Neodim magnetne kroglice

Če ste na naši spletni strani ali v naši trgovini kdaj opazili majhne kroglice zložene v kocko in se vprašali, čemu pravzaprav služijo, potem je to pravi prispevek za vas. V njem bomo opisali to zabavno konstrukcijsko igračo, ki temelji na močnih neodim magnetih in podali nekaj napotkov za varno uporabo.

Neodim magneti

Neodim magneti so trenutno najmočnejši komercialno dostopni magneti. Kot sestavi del se pojavljajo v aparatih za magnetno resonanco, zvočnikih, elektromotorjih, računalniških diskih in še v mnogih drugih napravah, kjer so potrebni močni magneti, ki se ne razmagnetijo.

Glavna sestavina neodim magnetov je neodim – kemijski element, ki so ga odkrili leta 1885 in ga pridobivajo iz mineralov monazita in bastnazita. Neodim magnete, ki sestoji iz dveh atomov neodima (Nd), štirinajstih atomov železa (Fe) in enega atoma bora (Br) pa so iznašli leta 1982 pri podjetju General Motors, ko so iskali cenejši nadomestek za samarij-koboltove magnete. Sprva se jo je uporabljalo izključno v industrijske namene, saj so te magneti izjemno močni (držijo lahko 1000x svoje teže), kasneje pa so mnoga podjetja ugotovila, da se iz njih da narediti zelo nenavadno in zanimivo igračo za odrasle.

Neodim kroglice

Standardni set neodim kroglic je sestavljen iz 216 kroglic zloženih v 6x6x6 kocko. Ko boste kocko prijeli v roke, boste hitro ugotovili, da jo lahko stisnete, vlečete in strgate kot kakšen plastelin. Na koncu vam bo ostal le čuden skupek kroglic in sedaj se prava zabava šele začne. Neodim kroglice so namreč konstrukcijska igrača, saj lahko iz njih sestavite ogromno različnih 2D in 3D likov in teles, prav tako pa iz njih lahko izdelate tudi gibajoče predmete kot so na primer vrtavke.

kroglice-od-blizu-a

Vse skupaj pa ni tako lahko, kot se morda zdi. Kroglice imajo tako kot vsi magneti dva pola in med seboj se lahko privlačijo ali odbijajo. Zaradi te lastnosti jih ne morete preprosto zlagati eno na drugo, temveč jih morate graditi modularno, kar pomeni, da začnete z majhnimi skupki, ki jih potem sestavljate v večje in bolj kompleksne oblike. Velik del zabave je ravno v razmišljanju, kako ukrotiti kroglice in doseči, da se bodo lepo zložile v obliko, ki jo želite.

neodim-tulec

Neodim magnetne kroglice so odlično darilo za starejše otroke, ki radi ustvarjajo ali pa si želijo izboljšati fino motoriko v prstih. Hkrati pa so tudi izvrsten antistresen pripomoček za odrasle, ki jih lahko vedno nosijo v žepu in se z njimi poigrajo, ko potrebujejo malo sprostitve.

V spodnjem filmčki lahko vidite postopek grajenja in nekaj primerov stvaritev iz kroglic.

Video Thumbnail
ネオキューブ 3

So neodim kroglice varne?

Nedolgo nazaj so v ZDA, Avstraliji in na Novi Zelandiji prepovedali prodajo neodim magnetnih kroglic, saj naj bi predstavljale veliko nevarnost za otroke. V ZDA sta bila prepoved in odpoklic najprej usmerjena proti znamki Buckyballs, nato pa so jo leta 2013 razširili na vse izdelke iz neodim magnetnih kroglic. Odločitev je bila sprejeta na podlagi relativno maloštevilnih primerov zaužitja kroglic s strani otrok in zdravstvenih komplikacij, ki so iz tega sledile.

Ali to pomeni, da so kroglice resnično nevarne? Odgovor je hkrati da in ne. V rokah mlajših otrok, ki jih utikajo v usta, so kroglice zelo nevarne, še posebej, če jih pojejo več, saj se lahko v črevesju sprimejo skupaj. A ne pozabimo, da se kroglice ne tržijo kot igrača in da je na njih jasno označeno, da niso primerne za mlajše od 14. let. V rokah odrasle osebe, ki z njimi ravna odgovorno, pa kroglice ne predstavljajo prav nobene nevarnosti. Priporočamo le, da jih nimate v bližini bančnih kartic ali občutljivih elektronskih naprav, saj se le-te ne razumejo najbolje z močnimi magneti.

Neodim magnetne kroglice so v različnih barvah na voljo tudi v naši spletni trgovini.

Gregor


Preberi še kaj zanimivega

Dodaj odgovor