Codenames XXL

Codenames XXL je povečana verzije igre ugibanja besed Codenames, z angleškimi besedami, ki je posebej primerna za velike skupine (6+ igralcev), saj so vse kartice večje in zato bolje vidne. Še vedno pa lahko igrate na mizi običajne velikosti (120x80cm).

2 - 8

Število igralcev

15 min

Čas igranja

12 +

Priporočena starost

Angleška

Pravila

29,90 

Na zalogi

Codenames XXL je samostojna verzija igre. Za igranje ne potrebujete drugih različic igre.

Dve skupini vohunov sta se porazgubili po mestnih ulicah in če želite opraviti misijo, morate poiskati vse. Le vaš vodja pozna skrivna imena vaših agentov, radijski zvezi pa prisluškujejo tudi nasprotniki. Zato morate uporabiti vse svoje asociativne spretnosti in se povezati kot ekipa. Se lahko obenem izognete še kartici morilca, ki čaka, da ga po pomoti pokličete po njegovem skrivnem imenu?

Zakaj XXL?

XXL verzija igre omogoča večjo preglednost, ki pride še posebej prav, ko igrate z zelo velikimi skupinami (6+ igralcev). Tako so vse kartice dobro vidne, še vedno pa jih zlahka spravite na mizo običajne velikosti (120x80cm).

Kako se igra?

Na mizo se postavi 25 kartic z različnimi besedami – del besed bo pripadal eni skupini, del besed drugi, nekatere bodo nevtralne, ena kartica pa bo smrtonosna, saj bo njen izbor pomenil takojšen konec igre in poraz za ekipo, ki jo bo izbrala. Obe skupini nato določita igralca, ki bo dajal namige v obliki asociacij. Te dve vodji ekip bosta edini vedeli, katera beseda pripada komu. Vsakič, ko je skupina na potezi, bo vodja ostalim članom skupine dal namig v obliki ene besede (ta pa seveda ne sme biti enaka nobeni besedi iz kartic) in številke. Številka bo pomenila, koliko kartic je povezanih z njegovim namigom, npr. »živali, 3!«. Ostali igralci morajo sedaj poskusiti izbrati pravilne kartice. Igra poteka toliko časa, dokler ena skupina ne uspe odkriti vseh besed, ki ji pripadajo, oz. dokler ena skupina po pomoti ne izbere kartice morilca.

V čem je čar?

V ekipni povezanosti, ki bo naraščala iz poteze v potezo, ko boste uspešno ugibali, kaj je mislil vaš vodja ekipe in katere besede so prave. Prav tako je precej dober občutek, ko vam uspe zavesti nasprotnike, da po pomoti pokličejo vašega agenta, namesto svojega!

Komu je namenjena?

Codenames je izšla leta 2015 in na spletni strani BoardGameGeek po mnenju skupnosti takoj postala najbolj priljubljena igra za zabave (na prvih mestih je prehitela igre Avalon, Time’s Up in Dixit). Je tako preprosta, da jo lahko igrajo vse generacije – svetujemo le, da za mizo sedite najmanj štirje igralci hkrati.

Zakaj jo imamo tako radi?

Všeč nam je predvsem element spopada med dvema ekipama, ki pa nikoli ne privede do medsebojnega obračunavanja, temveč zgolj poskrbi za simpatično napetost. Obračun bo polagal predvsem vodja ekipe, ki ne bo mogel razumeti, kako niste znali povezati »metropolitanstva« z »opero« …

GremoŠeEno* kriterij:

Codenames je igra, ki je na dogodkih družabnih iger med najbolj zaželenimi, celo do te mere, da so morali organizatorji nekajkrat prositi ljudi, da počasi zaključijo, saj bi jo radi preizkusili še drugi. Kljub temu, da en krog traja le 5 minut, zasvoji tako močno, da se jo igra cel večer in še pozno v noč.

Založnik

Leto

2015

Avtor

Vlaada Chvátil

Pravila

Angleška

Jezik

Angleščina

Število igralcev

Čas igranja

15 min

Priporočena starost

12 +

Zahtevnost

Lažje igre

Oznake

Družinske igre

Mehanika

Partnerstva, Preizkušanje sreče, Prepoznavanje vzorcev, Uporaba spomina

Opozorilo

Igrača ni primerna za otroke mlajše od 3. let, saj zaradi majhnih delčkov, ki jih lahko zaužijejo, predstavlja nevarnost zadušitve.

Dice Tower

Video Thumbnail

Codenames Review – with Ryan Metzler


Game Boy Geek

Video Thumbnail

Codenames Review – with the Game Boy Geek


Drive Thru Review

Video Thumbnail

Codenames Review


Board Game Brawl

Video Thumbnail

Codenames review – Board Game Brawl

Oblike plačil

V spletni trgovini TojeTo lahko plačate na sledeče načine:

  • po povzetju s plačilom ob dostavi paketa, oziroma ob prevzemu naročila v trgovini
  • po predračunu z nakazilom na bančni račun podjetja Igriv d.o.o. (predračun prejmete po oddaji naročila)
  • s kreditno kartico preko kartičnega sistema Braintree, ki skrbi za varnost in zasebnost transakcij
  • s Paypal računom preko njihovega vmesnika, ki skrbi za varnost in zasebnost transakcij

Dostava

Dostava v Slovenijo znaša 3,90€. V primeru naročila nad 80€ je dostava brezplačna.


Trenutno so zaradi močno povečanega števila paketov, ki jih dostavlja DPD, daljši dostavni roki!


Osebni prevzem

Omogočamo tudi brezplačen osebni prevzem v trgovini TojeTo na Gallusovem nabrežju 29 v Ljubljani. Osebni prevzemi so v času veljavnosti protikoronskih ukrepov možni od ponedeljka do petka med 10:00 in 18:00.

Odpiralni čas trgovine

Pon – Pet 10:00 – 19:30
Sobota 10:00 – 14:00
Nedelje in prazniki Po občutku

Zaradi protikoronskih ukrepov je fizična trgovina zaprta. Možni so samo osebni prevzemi za spletna naročila.