Darila za starejše otroke (6 – 10 let)

Otroci med 6. in 10. letom so pri igri že precej odgovorni. Imajo izjemno oko za barvite in atraktivne predmete, ki jih lahko oblikujejo, konstruirajo ali pa odpeljejo v svoj fantazijski svet. Obenem imajo ogromno energije, zato smo pripravili precej predlogov za igranje na prostem in dodali nekaj iger refleksov in hitrosti. Izbrali smo igrače, ki so prestale test mnogih uporabnikov in niso zgolj hit, temveč se po njih starši vračajo ali pa jih po priporočilu kupujejo tudi drugi.

Presenetite jih z Inteligentnim plastelinom.

inteligentni-plastelin-otroci

Inteligentni plastelin velja za največji hit te starostne skupine. Gre za prav poseben plastelin, ki ponuja dodatne fizikalne lastnosti, saj ga je poleg oblikovanja in gnetenja, mogoče trgati kot papir, razbijati kot steklo, oblikovati poskočne skokice ali enostavno mešati barvne različice plastelina. Na voljo imamo 7 različnih vrst plastelina in več kot 30 različnih barv. Med najbolj priljubljene sodijo tisti, ki se svetijo v temi, in tisti, ki spreminjajo barvo.

Predlogi

Igrajte se na prostem!

Na travniku se mlajši otroci lahko podijo za raznolikimi frizbiji in bumerangi.

Med frizbiji bi za njih priporočili Aerobie Sprint, ki zelo dobro leti, hkrati pa ima silikonsko prevleko, ki ublaži ujeme. Malce večjim otrokom pa bo gotovo všeč frizbi Skylighter ali pa Frisbee LED, ki svetita v temi.

Predlogi

bumerang-otrociTudi bumerangi so zelo privlačna igrača in za mlajše imamo v ponudbi prav poseben bumerang Booma Junior iz mehke pene, ki ga je lahko metati, uporabljate pa ga lahko tudi v stanovanju. Za starejše in bolj nadebudne otroke pa priporočamo bumerang Booma Indoor ali pa Booma Outdoor. Slednji spada že med malce resnejše bumerange, tako da je potrebno več vaje za pravilno metanje.

Predlogi

Prav gotovo bodo očarani tudi nad velikimi milnimi mehurčki, ki jih lahko izdelujejo s pomočjo obročev (za mlajše) in zank (za starejše) ter naše odlične milnice za velike mehurčke. Na voljo pa so tudi kompleti z različnimi loparčki za mehurčke ter komplet Hop Hop mehurčki, s katerim boste lahko mehurčke odbijali z rokami.

Predlogi

Navdušite jih s cirkuškimi in žonglerskimi rekviziti.diabolo-otroci-250

Med njimi je najbolj priljubljen rekvizit diabolo, ki ima obliko dveh spojenih čašic s povezujočo osjo. Z vrvico, pripeto na dve palici, ga vrtimo, mečemo ter izvajamo vrsto očarljivih trikov. Za otroke in začetnike priporočamo set diabola Jester in aluminijaste palčke. Podobni in vedno aktualni s številnimi novimi triki pa so tudi moderni yoyoti z ležaji. Med yoyote za začetnike sodijo yoyo One,Velocity.

Za vse nagajive cirkusante, ki se radi gibajo ali plešejo vam predstavljamo lebdečo palico levistick, ki daje vtis, da lebdi med vašimi rokami in se giba neodvisno od vas.

Z igračo Kendama se bodo otroci naučili nadzorovanja gibanja žogice, privezane na posebno palico. Cilj je, da žogico na različne načine ulovijo med letom. Kendama ponuja šest različnih prijemov in na stotine različnih trikov, glavni ključ do uspeha pa bo nadzorovanje celega telesa, predvsem pa koordinacija rok in nog.

Malce bolj spretni pa se lahko spopadejo z žongliranjem z žogicami. Na voljo je kar nekaj različnih vrst žonglerskih žogic, a za začetnike najbolj priporočami beanbag žogice Pro Thuds. Za pomoč pri prvih žonglerskih korakih jih lahko opremite tudi z inštrukcijskimi knjižicami in DVDji.

Predlogi

Nakodrajte jim možgančke.

katamino-otrociMed hite nedvomno sodi miselna igra Katamino, zelo zabavna različica namiznega tetrisa. Cilj je, da z liki različnih oblik zapolnimo prazen prostor, ki je glede na težavnostno stopnjo večji ali manjši.

