Scythe

Scythe je 4X igra, ki se odvija v alternativni zgodovini leta 1920. Igralci prevzamejo vlogo ene izmed petih frakcij vzhodne Evrope, ki se borijo za bogastvo in zemljo.

74,90 

Število igralcev

1 - 5

Čas igranja

100 min

Priporočena starost

14 +

Pravila

Angleška

BoardGameGeek

»Evropa, 1920-1930. Čas velikih nemirov. Pepel prve velike vojne še vedno temni belino snega. Kapitalistična mestna država, bolj znana kot »Fabrika«, ki je pognala vojno s produkcijo svojih robotskih oklepnikov, je vzbudila pozornost sosednjih držav. Vstopite v neznan svet, ki obstaja vzporedno z našim in v katerem tehnologija igra še veliko večjo vlogo.«

Kako se igra?

Scythe je igra v kateri poskušate zgraditi uspešen motor svoje civilizacije s pomočjo odkrivanja in osvajanja ozemlja, upravljanja s surovinami in spopada s soigralci. Scythe se dogaja v času vojne na izjemno rodovitnem področju, kjer je gojenje pšenice glavni način preživetja. Vsak od igralcev prevzame eno od frakcij, vsaka od njih pa ima drugačno začetno izhodišče. Nekatere imajo več moči in denarja, druge so bolj spretne v boju, tretje so bolj priljubljene pri ljudeh – njihove posebnosti so odvisne od položaja na zemljevidu. Vsak od igralcev prejme tudi skrivno kartico s ciljem, proti kateremu se bo nato frakcija usmerila.

Na svoji potezi igralci lahko osvajajo teritorij, gradijo vojsko, žanjejo surovine, pridobivajo nove vaščane (delavce), gradijo stavbe in aktivirajo strašljive robotske stroje za boj. Scythe odlikuje odličen način izbire akcij, saj igra ne poteka v krogih ali fazah, temveč se igralci izmenjujejo v hitrem ritmu. Med igro tudi nadgradite moč svojih potez – tako, da boste sčasoma (s tehnološkim razvojem) lahko počeli vedno več stvari hkrati. Vendar pa za razliko od podobnih družabnih iger tega ne počnete ločeno, kot posebno potezo, temveč napredujete avtomatično, z vsako potezo, ki jo storite. Zato je zelo pomembno, katero vrsto poteze boste igrali pogosto, saj boste v tisti panogi (npr. vojaška moč) napredovali eksponentno hitreje kot vaši soigralci.

Pri raziskovanju zemljevida se pogosto srečate z obstoječim prebivalstvom, vojsko, itd., vsakič pa ste postavljeni pred moralno dilemo, kaj storiti. Na voljo imate tri različne scenarije, od katerih vam bo vsak nekaj prinesel in nekaj odnesel.

Igra ima vgrajenih 10 različnih ciljev (npr. kateri od igralcev bo prvi opravil tehnološki razvoj na vseh področjih, kateri bo prvi izkoristil vse svoje delavce, itd.). Konec igre je, ko eden od igralcev izpolnil 6 ciljev. Ko se to zgodi, se prešteje denar, pri čemer ključno vlogo igra faktor priljubljenosti pri lokalnemu prebivalstvu, saj ta določa merilo, po katerem pretopite svoje surovine v denar. Nekaj denarja pridobite že med igro, morda pa boste kdaj vmes izpolnili tudi katerega izmed ciljev na bonus karticah. Vendar pa je denar zaman, če ne uspete ugoditi cilju, ki vam je bil dodeljen ob začetku igre.

V čem je čar?

Scythe je odlična igra razvijanja svoje civilizacije, pri kateri imate popoln nadzor nad svojo usodo. Razen tega, da ne veste, kakšni so skrivni cilji vaših soigralcev in da vsake toliko časa naletite na naključno kartico »srečanja«, smer razvoja določate povsem sami. Scythe odlikuje tudi odličen način boja, pri katerem se boste morali vsakič znova odločiti koliko točkam moči se boste odrekli, pri čemer boste iskali ravno pravšnje ravnovesje.

Komu je namenjena?

Scythe je namenjena ljubiteljem računalniških iger, kot so npr. Civilization ali pa zdaj že muzejski Red Alert.  Kljub temu, da so 4x igre znane po svoji kompleksnosti, Scythe ni pretežek in ga lahko igrajo tudi začetni igralci.

Zakaj jo imamo tako radi?

Scythe je postavljen v alternativni svet vzhodne Evrope, v katerem se prepletajo motivi iz zgodovine (1. svetovna vojna, ruski imperializem) in prihodnosti (tehnološki napredek, robotski bojevniki). Ko prejmete svojo kartico rase, boste takoj vpeljani v ta nenavaden svet ruskih step, ki pa ni samo odvečna maska igre, temveč se odlično prepleta z načinom igranja. Igralna plošča je ena izmed najbolj dodelanih igralnih plošč sploh, dodatno pa jo podkrepijo plastične miniaturice.

Pričakovali bi, da je tematika izšla iz kakšnega znanstveno-fantastičnega romana, saj je tako detajlna, vendar ni – ustvarjena je bila posebej za to družabno igro s strani ilustratorja Jakuba Rozalskega.

Pravila

Angleška

Leto

2016

Avtor

Jamey Stegmaier

Jezik

Angleščina

Založnik

Število igralcev

Čas igranja

100 min

Priporočena starost

14 +

Zahtevnost

Srednje zahtevne igre

Mehanika

Postavljanje delavcev, Prevlada na področju, Različne moči igralcev

Opozorilo

Igrača ni primerna za otroke mlajše od 3. let, saj zaradi majhnih delčkov, ki jih lahko zaužijejo, predstavlja nevarnost zadušitve.

Watch It Played



Scythe - How To Play

Scythe – How To Play


Dice Tower



Scythe Review - with Tom Vasel

Scythe Review – with Tom Vasel



Board Game Brawl



Scythe review

Scythe review


Oblike plačil

V spletni trgovini TojeTo lahko plačate na sledeče načine:

  • po povzetju s plačilom ob dostavi paketa, oziroma ob prevzemu naročila v trgovini
  • po predračunu z nakazilom na bančni račun podjetja Igriv d.o.o. (predračun prejmete po oddaji naročila)
  • s kreditno kartico preko kartičnega sistema Braintree, ki skrbi za varnost in zasebnost transakcij
  • s Paypal računom preko njihovega vmesnika, ki skrbi za varnost in zasebnost transakcij

Dostava

Dostava v Slovenijo znaša 3,90€. V primeru naročila nad 80€ je dostava brezplačna.

Osebni prevzem

Omogočamo tudi brezplačen osebni prevzem v trgovini TojeTo na Gallusovem nabrežju 29 v Ljubljani.

Odpiralni čas trgovine

Pon – Pet 10:00 – 19:30
Sobota 10:00 – 14:00
Nedelje in prazniki Po občutku