TojeTojev vodič po novoletnih darilih

Dobri trije možje se decembra radi ustavijo v naši trgovini, da z igračami napolnijo svoje vreče, ki jih nato postavljajo pod smreke in smrečice. Pripravili smo seznam igrač, ki bodo razveselile staro in mlado in ob katerih bodo obdarovanci gotovo vzkliknili: »To je to!«

Darila smo razdelili po različnih cenovnih kategorijah. Vemo, da je pri obdarovanju najbližjih to precej nepomemben faktor, a morda vam vseeno pride prav pri iskanju darila za znanca od strica, ki ste ga nekoč bežno spoznali na vrtni zabavi. Vabimo vas tudi k branju nasvetov za darila glede na starost obdarovanca.

5-10€

Bumerang Booma Junior je odlično darilo za varno miganje v dnevni sobi, saj je dovolj mehak, da ne bo ničesar razbil. Obožujejo ga tako otroci, kot odrasli, premer njegovega leta pa je 3 metre, zato ga lahko mečete tudi v manjših sobah. Je izvrsten pripomoček za učenje tehnike meta in v spomladanskih mesecih boste z lahkoto prestopili na takšnega z večjo krivuljo leta.

HopHop mehurčki so prav posebni milni mehurčki, ki jih lahko s priloženo rokavico držite in odbijate. Posebna milnica omogoča oblikovanje posebej trpežnih mehurčkov, s katerimi se boste lahko žogali, morda pa se vam uspe celo približati svetovnemu rekordu, ki znaša čez 300 zaporednih odbojev. Odlično darilo za otroke, mlajše od 10 let.

V zadnjih letih se je naša zbirka lesenih ugank vztrajno povečevala in med njimi lahko najdete miselne izzive najrazličnejših oblik in težavnostnih stopenj. Vaša naloga pri reševanju je, da pozorno opazujete njihovo zgradbo, jih razstavite in nato poskusite sestaviti nazaj. Še posebej priporočamo Puzzle A in leseno kačo 4×4, ki ju morate sestaviti v kocko.

miselne-blog-darila

Če vam je kovina bližje kot les, pa se preizkusite v reševanju izzivov priljubljene znamke Cast. Razdeljeni so na šest težavnostnih stopenj – tisti s šestimi zvezdicami so zares težki in jih priporočamo, če imate doma kakšno res brihtno bučo ali pa samo nekoliko sadistično radi opazujete, kako si drugi okrog vas razbijajo glavo. Nam je še posebej všeč razstavljanka Elk, ki je bila zasnovana na podlagi oblike jelenjih rogov.

Če bi radi razveselili celo družino ali pa večjo družbo, vam priporočamo Gigamicove družabne igre v pločevinastih škatlicah, ki jih odlikujejo preprosta pravila in unikatni načini igranja. Še posebej priljubljeni so zmešani Panic Lab, nagajivi Ciao! in igra iskanja razlik Difference, pred kratkim pa sta se zbirki pridružila živalski Specific in igra hitrostnega zlaganja kart Pic-Mix. Vse igre so krajše od 20 minut in jih zaradi majhne velikosti lahko vzamete povsod s sabo.

10-20€

Imagidice so kocke, s katerimi pripovedujete zgodbe. Na 12 kockah je kopica raznovrstnih simbolov, ki jih mora pripovedovalec po metu vključiti v svojo kratko zgodbo. So odličen pripomoček za krepitev kreativnega razmišljanja in govornega izražanja.

Če iščete darilo za par, so lesene abstraktne igre Quarto, Quoridor, Quixo in Pylos prava izbira. Naučite se jih v manj kot minuti, igralca pa bosta čez čas postajala vse boljša in bosta odkrivala vedno nove taktične globine iger. Zbirko odlikuje tudi posebno priznanje organizacije Mensa, saj možgane preizkušajo na področjih kombinatorike, logičnega sklepanja in napovedovanja dogodkov. So odličen način preživljanja prostega časa v dvoje, saj so poleg miselnih dobrobiti tudi izjemno zabavne in pričarajo simpatično vzdušje dvoboja.
quarto-seznam

Mali nadobudni spretneži bodo navdušeni nad Yo-yojem ali diabolom. Vedno priljubljena žonglerska rekvizita učita koordinacije telesa in spretnosti rok in prstov. Trening z žonglerskimi rekviziti uči tudi potrpežljivosti in jo zelo hvaležno nagrajuje, saj se mišični spomin krepi zelo hitro, zato bodo otroci z malo rednega treninga kmalu obvladali celo kopico trikov. Izpostavimo posebej priljubljena Yoyo One in diabolo Radiant, ki sta trpežna in primerna tako za popolne začetnike kot tudi za nekoliko bolj napredne cirkusante. Z njimi lahko začnejo vaditi otroci, starejši od 6 let.