Med prostorskimi izzivi velja izpostaviti igro Brainstring, pravi izziv za možgane s svojimi “nemogočimi” vozli, ali klasično Rubikovo kačo, ki jo lahko zvijamo v številne podobe in predmete.

profi-cube-250Nekateri izmed vas se boste zagotovo spomnili igre Happy Cube in njenih koščkov, ki so ležali po tleh otroške sobe. Sliši se tako preprosto – sestavite kocko in jo nato spravite nazaj v okvir. Vendar toliko zabave! Sploh če imate na voljo nekaj različnih barv in težavnostnih stopenj – takrat lahko gradite tudi veliko bolj kompleksne oblike. Odlična igra za krepitev prostorske predstave.

Če bi miselnemu naporu radi primešali še nekaj ročnih spretnosti, pa si oglejte Addict-a-ball – nenavaden 3D labirint, po katerem je potrebno čez številne ovire pripeljati kovinsko kroglico, ne da bi ta padla s proge.

Predlogi

Se zanimajo za grajenje in sestavljanje?

teifoc-otrociS pomočjo Teifoc konstrukcijskih setov si otroci lahko zgradijo hišice in gradove iz pravih opek in naravnega cementa. Cement, ki povezuje opeke je razgradljiv v vodi, tako da lahko znova in znova ustvarjajo nove objekte.
Bolj spretni in tehnično naravnani bodo veseli Eitechovih kovinskih setov za sestavljanje. So izvrstna igrača za spodbujanje ročnih spretnosti, saj se pri gradnji uporabljajo prava mala orodja. Pobrskate lahko med različnimi modeli – na voljo so avtomobili, živali in celo vesoljska plovila.

Predlogi

Na voljo so tudi lesene sestavljanke z različnimi motivi – od avtomobilov in letal do živali in dinozavrov – nekatere pa imajo tudi sončne celice, ki premikajo določene dele, ko jih postavite na sonce.

Predlogi

Radi ustvarjajo?

Za tiste, ki bi raje ustvarjali z risanjem, zlaganjem in barvanjem pa priporočamo čudovite Djecojeve kreativne sete. Vsak od njih je pravi mali projekt in popelje ustvarjalno moč na čudovit domišljijski potep. Z ustvarjanjem origamijev in kirigamijev lahko otroci ustvarijo trpežna papirnata letala, živalice, zmaje in celo padalce, ki nežno letijo skozi zrak. Za dekleta je še posebej zanimivo ustvarjanje slik s pomočjo bleščic, ali pa ustvarjanje oblekic s šivanjem (za flamenko plesalke) in iz plissé papirja (za Charleston dame). Fantje pa bodo bolj navdušeni nad slikanjem s peskom in nad čudovito piratsko pobarvanko, pri kateri se podajo na pravo gusarsko odisejado.

Predlogi

Napete igre, polne smeha.

Za to starostno skupino otrok so zelo primerne družabne igre hitre prepoznave in refleksov. To jih bo res spravilo na rob stola! Pravila spodnjih iger so izjemno preprosta, igre pa krajše od 15 minut, zato ne bo prišlo do zdolgočasenosti ali padca v koncentraciji. Poleg tega igre poskrbijo za zelo hitre menjave med napetim vzdušjem in smešnimi pripetljaji, zato zabave ne bo manjkalo.

Vse igre imajo priložena navodila v slovenščini.

Dobble je hitra žepna igra na simpatičnih okroglih karticah. Na vsaki je natisnjenih kar precej simbolov, a v primerjavi s katerokoli drugo kartico je identičen le en samcat, cilj pa je, da ga čim hitreje poiščemo.

gloobz-otrociHitrostne sposobnosti preizkuša tudi izjemno popularni Jungle Speed. Na sredini mize stoji totem, igralci pa v dih jemajočem napetem vzdušju obračajo svoje kartice, eno za drugo. Ko se zgodi, da imata dva igralca enako sličico, hitro pograbita totem. Hitrejši se znebi svoje kartice, zmaga pa tisti, ki na koncu ostane brez vseh.

Tudi Gloobz preizkuša vaše reflekse na podoben način, le da je na mizi namesto totema kopica simpatičnih pošasti in barvnih vrčkov, mi pa moramo pograbiti pravo kombinacijo.

Lahkotno igranje za nedeljsko popoldne.

