Darila za starejše otroke (6 – 10 let)

Otroci med 6. in 10. letom so pri igri že precej odgovorni. Imajo izjemno oko za barvite in atraktivne predmete, ki jih lahko oblikujejo, iz njih gradijo ali pa jih odpeljejo v svoj fantazijski svet. Obenem imajo ogromno energije, zato smo pripravili precej predlogov za igranje na prostem in dodali nekaj iger refleksov in hitrosti. Izbrali smo igrače, ki so prestale test mnogih uporabnikov in niso zgolj hit, temveč se po njih radi vračajo starši, ali njihovi prijatelji, za obdarovanje otrok.

Presenetite jih z Inteligentnim plastelinom.

inteligentni-plastelin-otroci

Inteligentni plastelin velja za največji hit te starostne skupine. Gre za prav poseben plastelin, ki ponuja dodatne fizikalne lastnosti, saj ga je poleg oblikovanja in gnetenja, mogoče trgati kot papir, razbijati kot steklo, oblikovati poskočne skokice ali enostavno mešati barvne različice plastelina. Na voljo imamo 7 različnih vrst plastelina in več kot 30 različnih barv. Med najbolj priljubljene sodijo tisti, ki se svetijo v temi, in tisti, ki spreminjajo barvo.

Predlogi

Igrajte se na prostem!

Na travniku se mlajši otroci lahko podijo za raznolikimi frizbiji in bumerangi ali pa se prizkusijo v spuščanju zmajev različnih oblik in velikosti.

Med frizbiji bi za njih priporočili Aerobie Sprint, ki zelo dobro leti, hkrati pa ima silikonsko prevleko, ki ublaži ujeme. Malce večjim otrokom pa bo gotovo všeč frizbi Skylighter, ki sveti v temi.

Predlogi

bumerang-otrociTudi bumerangi so zelo privlačna igrača in za mlajše imamo v ponudbi prav poseben bumerang Booma Indoor iz mehke pene, ki ga je lahko metati, uporabljate pa ga lahko tudi v stanovanju. Za starejše in bolj nadebudne otroke pa priporočamo bumerang Booma Outdoor. Slednji spada že med malce resnejše bumerange, tako da je potrebno več vaje za pravilno metanje.

Predlogi

Foooty – žoga, frizbi in še marsikaj drugega

Foooty je izredno popularna zložljiva žoga, frizbi in še marsikaj. Ko vidiš priložnost, jo potegneš iz žepa in iz gradnikov sestaviš tisto, kar potrebuješ. Izredno kvalitetna plastika omogoča dobro brcanje in metanje in je praktično neuničljiva. Nepogrešljiv pripomoček za v šolo, na počitnice ali druge dejavnosti.

Čarobni svet milnih mehurčkov

Nikakor pa ne smemo pozabiti na široko paleto možnosti, ki nam jih ponujajo velikanski milni mehurčki. Različne zanke, loparji in celo rokavice s katerimi se lahko igramo in zabavamo vse okoli nas.

Presenetite jih z Geomag magnetnimi sestavljankami.

Geomagove magnetne sestavljanke so namenjene sestavljanju kompleksnih struktur in oblik na zelo enostaven način. Vsaka paličica ima dva magneta, ki ju lahko poljubno spojite skupaj. Tako lahko ustvarite vse od kocke do Eifflovega stolpa. Na voljo so v mnogih različnih barvnih različicah, tako da z združevanjem setov lahko ustvarite prave mavrične arhitekturne poslastice. Za bolj drzne sestavljavce pa so na voljo seti Geomag Mechanics, s katerimi ustvarite čisto prave “Rube Goldberg” stroje. Kroglica se zakotali po brvi, skoči na žerjav, požene drugo kroglico, in tako naprej …

Navdušite jih s cirkuškimi in žonglerskimi rekviziti.diabolo-otroci-250

Med njimi je najbolj priljubljen rekvizit diabolo, ki ima obliko dveh spojenih čašic s povezujočo osjo. Z vrvico, pripeto na dve palici, ga vrtimo, mečemo ter izvajamo vrsto očarljivih trikov. Za otroke in začetnike priporočamo set diabola Jester in aluminijaste palčke. Podobni in vedno aktualni s številnimi novimi triki pa so tudi moderni yoyoti z ležaji. Med yoyote za začetnike sodi yoyo One.

Z igračo Kendama se bodo otroci naučili nadzorovanja gibanja žogice, privezane na posebno palico. Cilj je, da žogico na različne načine ulovijo med letom. Kendama ponuja šest različnih prijemov in na stotine različnih trikov, glavni ključ do uspeha pa bo nadzorovanje celega telesa, predvsem pa koordinacija rok in nog.

Malce bolj spretni pa se lahko spopadejo z žongliranjem z žogicami. Na voljo je kar nekaj različnih vrst žonglerskih žogic, a za začetnike najbolj priporočami beanbag žogice Pro Thuds. Za pomoč pri prvih žonglerskih korakih jih lahko opremite tudi z inštrukcijskimi knjižicami in DVDji.

