Carcassonne (edicija 2015)

Sodobna klasika med družabnimi igrami, pri kateri na zelo inovativen način z žrebanjem in polaganjem ploščic postavljate mesta in ceste, pašnike in samostane, ki jih nato zavzamete s svojimi delavci in na ta način postanete najbolj spreten fevdalni gospod.

2 - 5

Število igralcev

45 min

Čas igranja

8 +

Priporočena starost

Neodvisna od jezika

Jezik navodil

25,90 

Izdelka žal ni na zalogi

Želite, da vas obvestimo, ko bo izdelek zopet na zalogi?

Carcassonne, o tebi pesem Vizigotov poje, tam steka pot se za obzidje veličastno. Tvoja polja raj so kmeta klenega, krčme domovanje gosta nepoštenega. Močni vitez, ki vrata ti varuje, duhovnika pozdravi, nedaleč ta domuje. Vladarjev nimaš sto, temveč dva do pet, vsak od njih posega v tvoj svet! En ostane, drugi gredo pozdravit krta – obzorje tvoje pač ni preprosta ravna črta …

Kako se igra?

Igralec, ki je na potezi, iz vrečke vleče eno izmed ploščic, na katerem je del neodkritega zemljevida. Na tej ploščici je lahko del mesta, ceste, samostana, pašnika ali pa kombinacija teh elementov. Igralec se sam odloči, kam bo položil ploščico in tako se postopoma razkriva zemljevid francoskega mesteca. Igralec se nato odloči ali bo postavil enega izmed svojih delavcev na ploščo – v mestu se delavec spremeni v viteza, na cesti v roparja, v samostanu v meniha in na polju v kmeta. Ker gre za fevdalno ureditev, so nekateri vredni več, drugi manj. Ko bo področje, na katerega je igralec položil delavca, zaključena celota (npr. ko se bo razkrilo zaključeno obzidje mesta ali pa ko bo cesta povezovala točki A in B), bo igralec za to dobil točke. Vendar pa delavcev nima na pretek, zato bo moral pazljivo izbirati pravo mesto in pravi trenutek!

V čem je čar?

Med igro Carcassone se boste ubadali z vprašanji kot so: »Naj s to ploščico povečam svoje mesto ali pa naj jo podtaknem nasprotniku, da ne bo mogel zaključiti svojega obzidja?«, pa tudi: »Ti si moje zadnje upanje, leseni možiček – naj te vržem na polje obirat koruzo ali še počakam in te krepkejšega pošljem mestnim damam v občudovanje, dobri vitez?«

Komu je namenjena?

Carcassonne je namenjena vsem tipom igralcev, predvsem tistim, ki se nad igranjem družabnih iger šele navdušujete. Zaradi preprostih pravil jo lahko igrate tudi z otroki, starejšimi od 8 let, a vendar gre za izjemno taktično in miselno igro, ki jo bodo z veseljem igrale vse generacije.

Zakaj jo imamo tako radi?

Carcassonne je leta 2001 osvojil prestižno nagrado za najboljšo igro leta, z leti pa je postal prava klasika in ena izmed najbolj prodajanih družabnih iger. Posledično je Carcassonne igra, ki ima na tržišču najbrž največ različnih dodatkov in razširitev s katerimi si lahko igralci popestrite igro in jo prilagodite povsem po svojem okusu.

Kot zanimivost naj omenimo, da je Carcassonne svetu podaril leseno figurico, t.i. »meeple«, ki je danes ikona modernih družabnih iger.

GremoŠeEno* kriterij:

Zaradi žreba in različnih strategij igralcev bo vsaka igra nekoliko drugačna in prav zaradi te raznolikosti je Carcassonne tako priljubljen.  Poleg tega so poteze kratke in hitre, zato boste z veseljem odigrali več iger v kosu.

* GremoŠeEno je poseben kriterij, s katerim označujemo sposobnost igre, da v solznih očeh poražencev po koncu štetja točk prebudi upanje in zanos, ki svoj crescendo doživi v glasnem kriku: “Gremo še eno!”

Založnik

Z-Man Games

Leto

2015

Avtor

Klaus-Jürgen Wrede

Število igralcev

2 – 5

Navodila

Angleška

Jezik

Neodvisna od jezika

Čas igranja

45 min

Starost

8 +

Zahtevnost

Lažje igre

Mehanika

Polaganje ploščic, Zasedanje ozemlja

Opozorilo

Igrača ni primerna za otroke mlajše od 3. let, saj zaradi majhnih delčkov, ki jih lahko zaužijejo, predstavlja nevarnost zadušitve.

https://www.tojeto.info/wp-content/uploads/carcassonne-navodila.pdf


Game Boy Geek

Video Thumbnail
Gamer Tested - Spouse Approved - Carcassonne with the Game Boy Geek & Denise


Shut Up and Sit Down

Video Thumbnail
Review: Carcassonne


Ocene


Zaenkrat še ni ocen.

Bodi prvi ocenjevalec “Carcassonne (edicija 2015)”

Oblike plačil

V spletni trgovini TojeTo lahko plačate na sledeče načine:

  • po povzetju s plačilom ob dostavi paketa, oziroma ob prevzemu naročila v trgovini
  • po predračunu z nakazilom na bančni račun podjetja Igriv d.o.o. (predračun prejmete po oddaji naročila)
  • s kreditno kartico preko kartičnega sistema Braintree, ki skrbi za varnost in zasebnost transakcij
  • s Paypal računom preko njihovega vmesnika, ki skrbi za varnost in zasebnost transakcij

Dostava

Dostava v Slovenijo znaša 3,90€. V primeru naročila nad 80€ je dostava brezplačna. Omogočamo tudi brezplačen osebni prevzem v trgovini TojeTo na Gallusovem nabrežju 29 v Ljubljani, kjer so na voljo vse igre iz naše spletne trgovine.

Odpiralni čas trgovine

Pon – Pet 10:00 – 19:30
Sob 10:00 – 14:00