Ticket to Ride: Europe (slovenska izdaja)

Najbolj priljubljena družinska igra zadnjih let, tokrat z evropskim zemljevidom! Postavi svojo železniško mrežo in premagaj soigralce s tvegano gradnjo tunelov in trajektov, ali pa se priključi na vagon uspeha drugih in na njihovih progah zgradi železniško postajo.

44,90 

Število igralcev

2 - 5

Čas igranja

45 min

Priporočena starost

8 +

Pravila

Slovenska

BoardGameGeek
Odpravi se na noro popotovanje po Evropi – z vlakom.

Od škotskih gričev do vročega sonca v Pamploni, od dunajskega glamurja do pristaniškega vzdušja v Ancori. Piše se leto 1896 in v zraku je vonj razcveta. Od tvojih odločitev je odvisno, kateri deli Evrope bodo povezani z železnico in kateri bodo odrezani in pozabljeni. Vendar gradnja ne bo preprosta! Pogosto se bo zgodilo, da ti bo načrte prekrižala konkurenca in tvoje železniško podjetje bo moralo poiskati obvoz – pa hitro, preden bo zaseden tudi ta …

V čem je Europe drugačen od ostalih Ticket to Ride iger?

Igra se odvija na evropskem zemljevidu. Gre za drugo izdajo v seriji Ticket to Ride, ki po priljubljenosti hitro dohaja ameriško verzijo. Razlog so tudi nekateri dodatki v pravilih. Na nekaterih mestih, npr. v Alpah in v Mediteranu, so dodane trase, ki zahtevajo uporabo tunelov in trajektov, zato je gradnja dražja in bolj tvegana! Dodane so tudi železniške postaje, s katerimi lahko trikrat na igro uporabiš nasprotnikove proge in si s tem prihraniš daljšo pot. Evropska verzija deluje kot samostojna igra (za igranje ne potrebuješ ameriške verzije).

Kako se igra?

Vsak igralec na začetku izbere svoje kartice destinacij, ki jih vidi le sam. Na njih je navedeno kateri dve mesti na zemljevidu mora povezati. Cilj izpolni s postopnim postavljanjem vagonov svoje barve na posamezne proge na zemljevidu. Železniški načrti, oz. trase so različno obarvani. Da bi na njih lahko položil vagone, mora igralec zbrati dovolj kartic želene barve (npr. rumene). Na svoji potezi lahko igralec vleče barvne kartice ali pa postavlja vagone. Igra je zato zelo preprosta in hitra. Konec igre je, ko prvemu igralcu ostaneta le še 2 vagona od skupno 45, kar se v povprečju zgodi v približno eni uri.

V čem je čar?

Med igranjem Ticket to Ride vlada neskončno zabavna napetost, ki temelji na stalno prisotnem pogledovanju k nasprotnikom in ugibanjem, kakšni so njihovi cilji in kje bodo postavili svojo naslednjo progo. Ne znamo vam opisati užitka, ki ga doživiš, ko za eno potezo prehitiš soigralca s prihodom v mesto in si s tem prihraniš obvoz dolg 8 vagonov.

Komu je namenjena?

Ne pretiravamo, če rečemo, da gre za najbolj dostopno moderno družabno igro. Pravila so tako enostavna, da jo lahko enakovredno igrajo tako otroci kot starejši in ponuja dovolj velik miselni in taktičen izziv za vse starosti. Poleg tega je enako zanimiva v dvoje ali troje, kot tudi takrat, ko je za mizo štiri ali pet igralcev.

Zakaj jo imamo tako radi?

Ne le da je fantastično uravnotežena in preprosta igra – tudi izdelava je vrhunska. Elementi so barviti in izvirni, ilustracije pa se na zelo nevsiljiv in simpatičen način skladajo s tematiko meščanskega življenja ob koncu 19. stoletja. Pa vagončki! Zemljevid bo ob koncu igre poln barvitih linij. Morda v tem trenutku mislite, da se hecamo, toda na koncu igre boste neverjetno ponosni na vse svoje uspešne povezave in vagone vam bo kar nekoliko težko pospraviti nazaj v škatlo. Ne skrbite, objavljanje selfiejev z besedami kot so “železna kanclerka” in “za zajtrk jem premog” so popolnoma normalen pojav.

GremoŠeEno* kriterij:

Ticket to Ride si v naši posebni kategoriji ne zasluži le potrditve, temveč pet zvezdic. Zasluži si jih tako posamezna igra, kot tudi celotna serija. Igro smo preigrali več kot 50-krat, pa vendar se zdi, da se lahko o njej še ogromno naučimo. Potem pa je tu še cela kolekcija dodatnih zemljevidov, ki ne spremeni le terena, na katerem postavljate proge, temveč tudi popestri pravila in prilagodi igro številu igralcev … Zagotovo igra, ki bo z vami leta in leta.

*GremoŠeEno je poseben kriterij, s katerim označujemo sposobnost igre, da v solznih očeh poražencev po koncu štetja točk prebudi upanje in zanos, ki svoj crescendo doživi v glasnem kriku: “Gremo še eno!”

Založnik

Leto

2005

Avtor

Alan R. Moon

Pravila

Slovenska

Jezik

Neodvisna od jezika

Število igralcev

Čas igranja

45 min

Priporočena starost

8 +

Zahtevnost

Lažje igre

Mehanika

Grajenje mreže/poti, Izbiranje kartic, Usklajevanje kartic v roki, Zbiranje setov

Opozorilo

Igrača ni primerna za otroke mlajše od 3. let, saj zaradi majhnih delčkov, ki jih lahko zaužijejo, predstavlja nevarnost zadušitve.

158 kartic velikosti Mayday USA Standard ali Fantasy Flight Standard AmericanTicket to Ride Europe: Anne Wheaton, Emma Caulfield, and John Kovalic join Wil on TableTop SE2E19

Ticket to Ride Europe: Anne Wheaton, Emma Caulfield, and John Kovalic join Wil on TableTop SE2E19


Starlit CitadelsTicket to Ride Europe Review - Starlit Citadel Reviews Season 1

Ticket to Ride Europe Review – Starlit Citadel Reviews Season 1


Oblike plačil

V spletni trgovini TojeTo lahko plačate na sledeče načine:

  • po povzetju s plačilom ob dostavi paketa, oziroma ob prevzemu naročila v trgovini
  • po predračunu z nakazilom na bančni račun podjetja Igriv d.o.o. (predračun prejmete po oddaji naročila)
  • s kreditno kartico preko kartičnega sistema Braintree, ki skrbi za varnost in zasebnost transakcij
  • s Paypal računom preko njihovega vmesnika, ki skrbi za varnost in zasebnost transakcij

Dostava

Dostava v Slovenijo znaša 3,90€. V primeru naročila nad 80€ je dostava brezplačna.

Osebni prevzem

Omogočamo tudi brezplačen osebni prevzem v trgovini TojeTo na Gallusovem nabrežju 29 v Ljubljani.

Odpiralni čas trgovine

Pon – Pet 10:00 – 19:30
Sobota 10:00 – 14:00
Nedelje in prazniki Po občutku