Predlogi

Nakodrajte jim možgančke.

katamino-otrociMed hite nedvomno sodi miselna igra Katamino, zelo zabavna različica namiznega tetrisa. Cilj je, da z liki različnih oblik zapolnimo prazen prostor, ki je glede na težavnostno stopnjo večji ali manjši.

Med prostorskimi izzivi velja izpostaviti igro Brainstring, pravi izziv za možgane s svojimi “nemogočimi” vozli, ali klasično Rubikovo kačo, ki jo lahko zvijamo v številne podobe in predmete.

profi-cube-250Nekateri izmed vas se boste zagotovo spomnili igre Happy Cube in njenih koščkov, ki so ležali po tleh otroške sobe. Sliši se tako preprosto – sestavite kocko in jo nato spravite nazaj v okvir. Vendar toliko zabave! Sploh če imate na voljo nekaj različnih barv in težavnostnih stopenj – takrat lahko gradite tudi veliko bolj kompleksne oblike. Odlična igra za krepitev prostorske predstave.

Če bi miselnemu naporu radi primešali še nekaj ročnih spretnosti, pa si oglejte Addict-a-ball – nenavaden 3D labirint, po katerem je potrebno čez številne ovire pripeljati kovinsko kroglico, ne da bi ta padla s proge.

Predlogi

Se zanimajo za grajenje in sestavljanje?

teifoc-otrociS pomočjo Teifoc konstrukcijskih setov si otroci lahko zgradijo hišice in gradove iz pravih opek in naravnega cementa. Cement, ki povezuje opeke je razgradljiv v vodi, tako da lahko znova in znova ustvarjajo nove objekte.
Bolj spretni in tehnično naravnani bodo veseli Eitechovih kovinskih setov za sestavljanje. So izvrstna igrača za spodbujanje ročnih spretnosti, saj se pri gradnji uporabljajo prava mala orodja. Pobrskate lahko med različnimi modeli – na voljo so avtomobili, živali in celo vesoljska plovila.

Predlogi

Na voljo so tudi lesene sestavljanke z različnimi motivi – od avtomobilov in letal do živali in dinozavrov – nekatere pa imajo tudi sončne celice, ki premikajo določene dele, ko jih postavite na sonce.

Predlogi

Radi ustvarjajo?

Za tiste, ki bi raje ustvarjali z risanjem, zlaganjem in barvanjem pa priporočamo čudovite Djecojeve kreativne sete. Vsak od njih je pravi mali projekt in popelje ustvarjalno moč na čudovit domišljijski potep. Z ustvarjanjem origamijev in kirigamijev lahko otroci ustvarijo trpežna papirnata letala, živalice, zmaje in celo padalce, ki nežno letijo skozi zrak. Za dekleta je še posebej zanimivo ustvarjanje slik z bleščicami, ali pa ustvarjanje oblekic s šivanjem (za flamenko plesalke) in iz plissé papirja (za Charleston dame).

Prav posebno mesto v naši ponudbi pa imajo Kinoptiki. Magnetne ploščice, s katerimi gradimo robote, mesta, živali ali vrtove, ki s pomočjo posebne folije zaživijo in se počutimo, kot bi gledali film.

Predlogi

Napete igre, polne smeha.

Za to starostno skupino otrok so zelo primerne družabne igre hitre prepoznave in refleksov. To jih bo res spravilo na rob stola! Pravila spodnjih iger so izjemno preprosta, igre pa krajše od 15 minut, zato ne bo prišlo do zdolgočasenosti ali padca koncentracije. Poleg tega igre poskrbijo za zelo hitre menjave med napetim vzdušjem in smešnimi pripetljaji, zato zabave ne bo manjkalo.

Vse igre imajo priložena navodila v slovenščini.

Dobble je hitra žepna igra na simpatičnih okroglih karticah. Na vsaki je natisnjenih kar precej simbolov, a v primerjavi s katerokoli drugo kartico je identičen le en samcat, cilj pa je, da ga čim hitreje poiščemo.

Hitrostne sposobnosti preizkuša tudi izjemno popularni Jungle Speed. Na sredini mize stoji totem, igralci pa v dih jemajočem napetem vzdušju obračajo svoje kartice, eno za drugo. Ko se zgodi, da imata dva igralca enako sličico, hitro pograbita totem. Hitrejši se znebi svoje kartice, zmaga pa tisti, ki na koncu ostane brez vseh.

Lahkotno igranje za nedeljsko popoldne.

Predlagamo vam nekaj izjemno preprostih in zabavnih družabnih iger, ki jih otroci lahko igrajo tudi sami. Vse igre imajo tudi priložena slovenska navodila.

