ki se bo vozil po vaši mizi. So odličen vikend projekt, ki se ga bodo z veseljem lotili ljubitelji sestavljanja in modeliranja. V povprečju so sestavljene iz 50-150 koščkov, ki jih združujete brez lepljenja. Ne le, da se je užitek ukvarjati z njimi, temveč tudi izgledajo čudovito na mizi in so krasno darilo za najstnike in odrasle.

ugears-blog-cover

Si upate povzpeti na zašiljeno palico in odskakljati naokrog? Pogo palica je čudovit pripomoček za krepitev ravnotežja in koordinacijo celega telesa. Na voljo je več različic, glede na težo obdarovanca, na največji pa se lahko preizkusijo tudi odrasli, ki tehtajo manj kot 80kg. Pogo je pravi hit šolskih dvorišč, na njej otroci preizkušajo drug drugega in podirajo rekorde v zaporednih skokih.

Z Wrebbit 3D puzzli bodo znamenitosti sveta zaživele v vaši sobi – en meter visoki elegantni Eifflov stolp, veličastna Sydneyjska opera in mogočni Ludvikov grad na Bavarskem. Morda se sliši kot ponudba iz turističnega vodiča, toda prav daleč od resnice ni – sestavljanje bo burilo vašo potovalno domišljijo, saj boste znamenitosti spoznavali kos za kosom. Ob tem pa predstavlja čisto drugačen izziv kot običajni puzzli, saj bo stavba počasi rasla pred vašimi očmi. Odlično darilo za sestavljavce nad 10 let.

Mala presenečenja (<5€)

Pujsomet je super zabavna igra z metanjem kock, ampak brez kock – temveč s pujsi! Igralec, ki je na potezi vrže pet pujsov, nato pa jih točkuje glede na to, na katerem delu telesa pristanejo. Najtežje jih je ujeti na rilec!

Happy Cube je sestavljanka, pri kateri poskušate šest kosov z različno nazobčenimi robovi, sestaviti v kocko. Pri tem vam bo v pomoč vaša spretnost pozornega opazovanja in logičnega sklepanja. Z več različnimi sestavljankami, lahko koščke kombinirate med sabo in tako ustvarjate tudi bolj kompleksne oblike.  Happy Cubes so na voljo v mnogih težavnostnih različicah, zato so primerni tako za malčke od 3 let navzgor, kot tudi za odrasle brihte.

Ufo Skokica je posebna elastika, ki jo napnemo in plosko spustimo na tla, skokica pa se od tal odbije visoko v zrak, da izgleda kot kakšna pritlikava žaba.  Je prva stvar, ki jo kupijo otroci za svojo žepnino in drobna malenkost, ki je bo vesel vsak med 6 in 12 let, pa tudi marsikdo starejši.

Pojoča magneta vržete v zrak, tam pa se zaradi privlačnosti drgneta med sabo in ustvarjata pojoč zvok. Lahko ju uporabljate tudi kot klasična magneta, z njima pa se da tudi zelo lepo uprizoriti delovanje magnetnih sil, saj lahko z enim povzročite vrtenje drugega.

Z lesenimi sestavljankami lahko oblikujete lično izrezljane figure živali, dinozavrov, avtomobilov in letal. Za sestavljanje ne potrebujete lepila, na koncu pa jih lahko tudi pobarvate. Ob pomoči staršev se lahko sestavljanja lotijo tudi mlajši otroci.

Curiosi Puzzli so miniaturni puzzli z motivi barvnih mandal, ki jih sestavlja le okrog 50 koščkov. So tako majhni, da so spravljeni v škatlici za vžigalice in so zelo simpatično majhno darilce.

puzzli-blog-darila

Vrtavka, ki vstane je nesporna kraljična v svetu vrtavk. Ko jo zavrtimo, se počasi prekucne, obrne na glavo in nato vrti naprej. Ob tem zaradi pisanih vzorcev ustvarja čudovita barvna prelivanja. Je tudi ena najbolj preprostih vrtavk za vrtenje, zato je primerno darilo tudi za manjše otroke.

Upamo, da ste s pomočjo zgornjih predlogov razrešili decembrske nakupovalne dileme in se boste lahko prepustili brezskrbnemu uživanju praznikov z najbližjimi. Želimo vam igrivo praznovanje!

Kategorija: Novice

Komentiranje izključeno

V naši trgovini na Gallusovem nabrežju ter v obeh spletnih trgovinah (tojeto.info in druzabne-igre.si) lahko najdete cel koš idej za darila svojim bližnjim, prijateljem in znancem. Zmeraj se potrudimo in skupaj najdemo nekaj pravega. Ampak to kot naše zveste stranke, redni obiskovalci in dobri poznavalci naše ponudbe že gotovo veste.