Če iščete prav poseben miselni izziv, ki bo za nekaj časa zaposlil obdarovanca, si oglejte Lonpos 505. Gre za uganko, pri kateri morate kroglice, povezane v različne like, razporediti znotraj pravokotnika tako, da zapolnite vse prazne prostore. Priložena knjižica vam zastavi izziv, ki ga morate s preostalimi liki, ki ostanejo izven škatle, razrešiti z metodo preizkušanja različnih rešitev in logičnega sklepanja na podlagi napak. V napredni različici lahko uganko rešujete tudi v 3D načinu – cilj je zgraditi piramido.

V svetu miselnih izzivov ne moremo preko različnih Rubikovih kock, ki se razlikujejo glede na velikost, zanimive pa so tudi mnoge izpeljanke posebnih oblik, ki se rešujejo povsem drugače kot osnovna kocka. Med njimi naj izpostavimo GearCube in Pyraminx, ki sta primerna tudi za popolne začetnike. Vse uganke so odličen pripomoček za učenje algoritemskega reševanja problemov in so zato v zadnjih letih (ob porasti zanimanja za programiranje), ponovno postale hit – sploh med najstniki.

kocke-blog-darila

Vedno priljubljeni inteligentni plastelin je pravi hit med otroci, nekateri ga uporabljajo celo v zbirateljske namene. Gre za unikatno vrsto plastelina s posebnimi fizikalnimi lastnostmi – odzival se bo različno glede na silo, ki jo apliciramo. Če bomo plastelin potegnili narazen nalahno, se bo obnašal kot žvečilni gumi, če ga bomo potegnili na hitro, se bo strgal kot papir, če ga bomo stisnili v žogico, pa se bo odbijal kot skokica. Mnogi med njimi imajo tudi dodatne posebne sposobnosti – npr. z gnetenjem menjajo barvo, se svetijo v temi ali pa reagirajo na magnet.

Bodoči arhitekti in gradbeni inženirji bodo navdušeni nad čisto pravimi konstruktorski seti za gradnjo Teifoc. Sestavljajo jih miniaturne opeke in pripomočki za mešanje malte, s katerimi lahko zgradite zelo trdne zgradbe, med katerimi izpostavimo konjušnico, hišico in vodnjak.  Najlepše pri vsem tem je, da svojo konstrukcijo, če se je naveličate, lahko kadarkoli vržete v vodo – malta se bo razgradila, opeke pa boste lahko uporabili za ponovno gradnjo. Teifoc lahko uporabljajo otroci, starejši od 5 let.

postavljanje

20-30€

Nismo pozabili tudi na male spretne prste, ki se navdušujejo nad mehaniko in ki poskrbijo, da doma kakšen daljinec konča razstavljen na prafaktorje. Eitech so kovinski seti za sestavljanje, ki pridejo s priloženimi mini orodji (izvijač in klešče). Iz njih lahko otroci sestavijo marsikatero zanimivo strukturo – dinozavre, avtomobile, robote in vesoljska plovila. Mnoge kreacije s pomočjo baterij tudi zaživijo, med drugim lahko zgradite celo avto na daljinski pogon. Eitech je primeren za otroke nad 7 let, nekaj plastičnih setov, npr. Dirkalnik, pa je primernih tudi za mlajše, od starosti 4 let navzgor.

Katamino je kralj med lesenimi miselnimi igrami. Na prvi pogled vas bo morda spomnil na tetris, saj so liki, s katerimi rešujete uganke, zelo podobni kosom iz kultne računalniške igre. Vendar pa je ideja nekoliko drugačna – v priloženi knjižici dobite navodila, katere like vzeti v roko, nato pa jih poskušate spraviti v leseno ogrodje tako, da zapolnite vse prazne prostore. S palico določite velikost pravokotnika – večji kot je, težja je naloga. Katamino je prav zaradi prilagodljive težavnostne stopnje primeren za vse starosti – najbolj bistroumni igralci se bodo lahko preizkusili v reševanju 3D ugank, otroci pa ga bodo lahko uporabljali tudi kot tangram.

katamino-dva-igralca

Neodimske magnetne kroglice so pred leti obnorele svet in še vedno privlačijo nove spretne oblikovalce. Gre za 216 magnetnih kroglic, s katerimi lahko ustvarjate različne strukture, vse od najpreprostejše kocke do bolj kompleksnih fraktalov. Ustvarjanje z magneti krepi fino motoriko v prstih, obenem pa je dobra možganska vadba, saj morate pri sestavljanju upoštevati različna magnetna pola posamezne kroglice. Odlično, izvirno darilo odrasle.