Bandido je super simpatična igra, pri kateri igralci sodelujete, da bi preprečili pobeg iz zapora. Zloglasni bandit si je izkopal 6 rovov, vaša naloga pa je, da jih med igro zaprete, enega za drugim. Na potezi odigrate eno kartico od 3 možnih, med njimi pa ni vedno na voljo idealnih – zato ste včasih banditu prisiljeni celo pomagati, saj iz enega rova hitro zrastejo trije novi.

Hippo je nadvse simpatična igra, pri kateri skušate zapolniti vse proge v bazenu s svojimi rešilnimi obroči. Proge so označene s števili od 1 do 12, svoj obroč pa lahko umestite v tisto progo, ki ustreza eni izmed številskih kombinacij, ki ste jo dobili z metom kock. Še posebej dragocena je proga št.7, v kateri kraljuje simpatičen povodni konj, Hippo. Iz ostalih prog vaše rešilne obroče soigralci lahko izbijajo, pri Hippotu pa so varni do konca igre. Zmagovalec je prvi igralec, ki se uspe znebiti vseh svojih obročev. Igra je še posebej primerna za otroke, ki se učijo seštevanja, saj s pomočjo seštevka meta kock izberete eno izmed kombinacij, ki vam najbolj ustreza.

difference-otrociDifference je igra iskanja razlik za več igralcev. Vsak igralec dobi paket svojih sličic in njegova naloga je, da čim hitreje poišče razliko med svojo kartico in tisto, ki je na sredini. Prvi igralec, ki se znebi vseh kartic, je zmagovalec. Slike so očarljive in predstavljajo pravi izziv za otroke med 6 in 10 let, pa tudi za starše.

Panic lab vas popelje v laboratorij norega znanstvenika, ki so mu amebe ušle izpod nadzora, zdaj pa bežijo pred njim in se mu skrivajo v zračnike. Kartice z amebami se zložijo v krog, nato pa jih je vsi igralci hkrati iščejo glede na barve in oblike, ki jih določi kocka. Ker v laboratoriju vlada zelo natančen red, jih je treba poiskati po vrsti in v pravi smeri kroga, zato se vam ob iskanju lahko kaj hitro zavrti!

Umetnost pripovedovanja zgodb

Otroci med 6. in 10. letom posebej radi segajo v svet fantazije in preizkušajo meje svoje domiselnosti. Dve igri, ki jih predstavljamo, krepita domišljijo in spodbujata drugačno družinsko druženje.

Z Imagidice se bodo vloge pripovedovalca in poslušalca pravljic v družini obrnile na glavo. Osnovno igro sestavlja 12 kock, na vsaki je 6 različnih simbolov, vsaka kocka pa ima tudi nekoliko drugačno tematiko – na prvi so rastline, na drugi različna opravila, na tretji živalice, itd. Naloga je zelo enostavna – vrzite kocke in sestavite zgodbo glede na simbole, ki so se pokazali z metom. Ker so simboli zelo različni in dopuščajo več interpretacij, nobena zgodba ni enaka prejšnji. Odličen pripomoček za mladega scenarista.

dixit-otrociDixit je ena najbolj popularnih družabnih iger zadnjih let. Čudovite kartice z naslikanimi fantazijskimi podobami burijo domišljijo in igralca vabijo k temu, da jih poimenuje. Ko to stori, preostali igralci poiščejo sliko, ki najbolj ustreza igralčevi asociaciji, nato pa med vsemi izbranimi kartami ugibajo, katera je prava. Zelo barvita in preprosta igra, ki se hitro konča (okrog 30 minut). Po prvem igranju jo boste takoj želeli ponoviti!

Predlogi

Popeljite jih v skrivnostni svet čarovnij.

Pri nas vas začaramo s številnimi in različno zahtevnimi čarovniškimi seti, ki vsebujejo čarobne karte, čarobna pisala, čudežne škatlice, dinamične, fantomske ali leteče kovance, poskočne luči in druge pripomočke.

Predlogi

SMART GAMES

Igre Smart Games ponujajo mnoge izzive v eni sami igri, ki bodo za dalj časa zaposlili vaše otroke….in vas. Pingvini na ledenih ploščah, parkiranje avtomobilov, iskanje pravljičnih bitij v čarobnem gozdu in še in še.

Poseben izziv pa predstavljajo tudi izredno popularne sestavljanke na temo tetris – IQ Puzzler, ki so s svojo žepno škatlico primerne za igro doma ali na poti. Ali vam bo uspelo izpolniti izziv in zložiti vse koščke sestavljanke na igralno ploščo?

Naj postanejo mali znanstveniki s čudovitimi poskusi.

Serija 4M poskusov je večkrat nagrajena serija igrač, pri katerih otroci lahko raziskujejo robote, arheologijo, medicino, biologijo, vreme in še marsikaj. Gre za tako imenovane STEAM igrače (Science, Technology, Engineering, Arts, Maths), ki spadajo med najbolj iskano didaktično vrsto igrač na svetu. Z njimi na zabaven način otroci pridobijo nova znanja in ročne spretnosti, njihov glavni namen pa je spodbuditi iskro za nadaljnje raziskovanje.