Kaj pa storiti v primeru, ko ste obdarovanci vi in si resnično ne želite še ene pižame, treh novih okraskov, ki se bodo prašili na policah, vrednostnega bona za neznane storitve ali še ene knjige, ki bi si jo sicer izposodili v knjižnici?

Kot obdarovanci bi se zelo razveselili zapletene sestavljanke, ki vam bo »kravžljala« možgane, nove družabne igre, s katero se bo zabavala vsa družba, ali frizbija, za katerim se bo skupaj z vami podil še vaš najboljši prijatelj. Zagotovo ste vsaj katero od naštetih stvari kdaj že sami podarili, podarjene pa niste dobili še nikoli. Razlogi za to so včasih prav smešni, npr. da vsi domnevajo, da če imate doma že 5 sestavljank in ste še 3 dodatne podarili, si novih gotovo ne želite… ali še huje, vaši bogati zbirki družabnih iger si nihče ne upa dodati kot darilo kakšne nove igre, saj lahko dobite kakšno, ki jo že imate ali pa tako, ki vam kot poznavalcu (morda) ne bo všeč….

Naša knjiga želja vam ponuja rešitev. Vanjo lahko natančno zapišete, kateri izdelek (ali več teh) si želite, čisto po tihem to omenite potencialnim darovalcem (verjemite, veseli bodo, da si jim ne bo treba razbijati glave z vprašanjem, kaj podariti tokrat), mi v TojeTo pa poskrbimo, da bo izbrano pravo darilo in da ne boste slučajno dobili dveh enakih…

Praktični napotki:

  • Vaše želje lahko kadarkoli osebno zapišete v TojeTo knjigo, ki se nahaja v trgovini na Gallusovem nabrežju 29 v Ljubljani, skupaj z vašim imenom in priimkom ter naslovom. Pri tem bomo skupaj preverili, da so izdelki na voljo.
  • Sicer nam lahko tudi pišete na e-naslov tojeto@igriv.si in bomo vaše želje v knjigo zapisali mi.
  • V primeru, da bo nekdo za vas kupil katerega od označenih izdelkov, bomo to zabeležili, vam pa v nobenem primeru tega ne bomo izdali.

Kategorija: Dogodki

Komentiranje izključeno

Essen v oktobru ….

V bližnji in tudi malo bolj oddaljeni okolici Essna v industrijskem nemškem Porurju so v oktobru hotelske, air bnb in podobne kapacitete skoraj zasedene ali pa tako drage, da bi cene nastanitve marsikoga odvrnile. Do tja imamo Slovenci približno 1000 km vožnje.

Na velikem sejmišču, ki je trenutno v fazi popolne prenove in povečanja, se v šestih dvoranah predstavlja čez 1000 razstavljalcev iz 50 držav, ki so prav v času sejma izdali čez 1200 novosti. V štirih sejemskih dnevih so letos našteli rekordnih 174.000 obiskovalcev, kar v praksi pomeni, da se z gnečo srečuješ na vsakem koraku.

Denarnice večine obiskovalcev so ob odhodu domov občutno lažje :)

essem-2016-25

Kaj nas torej vleče tja?

»Essen Spiel« je največji prodajno-razstavni sejem namiznih družabnih iger na svetu. Na njem založniki predstavijo več kot pol letnih novosti, prodajajo tako nove kot starejše igre, različni ponudniki – od internetnih prodajaln do velikih trgovskih verig – pa številne igre ponujajo tudi po posebej ugodnih cenah. Večina tistih, ki igre prodajajo, se odloči tudi, da določen del razstavnega prostora (nekateri manjši, drugi večji  del – pač po zmožnostih), namenijo igralnim mizam, kjer lahko vsi obiskovalci predstavljene igre s pomočjo prijaznih demonstratorjev odigrajo.

Hkrati pa je to za nas tudi priložnost, da se osebno sestanemo z različnimi založniki in drugimi parterji, s katerimi sodelujemo. Tako dobimo priložnost za miren pregled nove in prihajajoče ponudbe iger ter iskanju novih priložnosti.

Igranje, sestanki, nakupi iger, igranje, spet novi nakupi, odkritje novih iger, nakupi iger, ki so jim prav na sejmu močno znižali cene…. V takem tempu potekajo in prehitro minejo štirje dnevi.

In zato smo sploh šli v Essen na »Spiel« – ker je to preprosto raj za igralce namiznih družabnih iger.

