Kitajski krožniki

Vrtenje krožnikov na palici je starodavna cirkuška spretnost. Za razliko od mnogih drugih cirkuških rekvizitov je osnove kitajskih krožnikov mogoče osvojiti v kratkem času in zato je zelo popularna tudi pri mlajših otrocih. Poleg vrtenja je možno z njimi početi tudi različne trike kot je vrtenje krožnika na prstu, metanje in podajanje krožnikov ter vrtenje večjega števila krožnikov hkrati.

Zgodovina

Kitajski krožniki svojega imena niso dobili brez razloga. Njihovi začetki namreč segajo na Kitajsko v čas dinastije Han (206 pr.n.št – 210), ko so vladarji za svojo zabavo prirejali velike dogodke, na katere so vabili umetnike in zabavljače iz vseh vetrov. Umetniki so poleg akrobatskih in žonglerskih veščin izvajali tudi vrtenje glinenih krožnikov in slednji so še danes zelo pogost element azijskih cirkusov.

Kako so narejeni

Današnji kitajski krožniki niso več iz gline, saj bi se bilo zelo nepraktično učiti z nečem tako krhkim. Sedaj so večinoma narejeni iz aluminija ali bolj pogosto iz bolj ali manj mehke plastike, ki nudi dober oprijem in se ne razbije. Na spodnji strani boste po navadi našli dvignjen rob,  sredinski del pa je stožčaste oblike. Poleg krožnika pa je del kompleta tudi palica, na kateri se krožnik vrti. Ta je narejena iz lesa ali pa iz plastike in ima en konec ošiljen, kar zmanjšuje trenje in omogoča, da se krožnik vrti dlje.

Kako jih vrteti

kitajski kroznik na paliciPred pričetkom vrtenja primite palico čisto na dnu. Pomembno je, da jo ne stiskate v pesti, temveč da jo držite karseda lahkotno. To vam bo omogočalo lažje vrtenje, saj boste imeli mehko zapestje. Nato na vrh palice postavite krožnik tako, da špico palice položite na rob na spodnji strani krožnika (glej sliko desno).

Sedaj pričnite krožiti z zgornjim delom palice. Najprej vrtite počasi in nato pospešujte vrtenje. Krožnik bo počasi lezel iz horizontalnega v vertikalen položaj. Ko bo krožnik popolnoma vodoraven, premaknite palico na sredino krožnika. Ker gre krožnik v sredini v špico, se premik palice zgodi skoraj sam od sebe. Ko se krožnik upočasni, ga lahko ponovno pospešite s tem, da palico premaknite na stran in ga ponovno začnete pospeševati tako, kot ste ga na začetku.

Kaj pa sedaj, ko se krožnik vrti?

  • Krožnik lahko mečete v zrak in ga poskusite ujeti nazaj na palico.
  • Krožnik si lahko podajate s prijateljem.
  • Krožnik lahko vrtite na prstu tako, da s kazalcem roke, ki ne drži palice, počasi nadomestite špico pod krožnikom. Najlažje je, če sredino krožnika naslonite na noht, saj se bo tam najboljše vrtel.
  • Poskusite ga lahko vrteti še z drugo roko in potem z obema rokama hkrati. To je kar velik izziv za koordinacijo :)

Če pa si želite omisliti svoj krožnik, pa ga lahko dobite v naši spletni trgovini.

 

Za konec pa še en filmčk kitajskih cirkusantov :)

hunan circus plate spinning
hunan circus plate spinning
Gregor


Preberi še kaj zanimivega

Dodaj odgovor