Predlagamo vam nekaj izjemno preprostih in zabavnih družabnih iger, ki jih otroci lahko igrajo tudi sami. Vse igre imajo tudi priložena slovenska navodila.

el-capitan-otrociEl Capitan je skupinska igra spomina, pri kateri šteje hitrost! Igralci imajo na začetku igre možnost, da si ogledajo postavitev svojih kartic, nato pa se le-te zaprejo. Na sredini mize se druga za drugo odpirajo ploščice s podobami, ki so enake kot tiste na karticah pred igralci. Cilj je, da poskušamo čim hitreje postaviti svojo ladjo na tisto kartico, za katero menimo, da je prava. Vendar previdno, kajti kapitan ladje je poln trikov! Le najhitrejši pirati se bodo dokopali do skrivnega zaklada.

Pri Ciao se skušamo čim hitreje znebiti sedmih kartic po principu, ki je precej podoben igri kamen-škarje-papir. Sliši se preprosto, vendar se med igro lahko zgodijo preobrati, kot npr. menjave vseh kartic v rokah, hitrostni preizkusi, menjave vrstnega reda … Pa tudi nekatere barve so vredne več kot druge. Če ste imeli radi priljubljeno igro Ena, boste vzljubili tudi Ciao.

difference-otrociDifference je igra iskanja razlik za več igralcev. Vsak igralec dobi paket svojih sličic in njegova naloga je, da čim hitreje poišče razliko med svojo kartico in tisto, ki je na sredini. Prvi igralec, ki se znebi vseh kartic, je zmagovalec. Slike so očarljive in predstavljajo pravi izziv za otroke med 6 in 10 let, pa tudi za starše.

Panic lab vas popelje v laboratorij norega znanstvenika, ki so mu amebe ušle izpod nadzora, zdaj pa bežijo pred njim in se mu skrivajo v zračnike. Kartice z amebami se zložijo v krog, nato pa jih je vsi igralci hkrati iščejo glede na barve in oblike, ki jih določi kocka. Ker v laboratoriju vlada zelo natančen red, jih je treba poiskati po vrsti in v pravi smeri kroga, zato se vam ob iskanju lahko kaj hitro zavrti!

Umetnost pripovedovanja zgodbe.

Otroci med 6. in 10. letom posebej radi segajo v svet fantazije in preizkušajo meje svoje domiselnosti. Dve igri, ki jih predstavljamo, krepita domišljijo in spodbujata drugačno družinsko druženje.

Z Imagidice se bodo vloge pripovedovalca in poslušalca pravljic v družini obrnile na glavo. Osnovno igro sestavlja 12 kock, na vsaki je 6 različnih simbolov, vsaka kocka pa ima tudi nekoliko drugačno tematiko – na prvi so rastline, na drugi različna opravila, na tretji živalice, itd. Naloga je zelo enostavna – vrzite kocke in sestavite zgodbo glede na simbole, ki so se pokazali z metom. Ker so simboli zelo različni in dopuščajo več interpretacij, nobena zgodba ni enaka prejšnji. Odličen pripomoček za mladega scenarista.

dixit-otrociDixit je ena najbolj popularnih družabnih iger zadnjih let. Čudovite kartice z naslikanimi fantazijskimi podobami burijo domišljijo in igralca vabijo k temu, da jih poimenuje. Ko to stori, preostali igralci poiščejo sliko, ki najbolj ustreza igralčevi asociaciji, nato pa med vsemi izbranimi kartami ugibajo, katera je prava. Zelo barvita in preprosta igra, ki se hitro konča (okrog 30 minut). Po prvem igranju jo boste takoj želeli ponoviti!

Predlogi

Popeljite jih v skrivnostni svet čarovnij.

Pri nas vas začaramo s številnimi in različno zahtevnimi čarovniškimi seti, ki vsebujejo čarobne karte, čarobna pisala, čudežne škatlice, dinamične, fantomske ali leteče kovance, poskočne luči in druge pripomočke.

Predlogi

Spoznajte jih z balinčki.

balincki-otrociPri nas dobite izjemno kvalitetne “balinčke za najboljše” slovenskega podjetja Hribar in otroci, ki so izdelani iz mešanice gume in polietilenskih materialov, prijaznih otrokom in naravi. So posebej trpežni in jih je lahko očistiti, predvsem pa se ob metu primejo podlage. Nič več kotaljenja in odbijanja! Ne le da so odlična igrača, so standardiziran tekmovalni pripomoček (teža 70g in premer točno 10 cm). Poleg tega plavajo na vodi, tako da se dobro obnesejo tudi na plaži.