Haru Ichiban

Haru Ichiban v japonščini pomeni »spomladanski veter«, v njem pa prevzamete vlogo dveh vajencev vrtnarjenja, ki želita na gladini ribnika ustvariti čim lepši vzorec cvetov vodnih lilij. Pri tem izkoriščate veter, ki pihlja, da z njim premikate lokvanje.

2

Število igralcev

20 min

Čas igranja

9 +

Priporočena starost

Angleška

Pravila

17,90  12,90 

Na zalogi

Lilija cveti,

Leskeče se gladina,

Haru – milina.

Kako se igra?

Vsak vrtnar na začetku igre prejme osem rožnih cvetov, označenih s številkami od 1 do 8. V rokah ima ves čas le tri od njih. Šestnajst lilij je razporejenih po 5×5 polij velikem jezeru, ena od njih pa je obrnjena na glavo, na njeno temno stran.

Na potezi vrtnarja hkrati izbereta enega izmed cvetov, ki jih imata v rokah. Igralec z nižjo vrednostjo postane mali vrtnar, tisti z večjo številko pa veliki vrtnar. Nato si sledijo njune akcije, po vrstnem redu: Mali vrtnar položi enega izmed svojih cvetov na obrnjeno temno lilijo. Veliki vrtnar nato položi enega od cvetov na katerokoli vodno lilijo. Mali vrtnar nato premakne eno lilijo za eno polje, s tem pa lahko premakne tudi druge. Veliki vrtnar obrne eno prosto lilijo na njeno temno stran. Vsak igralec nato vzame nov cvet v roko in začne se nova poteza.

Takoj, ko eden od igralcev ustvari pravilen vzorec s cvetovi svoje barve, dobi točke. 1 točko za 2×2 kvadrat, 2 točki za horizontalno in vertikalno linijo štirih lilij, 3 točke za diagonalno linijo štirih lilij. Ko igralcu uspe zbrati 5 točk, zmaga. Takoj pa zmaga, če mu uspe sestaviti diagonalo petih lilij.

V čem je čar?

Odlična igra za dva igralca, ki daje občutek zenovskega šaha. Avtor Bruno Cathala je sicer bolj poznan po strateških igrah (npr. 7 Wonders), a tokrat mu je uspel izvrsten skok v zvrst abstraktnih iger, v katerih je vsa pozornost posvečena interakciji med dvema igralcema in ugibanju, kaj bo kdo storil.

Komu je namenjena igra?

Vsem vrstam igralcev, ki iščete kratko miselno igro za dva v dovolj majhni škatli, da jo lahko vzamete tudi s seboj na potovanje. Primerna tudi za otroke nad 8 let.

Zakaj jo imamo tako radi?

Abstraktne igre znajo včasih odvrniti določen tip igralcev, saj se nekaterim zdijo prepuste. Roko na srce, včasih je premikanje lesenih figur po kvadratni plošči premalo razburljivo! Haru Ichiban osnovnemu konceptu abstraktne igre doda fantastično tematiko, zaradi katere si boste zaželeli zraven igranja skodelico jasminovega čaja.

GremoŠeEno* kriterij:

Haru Ichiban traja med 15 in 20 minut in zelo redko boste v kosu odigrali samo eno, temveč boste želeli nasprotniku ponuditi priložnost, da se izkaže v boju na vsaj dve zmagi.

* GremoŠeEno je poseben kriterij, s katerim označujemo sposobnost igre, da v solznih očeh poražencev po koncu štetja točk prebudi upanje in zanos, ki svoj crescendo doživi v glasnem kriku: “Gremo še eno!”

Založnik

Leto

2014

Avtor

Bruno Cathala

Pravila

Angleška

Jezik

Neodvisna od jezika

Število igralcev

Čas igranja

20 min

Priporočena starost

9 +

Zahtevnost

Lažje igre

Mehanika

Sestavljanje vzorcev, Sočasno izbiranje akcij, Uporaba spomina

Opozorilo

Igrača ni primerna za otroke mlajše od 3. let, saj zaradi majhnih delčkov, ki jih lahko zaužijejo, predstavlja nevarnost zadušitve.

https://www.tojeto.info/wp-content/uploads/haru-ichiban-navodila.pdf

Dice Tower

Video Thumbnail

Haru Ichiban Review – with Tom Vasel


Game Boy Geek

Video Thumbnail

Haru Ichiban Review with the Game Boy Geek

Oblike plačil

V spletni trgovini TojeTo lahko plačate na sledeče načine:

  • po povzetju s plačilom ob dostavi paketa, oziroma ob prevzemu naročila v trgovini
  • po predračunu z nakazilom na bančni račun podjetja Igriv d.o.o. (predračun prejmete po oddaji naročila)
  • s kreditno kartico preko kartičnega sistema Braintree, ki skrbi za varnost in zasebnost transakcij
  • s Paypal računom preko njihovega vmesnika, ki skrbi za varnost in zasebnost transakcij

Dostava

Dostava v Slovenijo znaša 3,90€. V primeru naročila nad 80€ je dostava brezplačna. Omogočamo tudi brezplačen osebni prevzem v trgovini TojeTo na Gallusovem nabrežju 29 v Ljubljani, kjer so na voljo vse igre iz naše spletne trgovine.

Odpiralni čas trgovine

Pon – Pet 10:00 – 19:30
Sob 10:00 – 14:00