Archipelago

V Archipelagu se igralci pomerijo v vlogi evropskih velesil v času renesanse. Igra se odvija na pacifiških in karibskih otočjih, kjer morajo igralci razviti mesta, templje, pristanišča ter vzpostaviti trgovske poti. Vsak igralec ima skriven cilj, vsem pa vam grozi upor staroselcev, zato je v igri veliko interakcije in možnosti za zahrbtne poteze.

2 - 5

Število igralcev

120 min

Čas igranja

14 +

Priporočena starost

Angleška

Pravila

57,90 

Ni na zalogi

Želite, da vas obvestimo, ko bo izdelek zopet na zalogi?

V Archipelagu prevzamete vlogo vodje kolonialnega razvoja na karibskem otočju, pod zastavo ene izmed evropskih velesil. Igra poteka na izjemno barviti plošči z zemljevidom otokom, sestavljenem iz šestkotnikov. Igralci se borite za prevlado v vsaki regiji, saj s tem prejmete tudi tamkajšnje surovine in druge ugodnosti. V prvi fazi igre večinoma raziskujete različne otoke in postavljate preproste zgradbe, toda vsako potezo ste soočeni tudi s karticami krize, ki jih morate premagati. Pri tem pride do izraza sodelovalni koncept, saj morate kljub različnim ciljem delati skupaj, da bi pomirili staroselce. Če izbruhne velik upor, razglasijo neodvisnost in vsi igralci lahko z dolgimi kolonialnimi nosovi zaključite z igro! Pri igranju uporabljate poseben sistem izbiranja akcij, pri katerem najprej izmenično določite, katere akcije želite igrati, nato pa je pomemben vrstni red. Če en igralec postavi pristanišče, morda ne želite več v isti regiji postaviti cerkve, temveč stavbo, ki vam bo prinesla politični vpliv in ga pregnala iz polja – toda, ali ste to njegovo potezo predvideli vnaprej? Preplet različnih akcij – od gradnje tržnic, pristanišč, mest in templjev – do političnih intrig in zadoščanja željam domačinov in Evropejcev, ki si želijo eksotičnih surovin, vas postavlja pred kopico pomembnih odločitev in z lahkoto se vživite v vlogo raziskovalca in kapitalista, ki ne more zgolj mirno uživati svojega statusa, temveč je ves čas soočen s pomembno odgovornostjo.

Avtor igre je dejal, da je želel ustvariti igro ekonomskega razvoja, ki bo presegla igre znotraj žanra – takšno, ki v ospredje postavi interakcijo med igralci in ima prepričljivo tematiko. Zelo dobro mu je uspelo, saj ste igralci ves čas osredotočeni na svoje cilje, obenem pa ugibate ali sodelujete z nekom, ki si v resnici želi upora (saj morda sodeluje s staroselci), ali pa je njegov skrivni cilj nadzor nad delom otoka, kjer vladate vi. Igra ponuja tudi tri različne nabore ciljev, s katerimi se odločite med kratko, srednje dolgo ali podaljšano igro. Odlična, inovativna igra s prepletom različnih mehanik, ki bo zadovoljila tudi najbolj zahtevne igralce.

Z razširitvijo War & Peace dodate sete novih kartic razvoja in likov, ki so še bolj drastične kot izvorne in naredijo diplomatski vidik še bolj zahrbten.

Založnik

Leto

2012

Avtor

Christophe Boelinger

Pravila

Angleška

Jezik

Angleščina

Število igralcev

Čas igranja

120 min

Priporočena starost

14 +

Mehanika

Dražba, Modularna plošča, Polaganje ploščic, Postavljanje delavcev, Trgovanje, Zasedanje ozemlja

Opozorilo

Igrača ni primerna za otroke mlajše od 3. let, saj zaradi majhnih delčkov, ki jih lahko zaužijejo, predstavlja nevarnost zadušitve.

https://www.tojeto.info/wp-content/uploads/archipelago-navodila.pdf

Dice Tower

Video Thumbnail
Archipelago Review - with Tom Vasel


Rahdo Runs Through

Video Thumbnail
Archipelago Gameplay Runthrough


Shut Up & Sit Down


Game Boy Geek

Video Thumbnail
Archipelago Review - with the Game Boy Geek

Oblike plačil

V spletni trgovini TojeTo lahko plačate na sledeče načine:

  • po povzetju s plačilom ob dostavi paketa, oziroma ob prevzemu naročila v trgovini
  • po predračunu z nakazilom na bančni račun podjetja Igriv d.o.o. (predračun prejmete po oddaji naročila)
  • s kreditno kartico preko kartičnega sistema Braintree, ki skrbi za varnost in zasebnost transakcij
  • s Paypal računom preko njihovega vmesnika, ki skrbi za varnost in zasebnost transakcij

Dostava

Dostava v Slovenijo znaša 3,90€. V primeru naročila nad 80€ je dostava brezplačna. Omogočamo tudi brezplačen osebni prevzem v trgovini TojeTo na Gallusovem nabrežju 29 v Ljubljani, kjer so na voljo vse igre iz naše spletne trgovine.

Odpiralni čas trgovine

Pon – Pet 10:00 – 19:30
Sobota 10:00 – 14:00
Nedelje in prazniki Po občutku