The Castles of Burgundy

Izjemno dodelana strateška igra, kjer vsak igralec postane francoski aristokrat, ki gradi in kontrolira svoje ozemlje. Med igro gradi naselbine in mogočne gradove, pa tudi trguje ob reki, nadzoruje rudnike srebra in koristi znanje romarjev, ki hodijo po njegovi zemlji.

2 - 4

Število igralcev

90 min

Čas igranja

12 +

Priporočena starost

Angleška

Pravila

34,90 

Ni na zalogi

Želite, da vas obvestimo, ko bo izdelek zopet na zalogi?

Princ, stoletna vojna se je ravnokar končala. Vaša naloga je, da Burgundija postane najbolj bleščeča država, kar so jih videle parižanske oči. No, vsaj Dijon moramo premagati. V rokah imate vse niti vaše vojvodine. K vam bodo hodili arhitekti in vam ponujali predloge za nove zgradbe, kmetje vas bodo poskušali prepričati, da vlagate v njihovo živino, delavci iz vseh koncev vam bodo priskočili na pomoč pri gradnji. Srečno, princ – Burgundija vlada, Dijon strada!

Kako se igra?

Igralci med igro jemljejo iz osnovne plošče polja naselbin in jih polagajo v svojo vojvodino. Vsako polje ima svojo funkcijo, ki začne delovati, ko je postavljeno na igralčevo ploščo. Vojvodina je sestavljena iz več regij, vsaka od njih pa zahteva svojo vrsto naselbine (gradov npr. ne morete zidati na poljih, namenjenih vzgoji živine).

Igra poteka v petih fazah, ki so razdeljene na pet krogov. Pred začetkom vsake faze se na osnovno ploščo položi nove kartice naselbin, vsi igralci pa vržejo dve kocki. Met določa le to, do katerih polj bo lahko igralec v naslednji potezi dostopal in do katerih ne, saj kocki predstavljata njegove delavce. Igralec, ki je na vrsti, vrže še kartico dobrin, ki pove, katera dobrina je ravnokar prispela v Burgundijo.

Igralec, ki je na vrsti nato začne s svojo potezo, lahko pa stori dve od štirih stvari: vzame naselbino iz plošče in jo položi na svojo gradbišče; vzame naselbino iz gradbišča in jo položi v svojo vojvodino, trguje z dobrinami ali pa vzame delavca pomočnika, ki spremeni met ene izmed kock za eno gor ali navzdol. Vsaka zgrajena naselbina igralcu prinaša dodatne ugodnosti – dodatno akcija, dodaten denar, več dobrin, napredovanje v vrstnem redu poteze, prilagajanje meta kocke ali pa dodatne točke zmagoslavja.

V čem je čar?

Castles of Burgundy je ena najbolj priljubljenih iger ekonomskega razvoja, ki na zelo premeten način vzame iz drugih iger element kocke in ga postavi v povsem drugačno vlogo – kocka postane delavec, s katerim se odločate za taktično smer širjenja vaše vojvodine. S tem vam na vaši potezi ravno prav omeji možnosti, da ne boste predolgo razmišljali, ampak vam omogoča dovolj kreativne svobode, da zgradite najlepšo pokrajino pod soncem.

Komu je namenjena?

Castles of Burgundy je odlična miselna igra strateškega razvoja, kjer je element sreče prisoten v tako majhni meri, da vam zgolj omeji nabor možnosti, kar nikakor ni moteče, temveč celo zaželjeno. Primerna je kot »vstopna« igra za vse igralce, ki bi se želeli spoznati z nekoliko bolj kompleksnimi igrami.

Zakaj jo imamo tako radi?

Vsi elementi igre – tako osnovna plošča, kot tudi ploščice, ki jih boste potegnili iz vrečke med igro, so vsakič drugačni, tako da bo igranje od vas zahtevalo, da ste taktično prisotni v trenutku in se ne ozirate na izkušnje iz prejšnjih iger. Poleg tega so za bolj napredne igralce priložena dodatna pravila, tako da vam tudi po mnogo igranjih ne bo postalo dolgčas. Izvrstno se igra v dvoje.

GremoŠeEno* kriterij:

Castles of Burgundy traja približno uro in pol, tudi v dvoje in je prava izbira za glavno igro večera. Komentarji na spletu pričajo, da gre za eno največkrat preigranih iger ekonomskega razvoja sploh.

* GremoŠeEno je poseben kriterij, s katerim označujemo sposobnost igre, da v solznih očeh poražencev po koncu štetja točk prebudi upanje in zanos, ki svoj crescendo doživi v glasnem kriku: “Gremo še eno!”

Založnik

Leto

2011

Avtor

Stefan Feld

Pravila

Angleška

Jezik

Neodvisna od jezika

Število igralcev

Čas igranja

90 min

Priporočena starost

12 +

Zahtevnost

Srednje zahtevne igre

Mehanika

Metanje kock, Polaganje ploščic, Zbiranje setov

Opozorilo

Igrača ni primerna za otroke mlajše od 3. let, saj zaradi majhnih delčkov, ki jih lahko zaužijejo, predstavlja nevarnost zadušitve.

https://www.tojeto.info/wp-content/uploads/castles-burgundy-navodila.pdf

Dice Tower

Video Thumbnail
Castles of Burgundy Review - with Tom Vasel


Rahdo Runs Through

Video Thumbnail
Castles of Burgundy Gameplay Runthrough


Starlit Citadel

Video Thumbnail
Castles of Burgundy Review - Starlit Citadel Reviews Season 2


Oblike plačil

V spletni trgovini TojeTo lahko plačate na sledeče načine:

  • po povzetju s plačilom ob dostavi paketa, oziroma ob prevzemu naročila v trgovini
  • po predračunu z nakazilom na bančni račun podjetja Igriv d.o.o. (predračun prejmete po oddaji naročila)
  • s kreditno kartico preko kartičnega sistema Braintree, ki skrbi za varnost in zasebnost transakcij
  • s Paypal računom preko njihovega vmesnika, ki skrbi za varnost in zasebnost transakcij

Dostava

Dostava v Slovenijo znaša 3,90€. V primeru naročila nad 80€ je dostava brezplačna. Omogočamo tudi brezplačen osebni prevzem v trgovini TojeTo na Gallusovem nabrežju 29 v Ljubljani, kjer so na voljo vse igre iz naše spletne trgovine.

Odpiralni čas trgovine

Pon – Pet 10:00 – 19:30
Sob 10:00 – 14:00