Cosmic Encounter

V Cosmic Encounter prevzamete nadzor nad vesoljsko raso in njenimi planeti. Cilj igre je napadati planete nasprotnikov in na njih graditi kolonije. V igri je veliko poudarka na diplomaciji, zahrbtnosti in blefiranju. Ena najbolj priljubljenih sci-fi iger že več kot 30 let in ena najbolj zabavnih iger za 3-5 igralcev sploh.

3 - 5

Število igralcev

60 min

Predviden čas igranja

12 +

Priporočena starost

Angleščina

Angleško besedilo na kartah

57,90 

Na zalogi

Igra Cosmic Encounter je leta 1977 prvič izšla pod sloganom “Sci-fi igra za vsakogar” in kako presneto dobro to drži še danes.

V njej gradite svoj galaktični imperij v globinah vesolja. Začnete na svojih petih planetih, vaš cilj pa je, da svoje kolonije razširite na planete drugih igralcev. To lahko storite z vojskovanjem, pogajanji ali pa z izkazovanjem podpore v bitkah med drugimi igralci. Vsak igralec ob pričetku igre prevzame svojo unikatno raso, ki mu podarja posebne sposobnosti. Nekatere so bolj spretne v bitkah, druge v pogajanjih, tretje pa so preprosto nore (npr. tista, ki vam omogoča, da celo igro goljufate in kradete kartice z mize, vendar vas pri tem ne smejo zalotiti drugi).

V igri je kar 50 različnih ras in vsaka kombinacija zagotavlja nekoliko drugačno igro. Na potezi postanete napadalec kolonij drugih. Najprej potegnete kartico s kupa usode in ta določi, katerega igralca napadate. Nato vzamete hipergalaktična vrata in jih usmerite proti enemu izmed njegovih planetov, ter se odločite s koliko ladjami ga želite napasti. Toda pozor, večje število ladij pomeni, da s tem oslabite planete v domačem sistemu! Nato imata igralca čas, da k bitki priključita zaveznike (drugi igralci), s tem, da jim ponudita karkoli želita. Tudi poročni prstan ali enomesečno pomivanje posode. Po večini pa igralci ponudijo različne kartice iz roke, s katerimi so igralci močnejši v prihodnjih bitkah. Zavezniki, ki se priključijo boju, tvegajo. Če se pridružijo napadalcu in ta zmaga, svoje ladje postavijo na planet in s tem tudi sami dobijo dodatno kolonijo in so korak bližje zmagi. Toda, če napadalcu spodleti, izgubijo vse ladje! Tudi pomoč v obrambi je nagrajena z dodatnimi karticami oz. kaznovana z izgubo ladij. Osrednja igralca bitke po fazi pogajanj odigrata kartici boja. Z njima se odločita, kakšno moč enot želita dodati k svojim ladjam. Kartice so lahko izjemno šibke (00-05), ali pa zelo močne (20+), nekatere pa so tudi negativne (-05). Zakaj bi kdo želel igrati negativno kartico? Ker obstajajo rase, ki zmagajo bitke, tako da jih izgubijo … Igralca se lahko odločita tudi, da igrata kartico miru – če jo igrata oba hkrati imata eno minuto časa, da se dogovorita za pogoje miru (npr. izmenjava ladij med domačimi planeti ali pa izmenjava kartic iz roke), vsa zavezništva drugih igralcev pa s tem odpadejo. Praktično vsako kartico se da blokirati, spremeniti in zamenjati – pa tudi te se da nadalje blokirati, spremeniti in zamenjati (podobno kot v igrah tipa Munchkin). S tem postane Cosmic Encounter ena najbolj nepredvidljivih, kaotičnih in zato zelo zabavnih družabnih iger, v kateri se situacija spreminja dobesedno iz sekunde v sekundo. Zmaga igralec, ki prvi osvoji pet planetov drugih igralcev.

Cosmic Encounter uživa legendarni status v svetu družabnih iger in ga lahko primerjamo s Šundom (Pulp Fiction) v filmskem svetu. Je poln drobnih umazanij, epskih strelskih obračunov in zahrbtnih potez in je prav zato tako razburljiv. Ko se bodo vaši nasprotniki spremenili v zvezdni prah, vi pa boste jezdili v mesečino sedmih lun na svojem galaktičnem chopperju, boste razumeli, o čem govorimo.

Za igro obstajajo tudi razširitve, ki dodajo nove rase in še kakšno pravilo, zaradi katerega lahko pade galaktični mir (npr. vesoljske postaje, lov na glave), pa tudi šestega igralca lahko dodate k igranju. Ljubiteljem fantazijskih svetov pa priporočamo različico igre v Game of Thrones svetu, The Iron Throne.

 

Leto

2008

Avtor

Bill Eberle

Navodila

Angleška

Jezik

Angleščina

Založnik

Fantasy Flight Games

Število igralcev

3 – 5

Čas igranja

60 min

Starost

12 +

Zahtevnost

Lažje igre

Mehanika

Partnerstva, Različne moči igralcev, Take That, Usklajevanje kartic v roki

Opozorilo

Igrača ni primerna za otroke mlajše od 3. let, saj zaradi majhnih delčkov, ki jih lahko zaužijejo, predstavlja nevarnost zadušitve.

Board Game Brawl

Video Thumbnail
Cosmic Encounter review - Board Game Brawl


Starlit Citadel

Video Thumbnail
Cosmic Encounter Review - Starlit Citadel Reviews Season 2

Oblike plačil

V spletni trgovini TojeTo lahko plačate na sledeče načine:

  • po povzetju s plačilom ob dostavi paketa, oziroma ob prevzemu naročila v trgovini
  • po predračunu z nakazilom na bančni račun podjetja Igriv d.o.o. (predračun prejmete po oddaji naročila)
  • s kreditno kartico preko kartičnega sistema Braintree, ki skrbi za varnost in zasebnost transakcij
  • s Paypal računom preko njihovega vmesnika, ki skrbi za varnost in zasebnost transakcij

Dostava

Dostava v Slovenijo znaša 3,90€. V primeru naročila nad 80€ je dostava brezplačna. Omogočamo tudi brezplačen osebni prevzem v trgovini TojeTo na Gallusovem nabrežju 29 v Ljubljani, kjer so na voljo vse igre iz naše spletne trgovine.

Odpiralni čas trgovine

Pon – Pet 10:00 – 19:30
Sob 10:00 – 14:00