Leseni šah bo obdarovancu popestril marsikatero popoldne, ki ga bo preživel v dobri družbi, obenem pa bo tudi polepšal sobo, v kateri bo šah stal. V naši zbirki najdete mnoge čudovite lesene igralne plošče, ki pridejo s priloženimi figurami. So mnogih velikosti in različnih tipov – glede na estetiko figur. Še posebej priporočamo zelo priljubljeni šah Olympic.  Za mlajše nadobudne igralce ali pa za tiste, ki svoje partije radi igrate tudi na poti, pa priporočamo leseni magnetni šah.

V tej cenovni kategoriji izpostavimo še Celestio, čudovito družinsko igro, pri kateri potujete iz oblaka na oblak. Družabne igre so čudovito darilo, ne glede na starost obdarovanca. Naših najljubših pet smo zbrali v tej objavi, vabljeni pa ste tudi k branju bolj podrobnih vodičev.

 

Mala presenečenja (<5€)

Pujsomet je super zabavna igra z metanjem kock, ampak brez kock – temveč s pujsi! Igralec, ki je na potezi vrže pet pujsov, nato pa jih točkuje glede na to, na katerem delu telesa pristanejo. Najtežje jih je ujeti na rilec!

Happy Cube je sestavljanka, pri kateri poskušate šest kosov z različno nazobčenimi robovi, sestaviti v kocko. Pri tem vam bo v pomoč vaša spretnost pozornega opazovanja in logičnega sklepanja. Z več različnimi sestavljankami, lahko koščke kombinirate med sabo in tako ustvarjate tudi bolj kompleksne oblike.  Happy Cubes so na voljo v mnogih težavnostnih različicah, zato so primerni tako za malčke od 3 let navzgor, kot tudi za odrasle brihte.

Ufo Skokica je posebna elastika, ki jo napnemo in plosko spustimo na tla, skokica pa se od tal odbije visoko v zrak, da izgleda kot kakšna pritlikava žaba.  Je prva stvar, ki jo kupijo otroci za svojo žepnino in drobna malenkost, ki je bo vesel vsak med 6 in 12 let, pa tudi marsikdo starejši.

Pojoča magneta vržete v zrak, tam pa se zaradi privlačnosti drgneta med sabo in ustvarjata pojoč zvok. Lahko ju uporabljate tudi kot klasična magneta, z njima pa se da tudi zelo lepo uprizoriti delovanje magnetnih sil, saj lahko z enim povzročite vrtenje drugega.

Z lesenimi sestavljankami lahko oblikujete lično izrezljane figure živali, dinozavrov, avtomobilov in letal. Za sestavljanje ne potrebujete lepila, na koncu pa jih lahko tudi pobarvate. Ob pomoči staršev se lahko sestavljanja lotijo tudi mlajši otroci.

Curiosi Puzzli so miniaturni puzzli z motivi barvnih mandal, ki jih sestavlja le okrog 50 koščkov. So tako majhni, da so spravljeni v škatlici za vžigalice in so zelo simpatično majhno darilce.

puzzli-blog-darila

Vrtavka, ki vstane je nesporna kraljična v svetu vrtavk. Ko jo zavrtimo, se počasi prekucne, obrne na glavo in nato vrti naprej. Ob tem zaradi pisanih vzorcev ustvarja čudovita barvna prelivanja. Je tudi ena najbolj preprostih vrtavk za vrtenje, zato je primerno darilo tudi za manjše otroke.

Upamo, da ste s pomočjo zgornjih predlogov razrešili decembrske nakupovalne dileme in se boste lahko prepustili brezskrbnemu uživanju praznikov z najbližjimi. Želimo vam igrivo praznovanje!

Ta članek je bil objavljen v Razno.
TojeTo


Preberi še kaj zanimivega