Coup

Coup je preprosta in kratka bleferska igra, v kateri se s pomočjo manipulacije, podkupovanja in zavajanja želite prebiti na prestol futurističnega dvora – vendar pa lahko pri tem hitro ostanete brez glave …

16,90 

Število igralcev

2 - 6

Čas igranja

15 min

Priporočena starost

10 +

Pravila

Angleška

BoardGameGeek

V kraljevih sobanah nedaleč stran, v ne tako oddaljeni prihodnosti, se je razplamtela divja in brezsramna bitka za oblast. Veliko let je že minilo, odkar je ošabno plemstvo nazadnje pomislilo na ljudstvo, ki v kaosu brezposelnosti, robotskega vsakdana in kriminala hlepi po zadnjem žarku upanja – vaši vladavini.  Boste s pomočjo svojih marionet na dvoru lahko pokončali izprijene konkurente za prestol in zavladali temačnemu metropolisu?

Kako se igra?

V Coup prejmete dve kartici z vlogami, vaš cilj pa je, da ostanete zadnji preživeli za mizo. Vsaka vloga ima svojo pripadajočo akcijo, vse pa se vrtijo okrog plenjenja soigralcev in ubijanja njihovih likov. Trik igre je v tem, da se lahko kadarkoli zlažete, katero vlogo imate pred sabo. Vendar pa vas pri tem lahko soigralci izzovejo in če so imeli prav, boste morali sami pokončati eno izmed svojih kart.

Prednost Coupa je, da so pravila tako zelo enostavna, da se jih lahko naučite v manj kot minuti, saj je igra sestavljena iz zgolj parih akcij, vezanih na vloge. Z vojvodo lahko iz državne blagajne kadarkoli vzamete tri zlatnike, z morilcem lahko za ceno treh zlatnikov ubijete lik soigralca, z vojvodinjo lahko odbijete napad morilca, s kapitanom ukradete dva zlatnika ali blokirate krajo drugega kapitana, z ambasadorjem pa lahko zamenjate svoji dve karti z dvema iz osrednjega kupčka. Poleg tega imate vedno na voljo tudi dve splošni akciji – vzeti zlatnik iz državne blagajne ali pa pokončati nekoga za zajetno ceno 7 zlatnikov. Vsak igralec odigra svojo potezo, dokler na mizi ne ostane zadnja kartica.

V čem je čar?                                                               

Coup je, poleg tega, da je odlična igra, za katero potrebujete kamnit obraz in miren pulz pri pripovedovanju laži, tudi igra, pri kateri je pomembna pravilna izbira trenutka in kako dobro se znate potuhniti. Najbolj glasni in najbolj bogati igralci si bodo namreč nad glavo hitro nakopali zaroto drugih soigralcev.  Coup je zaradi te družbene dinamike postal ena najbolj priljubljenih kratkih iger sploh – pa tudi zato, ker se ga da naučiti »iz škatle« in ker je ena igra dolga le okrog 10 minut.

Komu je namenjena?

Coup je igra blefiranja za skupine do 6 igralcev, ki sodi v isto kategorijo iger kot The Resistance in Codenames. Nad njo bodo navdušene vse vrste igralcev, tako bolj izkušeni kot tisti, za katere bo Coup ena izmed prvih iger.

Če bi želeli razširiti igro tako, da jo lahko igra do deset igralcev hkrati, si oglejte razširitev Coup: Reformation.

Zakaj jo imamo tako radi?

Coup ima odlično dramatično strukturo, saj bodo po pravilu vsi igralci najprej izgubili eno svojo kartico (saj ne boste želeli, da kdo ostane premočan z dvema), nato pa se bo zgodil scenarij nenadne smrti, zaradi katerega bodo vsi igralci za mizo do zadnjega v napetosti, kdo bo zmagovalec. Coup je igra, v kateri resnično vsaka poteza šteje in v kateri se boste vsak krog spraševali, ali je vredno lagati ali ne. In takoj, ko bodo soigralci zaznali, da kolebate, bo za laž že prepozno …

GremoŠeEno* kriterij:

Coup je igra, zaradi katere je sploh prišlo do ideje za »Gremo še eno« kriterij. Ker traja le deset minut, igralci pa imajo vse do zadnjega občutek, da lahko zmagajo, bodo na koncu vsi želeli igro ponoviti (sploh pa zmagovalec, ki bo želel dokazati, da ni šlo le za naključje). Kdaj se nam je zgodilo, da smo nameravali odigrati le partijo ali dve, nato pa je bila zaradi Coupa na stranski tir postavljena kakšna druga igra, ker smo ga igrali pozno v noč.

* GremoŠeEno je poseben kriterij, s katerim označujemo sposobnost igre, da v solznih očeh poražencev po koncu štetja točk prebudi upanje in zanos, ki svoj crescendo doživi v glasnem kriku: “Gremo še eno!”

Založnik

Leto

2012

Avtor

Rikki Tahta

Pravila

Angleška

Jezik

Angleščina

Število igralcev

Čas igranja

15 min

Priporočena starost

10 +

Zahtevnost

Lažje igre

Mehanika

Blefiranje, Izpadanje igralcev, Različne moči igralcev, Uporaba spomina

Opozorilo

Igrača ni primerna za otroke mlajše od 3. let, saj zaradi majhnih delčkov, ki jih lahko zaužijejo, predstavlja nevarnost zadušitve.

Dice Tower

Coup Review - with Tom Vasel
Coup Review - with Tom Vasel


Board Game Brawl

Coup review - Board Game Brawl
Coup review - Board Game Brawl

Love Letter & Coup: Fine Brothers and Felicia Day Join Wil Wheaton
Love Letter & Coup: Fine Brothers and Felicia Day Join Wil Wheaton

Oblike plačil

V spletni trgovini TojeTo lahko plačate na sledeče načine:

  • po povzetju s plačilom ob dostavi paketa, oziroma ob prevzemu naročila v trgovini
  • po predračunu z nakazilom na bančni račun podjetja Igriv d.o.o. (predračun prejmete po oddaji naročila)
  • s kreditno kartico preko kartičnega sistema Braintree, ki skrbi za varnost in zasebnost transakcij
  • s Paypal računom preko njihovega vmesnika, ki skrbi za varnost in zasebnost transakcij

Dostava

Dostava v Slovenijo znaša 3,90€. V primeru naročila nad 80€ je dostava brezplačna.

Osebni prevzem

Omogočamo tudi brezplačen osebni prevzem v trgovini TojeTo na Gallusovem nabrežju 29 v Ljubljani.

Odpiralni čas trgovine

Pon – Pet 10:00 – 19:30
Sobota 10:00 – 14:00
Nedelje in prazniki Po občutku