Tih začetek

Po malce prigoljufanem predhodnem vstopu v sejemske dvorane je del ekipe lahko nekaj minut užival ob praznih, a že pripravljenih stojnicah – tik pred uradnim odprtjem sejma. V skoraj dragoceni tišini smo lahko opazovali zaposlene in demonstratorje, ki so še zadnjič v miru zajeli sapo. Nato so navalile množice, ki so hitro zapolnile igralne mize in sploh sleherni meter razpoložljivega prostora ter jim v naslednjih štirih dneh večinoma niso dopuščale niti minute oddiha.

essen-2016-20

Izkoristi priložnost!

Noben obiskovalec »Spiela« ne more pričakovati, da bo lahko eno za drugo odigral vse igre, ki se mu zdijo zanimive. Če je igralna miza prosta, igra pa vsaj približno zgleda zanimivo, je treba priložnost izkoristiti – še vedno obstaja možnost prekinitve po razlagi demonstratorja ali nekaj odigranih krogih. Prav tako obstaja nenapisano pravilo, da se mizi, če je še prostor, lahko kdorkoli pridruži in bo dobrodošel. Razlaga običajno poteka v nemščini ali angleščini (60 odstotkov razstavljalcev ni Nemcev), le v primeru, da gre za specifično izdajo igre z veliko nemškega teksta, od sodelujočih pričakujejo vsaj osnovno znanje jezika.

essen-2016-1

Najbolj zaželene igre in najhitrejši »geeki«

Težko pričakovane novosti, omejene izdaje, odlični opisi in mnenja kritikov – vse to so razlogi, da se nekateri obiskovalci takoj ob odprtju sejma do določenih stojnic dobesedno – zapodijo. In res – prve igre so bile razprodane že prvi dan manj kot dve uri kasneje, do zaključka v nedeljo pa je bilo takih vsaj 20 naslovov. Ker veliko obiskovalcev na sejem pride s seznamom, katere igre želijo kupiti, si jih veliko naredi tudi dodatni seznam, v kakšnem vrstnem redu bodo prvi dan sejma igre kupovali – glede na priljubljenost in predvideno zalogo, ki bo na voljo.  Vseeno tudi mi vseh iger na naših spiskih nismo uspeli dobiti.
essem-2016-29

Cenovna elastičnost sejemske ponudbe

Na sejmu vlada prosti trg, kar v praksi pomeni, da ima določena igra lahko v sosednji dvorani par evrov nižjo (ali višjo) ceno. Pri tem ni zanemarljivo dejstvo, da so pri založnikih običajno cene nekoliko višje kot pri preprodajalcih oz. trgovcih. Vsekakor se splača preveriti več možnosti, skupen prihranek  pri nekaj igrah pa bo morda dovolj – še za kakšno novo igro. Cene tudi niso fiksne – predvsem na stojnicah, ki so blizu skupaj, bodo prej ali slej vsi poenotili cene najbolje prodajanih iger na (običajno) najnižjo predlagano ceno.

essen-2016-19

Sindrom nakupovanja poceni iger

Le redki so obiskovalci, ki ne podležejo vsaj eni od akcijskih ponudb… Določene igre je namreč možno kupiti po tretjini ali celo četrtini običajne cene. Priporočljivo je le, da o taki igri vsaj nekaj veš ali si jo morda celo že igral, sicer obstaja resna možnost, da je ne boš nikoli. Je pa smešno potem ugotavljati, koliko kopij take poceni igre je nabavila samo naša skupina.

essen-2016-22

Končni izplen in ….

Preigrali smo številne nove igre, ki bodo počasi našle pot tudi v našo trgovino. Spletli smo kar nekaj novih poslovnih vezi. V povprečju je vsak od naše sedmerice domov prinesel od 10 do 20 iger. Nekaj smo jih nabavili še za prijatelje, vse skupaj pa bo zadostovalo za kar nekaj igralnih večerov z novostmi… do naslednjega oktobra, ko se bomo zagotovo spet odpravili na že 35. »Essen Spiel«!

Kategorija: Dogodki

Komentiranje izključeno

Začetek oktobra je popestrila odlično organizirana konvencija ljubiteljev znanstvene fantastike NMN, ki smo se je z našo stojnico udeležili tudi mi. Znašli smo se v sobi z našimi najljubšimi filmskimi junaki, pa tudi z njihovimi zlobnimi nasprotniki. Kako se je trenutek napetega suspenza končal?

