Saboteur

Odlična žepna igra za večje skupine, pri kateri v vlogi škratov raziskujete rudnik in iščete zlato, ki se skriva v njem. A bodite pozorni, saj se med vami skriva saboter, ki vam skuša prekrižati načrte.

3 - 10

Število igralcev

30 min

Čas igranja

8 +

Priporočena starost

Slovenska

Pravila

9,90 

Na zalogi

He-ja, he-jo, v rudnik zdaj gremo! Toda med temi palčki ni Sneguljčice, temveč le zlobnež, ki se je prikradel in bo poskušal ukrasti zlato! Ga lahko odkrijete, preden mu tatvina uspe?

Kako se igra?

Na začetku kroga se med igralce razdelijo kartice kopačev zlata in saboterjev. Cilj prvih je, da uspešno skopljejo rov od začetne točke do kartice z zlatom, kar počnejo s polaganjem kartic rovov. Na začetku igre ne vedo natančno, kje se skriva zlato, saj so kartice s ciljem tri – dve skrivata kamen, le ena pa zaklad. Naloga saboterjev je, da kopačem preprečijo odkritje zlata, kar počnejo s spretnimi zvijačami in miniranjem že postavljenih rovov. Na svoji potezi lahko katerikoli igralec, ne glede na vlogo, namreč igra tudi posebne kartice, s katerimi blokira druge igralce, ki potem ne smejo postavljati novih rovov.

Vendar pa si lahko igralci med sabo tudi pomagajo in drug drugega odrešijo blokad, prav v tem pa se skriva čar igre, saj se bodo oblikovala mnoga zavezništva in na drugi strani sumničavost. S posebno kartico zemljevida pa lahko igralec celo pogleda eno kartico s ciljem in izve, ali se pod njo skriva zaklad ali ne, s čimer pridobi pomembno prednost. Krog se konča, ko kopači povežejo začetno kartico s kartico zlata, oz. ko nihče za mizo ne more več odigrati nobene kartice. V prvem primeru si plen razdelijo kopači, v drugem saboterji, po treh krogih pa zmaga tisti igralec, ki bo uspel v treh krogih zbrati največ zlatih zrn. Vloge se vsak krog zamenjajo.

V čem je čar?                                                               

Med igro nikoli ne boste povsem prepričani, komu zaupati in koga bi bilo pametno blokirati, kajti če saboterjem dovolite, da postavijo preveč prog, vas bodo speljali na napačno pot. Prav tako se velika dilema pojavi vsakič, ko nekdo igra kartico zemljevida, saj lahko to informacijo deli z drugimi, ali pa jo zadrži zase. Igralec, ki bo prvi odkril zlato, bo namreč dobil večji delež zlata kot drugi kopači …

Komu je namenjena?

Saboter je izvrstna vstopna igra za igralce, ki družabnih iger ne igrajo pogosto. V svet družabnih iger je pritegnil že veliko število igralcev, ker je preprost, ga lahko igrajo zares velike skupine in predvsem zaradi elementa izdajalca, ki poskrbi za marsikateri komičen zaplet.

Priporočamo tudi razširitev Saboter 2, ki bo kopače razdelila na dve konkurenčni ekipi, dodatek pa prinaša tudi dodatne vloge (šef, dobičkar, geolog) in nove posebne kartice, s katerimi lahko med drugim ukradete že pridobljeno zlato, pa tudi rovi bodo nekoliko bolj posebni …

Zakaj jo imamo tako radi?

Igre za večje skupine le redko pridejo v obliki majhne igre s kartami, Saboteur pa je izvrsten za potovanja in zaradi preproste izdelave tudi zelo ugoden.

GremoŠeEno* kriterij:

Ena igra s tremi krogi traja približno 30 minut, vendar je Saboteur igra za cel večer, saj zlepa ne postane dolgočasen.

* GremoŠeEno je poseben kriterij, s katerim označujemo sposobnost igre, da v solznih očeh poražencev po koncu štetja točk prebudi upanje in zanos, ki svoj crescendo doživi v glasnem kriku: “Gremo še eno!”

Založnik

Leto

2004

Avtor

Frederic Moyersoen

Pravila

Slovenska

Jezik

Neodvisna od jezika

Število igralcev

Čas igranja

30 min

Zahtevnost

Lažje igre

Mehanika

Blefiranje, Grajenje mreže/poti, Usklajevanje kartic v roki

Opozorilo

Igrača ni primerna za otroke mlajše od 3. let, saj zaradi majhnih delčkov, ki jih lahko zaužijejo, predstavlja nevarnost zadušitve.

The Discriminating Gamer

Video Thumbnail
TDG: Saboteur with HollyOblike plačil

V spletni trgovini TojeTo lahko plačate na sledeče načine:

  • po povzetju s plačilom ob dostavi paketa, oziroma ob prevzemu naročila v trgovini
  • po predračunu z nakazilom na bančni račun podjetja Igriv d.o.o. (predračun prejmete po oddaji naročila)
  • s kreditno kartico preko kartičnega sistema Braintree, ki skrbi za varnost in zasebnost transakcij
  • s Paypal računom preko njihovega vmesnika, ki skrbi za varnost in zasebnost transakcij

Dostava

Dostava v Slovenijo znaša 3,90€. V primeru naročila nad 80€ je dostava brezplačna. Omogočamo tudi brezplačen osebni prevzem v trgovini TojeTo na Gallusovem nabrežju 29 v Ljubljani, kjer so na voljo vse igre iz naše spletne trgovine.

Odpiralni čas trgovine

Pon – Pet 10:00 – 19:30
Sob 10:00 – 14:00