Crossboccia – Urbano balinčkanje

Crossboccia je odštekana verzija klasičnega balinčkanja. Igramo jo lahko na prostem ali v zaprtih prostorih, spodbujeno pa je iskanje nenavadnih lokacij s čim več ovirami, ki igro popestrijo in jo naredijo poljubno zahtevno.Osnoven Crossboccia set vsebuje tri žogice in balinček. Vse žogice so narejene iz kakovostnega blaga in močnih šivov, ki zdržijo vsakršno kotaljenje, padce iz višin in odbijanje od predmetov. Žogice so delno polnjene z umetnim granulatom in na otip rahlo spominjajo na hacky sack, a jih še vedno lahko do neke mere kotalimo kot klasične balinčke.

Video Thumbnail
Neuer Trendsport: Crossboccia: Urban (final cut)

Cilj igre

Z meti žogic se moramo čim bolj približati balinčku in tako zbrati več točk kot ostali igralci.

Potek igre

Vsak igralec prične s tremi enakimi žogicami. Z žrebom se določi prvega igralca, ki si izbere področje igranja in vrže balinček ter svojo prvo žogico, s katero se mora čim bolj približati balinčku. Določi pa lahko tudi posebne pogoje za mete, ki se jih morajo držati vsi ostali igralci (npr. da se mora žogica najprej odbiti od zidu, a se ne sme dotikati klopce ob kateri leži balinček), saj drugače njihovi meti ne veljajo. Po končanem prvem krogu, se preveri, čigava žogica je najdlje od balinčka in tisti igralec sedaj vrže še svojo drugo in tretjo žogico. Glede na razdaljo, so nato na vrsti še ostali igralci. Na koncu se preveri, kdo je bil najbližji balinčku in ta prične naslednjo igro.

Točkovanje

Vsaka žogica, ki je bližje balinčku kot katera koli žogica nasprotnikov, je vredna eno točko. Če sta dva igralca enako oddaljena od balinčka, potem vsak dobi po eno točko. V primeru, da igralec s svojo žogico prekrije za več kot polovico žogico nasprotnika, potem se nasprotnikova žogica ne točkuje. Set je dobljen, ko igralec doseže 13 točk, a pod pogojem, da vodi za vsaj dve točki pred drugo uvrščenim (npr. 11-13 ali 12-14). Igralec, ki prvi dobi tri sete, je končni zmagovalec.

Bonus točke

Če želite hitreje nabirati točke, so na voljo tudi posebne kombinacije metov, ki prinašajo bonus točke. Če se dve žogici istega igralca dotikata in je ena izmed njiju bližje balinčku kot katera koli žogica nasprotnika, potem je sta skupaj vredni 3 točke. V primeru, da se na tak način dotikajo tri žogice, pa igralec dobi 6 točk.

Kreativno balinčkanje

Kot smo že omenili, pri Crossboccia ne gre za običajno balinčkanje. Igra namreč aktivno spodbuja iskanje kreativnih in neobičajnih lokacij ter nenavadnih metov. Igralec, ki prične igro namreč postavi tudi pogoje, ki jim morajo slediti ostali igralci. Izbere si lahko poseben tip meta (npr. čez ramo) in da se mora žogica najprej odbiti od določenega predmeta. Prav tako si lahko izbere zahtevno lokacij kot je stopnišče ali pa balinček odbije tako, da pristane za kakšnim vogalom, kjer ga ob metu ni mogoče natančno videti. Skratka igra je omejena le z domišljijo igralecev in vsakič znova je lahko povsem unikatna.

Navaden in družinski Crossboccia komplet je na voljo tudi v naši spletni trgovini.

Gregor


Preberi še kaj zanimivega

Dodaj odgovor