→ Preberi celo objavo

Kategorija: Igre na prostem

Komentiranje izključeno

Bumerang je igrača, s katero se danes lahko zabavate zunaj, kot tudi v zaprtih prostorih. Je odličen tudi za manj potrpežljive, saj se osnov pravilnega meta naučimo v nekaj minutah, nato pa lahko z užitkom pilimo tehniko – in prav v tem je ves čar igranja z bumerangom! Pripravili smo vam vodič za izbiro pravega. → Preberi celo objavo

Kategorija: Igre na prostem

Komentiranje izključeno

Popularni leteči diski oz. frizbiji so ena izmed najbolj kul stvari, ki jih lahko počnete na pikniku. Mečejo jih lahko vsi, stari in mladi in v trenutku dvignejo razpoloženje in nas razmigajo. Pripravili smo vodič po različnih vrstah ploščatih letalcev.
→ Preberi celo objavo

Kategorija: Dogodki

Komentiranje izključeno

Tradicija veleva, da se enkrat v aprilu po vsem svetu “združi” čim več igralcev namiznih družabnih iger in na ta dan organizira igralne dogodke. Mednarodni Tabletop dan je letos potekal na zadnjo aprilsko soboto. V Ljubljani je po snežnih presenečenjih v preteklih dneh končno posijalo sonco, a se je vseeno v prostorih Poligona na Tobačni ulici zbralo okoli 250 ljudi. Slovence je pod igralno streho znova združilo društvo Igrolog, TojeTo-jevci smo bili na dogodku kot glavni pokrovitelj prisotni s stojnico iger.

ttd (1 of 8)

Cel dan igranja je pomenil, da so si obiskovalci vseh starosti lahko izposodili prek 200 različnih družabnih iger, čisto vsako od njih pa jim je na njihovo željo lahko tudi predstavil in razložil en od ducata Igrologovih demonstratorjev. Popolna storitev torej!

ttd (3 of 8)

Navdušeni so bili najmlajši obiskovalci – “otroška” demonstratorska ekipa je usklajeno delovala, tako da so jim starši z veseljem prepustili malčke in odjadrali po svoje igrat.

ttd (6 of 8)

Nekateri so nove igre preizkušali v dvoje, spet drugi so se zabavali v večji druščini.

ttd (5 of 8)

Kopica nagradnih žrebanj je omogočila, da so obiskovalci kar nekaj iger, ki so jih odigrali, tudi odnesli s seboj domov.

ttd (6 of 6)

Celodnevno igranje za nekatere ali par uric zabave dopoldne ali popoldne je vsem obiskovalcem (pre)hitro minilo. Večerni zaključek je za mnoge prišel prezgodaj, saj so si želeli odigrati še več iger iz obsežne knjižnice. No, pa saj bo še čas. Tiste, ki jim je do enakega druženja čez eno leto predaleč, smo namreč vsi skupaj povabili na dvotedenske ali mesečne dogodke, ki jih organizirajo Igrologi v Poligonu, Kinu Šiška ali v Savskem naselju. Za vse ostale pa tukaj še spomin na dve letošnji legendarni tekmovanji, ki se ju je skupaj udeležilo kar 80 obiskovalcev….

Reportaža s turnirjev

Pitchcar

Prvi vrhunec dneva, turnir v dirkalni igri Pitchcar, se je zgodil že zelo kmalu. Točno opoldne je v kotu dvorane, okrog ogromne mize, na katero so svetili sončni žarki, začelo vršeti od pričakovanja. Tam se je bohotila veličastna grand-prix proga, polna zavojev, pasti in šikan. Prava lepotica tudi v svetovnem smislu, ročno izdelana s strani goriških navdušencev nad to igro frcanja lesenih ploščkov.

32 dirkačev, pripravljenih na adrenalinski boj, se je zbralo in prisluhnilo pravilom, ki so narekovala povsem preprosto igro: frcni plošček, ostani na progi, prehiti nasprotnika. Kako zelo ohlapna so bila, dovolj zgovorno pove podatek, da je bilo zbijanje sotekmovalcev dovoljeno in celo zaželjeno. Prva skupina osmih bolj ali manj krvoločnih voznikov se je pognala na progo – najprej v kvalifikacijski vožnji, v kateri so bili na progi sami, nato pa se je zgodila čisto prava dirka (manjkal je le komentar Mirana Ališiča).

Priti na cilj prvi se sliši zelo preprosta naloga, a proga je bila tako ozka in zavita, da so bili izleti iz proge stalna praksa. Po drugi strani je težavnost proge poskrbela za nekaj izjemnih potez – med drugim tudi za neverjetno vožnjo po robniku ovinka in spektakularen obrat ploščka v zraku za 360 stopinj. A vendar se je izkazalo, da bodo lahko celoten krog kvalifikacijske proge v predvidenem času prevozili le redki tekmovalci (na koncu med 32 le eden). Zato je za uvrstitev v finale štela končna uvrstitev ob izteku časa – in priča smo bili nekaj zelo napetim, celo milimetrskim odločitvam.

ttd (2 of 8)

