Zapri škatlo

Zapri škatlo je stara družabna igra s preprostimi osnovnimi pravili in kar nekaj zanimivimi variacijami. Primerna je za vse starosti, še posebej pa za mlajše otroke, ki se lahko z njeno pomočjo učijo številk in preprostih računskih operacij.

Igra Zapri škatlo je sestavljena iz škatle s pokrovom, 9 loputic s številkami in dveh kock. Igra se prične z dvignjenimi loputicami, ki jih je potrebno zapreti. Posamezne loputice lahko zapremo, če na kocki pade ustrezna številka. Igra se konča, ko se zapre vse loputice ali pa ko nobena številka na dvignjeni loputici ne ustreza vrženim številkam.

Zgodovina

Natančen izvor igre Zapri škatlo ni znan, a nekateri ga umeščajo že v 12. stoletje, ko naj bi si z njo mornarji krajšali čas na dolgih potovanjih. Večjo prepoznavnost je dosegla v sredini 20. stoletja v Angliji, kjer je v pubih postala priljubljena igra na srečo.

Dandanes se igro bolj pogosto uporablja za krajšanje časa ter kot odličen in zabaven pripomoček za učenje številk in osnovnih računskih operacij za otroke.

Cilj igre

V osnovni različici : zapreti čim več loputic in tako doseči najmanjše število točk

Potek igre

Pred pričetkom igre dvignemo vse loputice. Prvega igralca določi met kock. Tisti, ki vrže višjo številko, začne.  Igralec vrže obe kocki na igralno ploščo. Glede na število na obeh kockah lahko igra:

  • zapre samo eno loputico z ustrezno številko glede na število točk na eni izmed kock
  • zapre dvoje loputic, ki ustrezata številu točk na obeh kockah
  • zapre loputico, ki ustreza vsoti ali razliki točk na kockah

primer: vse loputice so dvignjene, kocke kažejo 2 in 5:

  • zapremo samo loputico št. 2 oziroma samo loputico št. 5 ali pa obe loputici
  • zapremo loputico št. 7 oziroma št. 3 – vsota ali razlika obeh kock

Konec igre

Igralec konča svoj krog :

  • če je zaprl vse loputice
  • ne more zapreti nobene loputice s točkami na kockah

Sedaj se zabeleži vsoto številk na loputicah, ki so ostala odprta. Naslednji igralec dvigne vse loputice in začne igro z metom kock.

Igra se konča po desetih krogih za dva igralca in po petih za štiri ali več igralcev. Zmagovalec je igralec z najmanjšim številom točk iz vseh krogov igre.

Točke lahko štejemo tudi drugače:

  • namesto da seštejemo točke na odprtih loputicah, jih samo prepišemo. Če so odprte loputice 2, 3 in 9 napišemo 239 in ne 14
  • kadar igra štiri ali več igralcev se lahko dogovorimo, da je igralec izločen, ko doseže 50 točk in zmagovalec je tisti, ki zadnji ostane v igri. V tej varianti je prvi igralec na slabšem, zato lahko določimo, da vsi mečejo kocko do konca kroga ali da vsak krog začne drug igralec.

Točke na kockah namesto seštevanja in odštevanja lahko določimo tudi z množenjem in deljenjem. Tako precej pospešimo igro in popestrimo možnosti kalkulacij.

Variacije

Zapri – odpri

Igra za dva igralca. Prvi igralec svojo potezo odigra po pravilih iz osnovne verzije. Če ne uspe položiti vseh loputic, škatlo preda nasprotniku, ne da bi dvignil spuščene loputice. Sedaj drugi igralec z meti kock poskuša dvigniti spuščene loputice. Če mu to ne uspe, igro preda prvemu igralcu, ki zopet poskuša dvigniti vse preostale spuščene loputice. Igra se konča, ko uspe prvemu igralcu dvigniti vse loputice ali pa drugemu igralcu spustiti vse loputice.

Zadnja vrata

Igra za 2 do 4 igralce. Pri tej varianti igralci uporabljajo žetone, če igrata 2 igralca, vsak dobi po tri žetone, če igrajo 3 ali 4 igralci, dobijo po dva žetona. Cilj igre je zapreti zadnja vrata. Pri določanju številke vrat lahko uporabljamo vse možne načine: seštevanje, odštevanje, množenje in deljenje kakor tudi brez računanja. Vsak igralec vrže kocki samo enkrat. V začetku igre bo vsakdo hotel zapreti čimveč vrat, da se igra pospeši a proti koncu igre se taktika spremeni,če hočemo zapreti zadnja vrata in zmagati. V ta namen igralec uporabi žeton, zato da mu ni treba zapreti vrata, ki ustrezajo točkam na kockah oziroma izračunani številki; zato je pomembno oceniti situacijo in žeton odigrati v pravem trenutku. Če igralec ne more odigrati poteze je na vrsti naslednji igralec.

Gregor


Preberi še kaj zanimivega

Dodaj odgovor