Iz vsake vožnje sta v finale napredovala 2 tekmovalca. Finalna proga je bilo krajša, zato je bilo prostora za prehitevanja manj, izbijanja so bila bolj pogosta in na trenutke že prav brezsramna. Videli smo kar devet izmenjav v vodstvu, vse do zaključka, ki je bil prava posebnost. Tekmovalci so morali svoj plošček pognati čez skakalnico in pristati na zelo ozki ploščici. Prav zaključni panterski skok je Mateju, ki je skozi celotno tekmovanje pokazal največ spretnosti in zagnanosti, prinesel končno slavje in privlačno nagrado. Predvsem pa si je prislužil lovoriko najhitrejšega namiznega igralca v mestu, ki mu je do naslednje, zdaj že tradicionalne prireditve, ki gre ob bok Monacu in San Marinu, ne more vzeti nihče.

Codenames

Še preden se je slavje dobro poleglo, smo se že preselili na drug konec dvorane, kjer se je ob pridušenih zvokih jazza pričel drugi tekmovalni vrhunec dneva – turnir v igri ugibanja besed Codenames. Gre za ekipni spopad, ki ga vodita dva kapetana ekip, ki poizkušata s kar se da malo namigi soigralcem pokazati pravo kombinacijo asociacij med 25 naključnimi pojmi, ki ležijo na mizi. Vendar pa naloga ni tako preprosta, saj lahko vsako potezo uporabi le eno besedo in pove koliko pojmov se nanaša na njo “npr. sadje 3″, zato sotekmovalci pogosto zadanejo ploščico nasprotnikov ali pa celo prepovedano besedo, ki prinese takojšen poraz (t.i. “morilec”).

Vzdušje v zraku pred pričetkom je bilo podobno tistemu iz tekmovanja za črkovalno čebelico in Malimi sivimi celicami – 12 ekip s po tremi tekmovalci se je v različnih kotih prostora ogrevalo in preizkušalo igro še pred prvim uradnim dvobojem. V uvodni fazi četrtfinala in polfinala se je pokazalo, da pritisk turnirja vpliva na igralce do te mere, da so igrali zelo previdno igro in pogosto na svoj namig navezovali le en iskani pojem. Defenzivna taktika se na dolgi rok ni obrestovala, saj so bili kljub previdni igri pogosti vzkliki “Vidiš! Sem ti rekel/-la!”, kar je najbolje izkoristil pogumni finalni trojec. Za spremembo od klasičnih tekmovanj so se namreč v finalu srečale kar tri različne ekipe.

Vlogo nosilca v finalu je prevzela ekipa Hišniki 1, ki jo – pozor – sestavljajo sama dekleta. Ta so s svojo neverjetno povezanostjo, ki je mejila že na nadčloveško intuicijo, do finala izgubile le eno samo, samcato rundo in v zaključni boj so tako vstopile v izraziti vlogi favorita. Vendar pa so morale za končno zmago prekositi navihano ekipo Srn in razborite Legende. Hkrati sta za mizo igrali dve ekipi, zmagovalec je ostal na mizi, ekipa je iz turnirja izpadla, ko je doživela drugi poraz.

ttd (4 of 8)

Hišnice so že na začetku vzele v roko metlo in pometle konkurenco v kot, saj so si z dvema zaporednima zmagama ustvarile skoraj nedosegljivo prednost. Srne so se tako, nekoliko boječe, v tretji rundi odpravile za mizo v položaju, ko so morale zmagati, če so želele ostati v igri za veliko lovoriko. Pa so si tudi v tem primeru zlata dekleta že takoj ustvarila veliko prednost – a glej ga zlomka, prav v zadnjem poskusu so po nesreči zadele kartico morilca, s tem pa je boj postal ponovno popolnoma odprt. Vendar so v peti, odločilni rundi, pomirile razgrete stavniške strasti in suvereno odpravile Legende z asociacijo “samorog”, ter tako ponosno vzdignile glavno nagrado – ki je bila, kako presenetljivo, izvod igre Codenames. Ob aplavzu preostalih ekip so si skromno čestitale in s tem je bil tekmovalni del mednarodnega dneva namiznih iger sklenjen.

Kategorija: Novice

Komentiranje izključeno

Ugears so čudovite 3D sestavljanke, ki bodo oživele ob vašem dotiku. V celoti so izdelane iz lesa, v povprečju pa so sestavljene iz 50-150 koščkov. Z njimi lahko zgradite zelo natančne replike parnega stroja, vlaka, tramvaja, traktorja in celo kombajna, ki bo pospravil vašo mizo neželenih papirjev. Če vas prevozna sredstva ne navdušujejo, pa si lahko izdelate svoj lastni kronometer, ki bo odšteval 20 minut, naša najljubša pa je pravljično gledališče, v katerem se bodo ob poganjanju kolesja menjali različni liki in tako uprizorili pravo predstavo, ki jo lahko pospremite z lastno naracijo.

ugears-blog-3

Posebnost Ugears je ta, da za sestavljanje ne potrebujete lepila, saj so koščki narejeni tako, da se čvrsto zatanejo drug z drugim. Vsak košček je lasersko izrezljan, zato ga morate ob pričetku sestavljanja le potisniti iz palete. Sami smo si pri tem pomagali s topim predmetom, natančneje s topo stranjo čajne žličke, včasih pa je potrebno kaj malega tudi obrezati z nožkom. Za bolj gladko premikanje zobnikov pa lahko uporabite tudi svečo, saj vosek dobro podmaže zobnike. Sestavljanje bo predstavljalo kar zahteven umski izziv, pri katerem vam bodo v pomoč priložena, lično izdelana barvna navodila, Ugears so zato primerni za najstnike nad 14 let in za odrasle.

ugears-blog-2

Tudi sami smo se lotili sestavljanja in že, ko smo prvič prijeli škatlo v roko in zagledali sličico končnega izdelka, smo bili zasvojeni in z glavo povsem v projektu. Dokončno pa nas je prepričal vonj po brezinem lesu, ki je preplavil prostor, ko smo škatlo odprli. Nekoliko smo bili presenečeni, da se je na dnu škatle skrivalo približno 20 zobotrebcev. Saj vendar nismo naročili čevapčičev za zraven? Pa se je izkazalo, da gre za zelo premeteno rešitev, kako povezati vrteče dele na način, da je trenje čim manjše. Na koncu zobotrebci sploh niso opazni, temveč se zlijejo s čudovito, premikajočo se celoto.

ugears-blog-1

Dizajn strojčkov je zasnovan tako vrhunsko in s pozornostjo do detajlov, da lahko govorimo o pravcatih replikah dejanskih parnih strojev, vlakov , itd. So pravi mali spomeniki lepoti mehaničnega delovanja in obvezen predmet za v zbirko ljubiteljev steampunka. Ker so leseni omogočajo tudi barvanje, tako da lahko svoj konstrukcijski projekt še dodatno nadgradite.

Ugears zaživijo zaradi sposobnosti premikanja, ki prav vsakega izmed različnih sestavljenih predmetov zaznamuje in mu da svoj poseben čar. Ustvarite lahko pravi časomer, s katerim odmerite čas za kuhanje testenin ali pa delujoč motor, ki posnema tiste iz časov parnih strojev.  Da o traktorju sploh ne izgubljamo besed! V njem se skriva motor na elastiko, ki vam omogoča, da ga vozite v treh prestavah – parkirni, običajni (približno 5 cm na sekundo) in športni – za vsak slučaj, če se zunaj pripravlja na točo, vi pa še niste pobrali pridelkov.

Ugears nas je navdušil, ker smo iskali projekt, ki je popestril naš vikend in razmigal tako naše prste kot možgane. Sestavljanje je bilo ravno prav zahtevno, da smo bili na koncu še nekoliko bolj ponosni na res lep in stilsko dodelan končni izdelek. Ta na polici ne nabira samo prahu, ampak ga radi prebudimo in pokažemo gostom v naši trgovini.  Pridite pogledat to čudo mehanike!

UGears sestavljanke lahko najdete tudi v naši spletni trgovini

Kategorija: Dogodki

Komentiranje izključeno

Vrnili smo se iz enega največjih svetovnih sejmov igrač, ki je potekal v osrčju Bavarske. 17 obližev na nogah kasneje, ponosno poročamo kaj smo videli, kakšne novosti lahko kmalu pričakujete v trgovini in kaj nas je najbolj navdušilo.   

Noč je še. Avtocesta. Mnogo nje. Naposled garaža. Pisk vzvratnega parkiranja. Jutranji sprehod med kolosalnimi zgradbami. »Morgen«. Prikupno dekle na vhodnih vratih. Pisk skeniranja vstopnice. Gospe v natančno zlikanih kostimih. Gospodje v kravatah. Gospodje s kovčki. Gospod z velikansko plišasto opico v naročju. Ljudje, povsod ljudje in samo ena opica. »HALLE 1 – Soft toys«. Opice, povsod same plišaste opice! Vseh velikosti, vseh barv, tudi kričeče zelene. In, ne pozabimo, velikanski mamut. Nemogoče bi bilo pozabiti velikanskega mamuta.

To ni prizor iz Dalíjevih sanj. To je Nürenberg 2016.

Na odiseji, ki se je začela z neprespano nočjo, se je dvorana polna mehkih plišastih živalic zdela kot usodna skušnjava. Gruča siren, ki vabi k temu, da spočijemo glavo na nečem toplem in udobnem. Moramo se. Upreti.  Tu smo zato, da poiščemo nove pametne igrače! Urno nadaljujemo pot in skačemo iz ene dvorane v drugo.

2016-3069

Kot magnet nas k sebi povleče stojnica z miselnimi ugankami, ki so nam že dobro znane. Pyraminx, Gear Cube in Morph Egg, med njimi pa črno-bela neznanka, ki je nismo videli še nikoli prej. Prijazen gospod, ki nekoliko spominja na Dr. Browna iz filma Nazaj v prihodnost, z navdušenim glasom razloži, da gre za novost, ki bo zanimiva tako za začetniške reševalce, kot tudi za tiste, ki se bolj pogosto spopadajo z reševanjem miselnih izzivov, saj je rešitev vedno le štiri poteze stran, vendar pa je treba vedeti, katere so pravilne. Prav nič »prodajnega« ni v njegovem glasu, precej bolj spominja na dedka, ki želi vnučka navdušiti nad novim hobijem. In mu tudi uspe. Komaj čakamo, da bomo novo uganko lahko postavili na police v trgovini. Po tem, ko zapustimo stojnico, skočimo na Google in preverimo. Prijazni gospod je Uwe Meffert, izumitelj omenjenih ugank!

Navdihnjeni se odpravimo v dvorano inovacij, kjer svoje delo predstavljajo novinci v svetu igrač. Čudovito razsvetljena dvorana, skozi velikanska okna sijejo januarski sončni žarki. Male stojnice in babilonska zvočna kulisa, kjer na vsakem koraku slišiš drug jezik, med njimi tudi slovenskega. V očeh mladih razstavljavcev iskrica ponosa in upanja. Osrednji forum, na katerem poteka razprava o novih trendih v svetu igrač, glavna tema so »Train your Brain« igrače, kar nas zelo osreči. Moderna tržnica 21. stoletja deluje pomirjujoče, celo utopično.

2016-3067

Nazaj v realnost. Sosednja hala, v kateri se predstavljajo večinoma azijski proizvajalci, je polna  bleščečih objektov, za katere bi včasih težko razložili, kaj točno sploh so. Če bi morali vse skupaj opisati na kratko – bleščice in velikooka bitja. Navduši nas dekle, ki obvlada japonsko igračo kendama. Vendar pa se pri njej ne zadržimo dolgo, saj nas prežene močan vonj po plastiki, ki preveva celotno dvorano.

Pobegnemo k eni naših najljubših prostočasnih dejavnosti, k družabnim igram. Srečamo se s prijatelji iz francoskih založniških hiš Gigamic in BlackRock Games, ki nas založijo z vzorci novih iger. Predvsem zanimiva izgleda BlackRockova 10′ to Kill, kratka desetminutna igra, v kateri s pomočjo dedukcije poskušamo ugotoviti, kateri izmed likov je soigralčev morilec in se ga znebiti, preden se on nas. V Franciji je igra že pravi hit. Pri Gigamicu smo navdušeni nad deluxe verzijo iger Quarto in Quoridor, ki izgledata zares veličastno in dizajnersko. Tudi nasploh opazimo, da so francoske namiznice posebej lepo izdelane in so zelo po našem okusu. Posebno pozornost smo letos posvetili iskanju družabnih iger za otroke med 5. in 10. letom in smo zelo zadovoljni s tistimi, ki smo jih našli. Posebej nas je navdušila Junior različica igre Stone Age. Otroci se premikajo iz ene postaje na drugo in poskušajo nabrati pravo kombinacijo surovin, da bi lahko postavili kočo. Prvi, ki uspe postaviti vas s tremi kočami, pa je zmagovalec. Zelo preprosto in zabavno.

2016-3071

Kmalu se znajdemo pri stojnicah z nam priljubljenimi vrtavkami. Oglasimo se na stojnici avstrijskega Maderja – njihove izdelke dobro poznate iz naše trgovine. Njihova posebnost je ročna izdelava in poslikava, ki je, kot smo izvedeli precej zapleten postopek, ki zahteva strokovnjake z dobro razvito umetniško žilico. Predstavijo nam nove, prav posebne vrtavke, ki bodo izzvale vašo spretnost. Prva je elegantna dvonadstropna krasotica, druga pa paličasta vrtavka, ki jo s potegom kazalca med vrtenjem prekucnemo na glavo. Moramo se pohvaliti, da nekomu iz naše ekipe to uspe v prvo, kar požame vale občudovanja. Se že trudimo, da bo vrtavkanje čim hitreje postalo olimpijska disciplina.  Kar težko se poslovimo od enega najbolj gostoljubnih kotičkov na sejmu, ki za povrh še diši po lesu.

Na srečo nas kmalu potolaži stojnica, ki je pravzprav bolj umetniška galerija. Na stenah se bohotijo osupljive sestavljanke, mini puzzli in kalejdoskopi. Dizajn je prepoznavno katalonski, s čudovitimi barvnimi kombinacijami, nekoliko surealističnimi podobami in poln živahnosti. Pozdravi nas prijazni stric Xavi in ko nam pokaže še nekaj čudovitih vrtavk, smo odločeni – delček Katalonije bo kmalu tudi v naši trgovini.

2016-3091

Sejem je zares velikanski, razteza se kar čez 12 dvoran in v vsaki je na tisoče igrač. Zato je izbrati zmagovalca zares težka naloga. Toda, ko se srečamo s prijatelji iz Wabe, ki izdelujejo Kinetični pesek, dvoma ni več. Njihova novost, Mad Matter, je zares odštekana masa, ki nas zasvoji takoj, ko jo primemo. Čarobna snov, ki je lahko tako kompaktna, da jo zbijemo v trdo žogico, ali pa se razvleče kot čigumi (in izgleda, kot da je nikoli ne zmanjka), je znanstveni fenomen, sestavljen iz mikroskopskih keramičnih kroglic in polimerov. Struktura je podobna testu za kruh, prednost v primerjavi s peskom pa je ta, da lahko z njim oblikujemo bolj kompleksne strukture. Seveda pa je obenem tudi varna za malčke.

2016-3082

Nazadnje se ustavimo pri britanskih žonglerskih prijateljih in pri njih naročimo novo pošiljko rekvizitov. Dva razposajena fanta, ki spominjata na brata Rona Weasleya, nas zabavata s svojim enournim stand-up showom, vrhunec katerega je žongliranje s petimi žogami hkrati. Med drugim izvemo, da sta skoraj zanetila hud evropski spor, saj sta nemškim obiskovalcem sejma ponujala Wertherjeve bonbone in trdila, da so britanski. Zakaj? Ker se jima je znana reklama z dedkom zdela tako tipično angleška.

Polni dobrih vtisov, a utrujeni, se usedemo okrog našega »meeting pointa« v osrednji hali. Na udobnih kavčih stegnemo noge od sebe in opazujemo nežno pljuskanje ribnika, v katerem mimo nas plava stotina gumijastih račk. Vsaka je drugačna od prejšnje. Mimo ribnika hodijo gospe v kostimih. Gospodje v oblekah. Gospodje s kovčki. Podobni so si. Počasi se prostor zoža. Zbudimo se v Ljubljani.

Kategorija: Novice

Komentiranje izključeno

Pred dobrim letom smo v naši trgovini odprli izposojevalnico igro. Na naše veliko veselje, smo naleteli na zelo pozitiven odziv, saj se je izposoja iz meseca v mesec povečevala. Vrhunec pa smo dosegli v decembru, ko je bila izposojena več kot polovica iger. Prav zato smo se odločili, da razširimo nabor iger in uvedemo določene novosti, za katere upamo, da vam bodo olajšale izbiro in izposojo.

Posodobljen seznam

Za lažji izbor iger, smo v seznamu iger za izposojo pri vsaki igri navedli kategorijo in zahtevnost iger. Prav tako lahko sedaj izveste malce več o igri, če kliknete na njeno ime. Povezava vas bo odpeljala v našo spletno trgovino druzabne-igre.si, kjer se nahajajo podatki o igrah, opisi in video opisi znanih opisovalcev iz Youtuba. V kolikor boste še vedno v dilemi, se seveda lahko oglasite tudi v trgovini, kjer vam bomo svetovali glede najbolj primerne igre za vas.

Malce smo popravili tudi znesek za kavcije, ki so sedaj zaokroženi, kar bo nam in vam olajšalo plačevanje in vračanje kavcije.

Letna članarina

Ker smo opazili, da si mnogo ljudi redno izposoja igre, smo z letošnjim letom uvedli možnost letne članarine v znesku 35€, ki vam omogoča, da si eno leto izposojate igre, ne da bi vam bilo potrebno plačevati dodatno izposojalnino. Edina omejitev je, da imate lahko naenkrat izposojeni dve igri za 2 tedna. Ko igre vrnete, si lahko takoj izposodite nove.

Poleg tega vam letna članarina prinaša tudi nižjo kavcijo. Ne glede na to, katero igro ali igri si izposodite, vam nikoli ne bo potrebno pustiti več kot 40€ kavcije.

MENI