Sejem družabnih iger Essen Spiel

Essen v oktobru ….

V bližnji in tudi malo bolj oddaljeni okolici Essna v industrijskem nemškem Porurju so v oktobru hotelske, air bnb in podobne kapacitete skoraj zasedene ali pa tako drage, da bi cene nastanitve marsikoga odvrnile. Do tja imamo Slovenci približno 1000 km vožnje.

Na velikem sejmišču, ki je trenutno v fazi popolne prenove in povečanja, se v šestih dvoranah predstavlja čez 1000 razstavljalcev iz 50 držav, ki so prav v času sejma izdali čez 1200 novosti. V štirih sejemskih dnevih so letos našteli rekordnih 174.000 obiskovalcev, kar v praksi pomeni, da se z gnečo srečuješ na vsakem koraku.

Denarnice večine obiskovalcev so ob odhodu domov občutno lažje :)

essem-2016-25

Kaj nas torej vleče tja?

»Essen Spiel« je največji prodajno-razstavni sejem namiznih družabnih iger na svetu. Na njem založniki predstavijo več kot pol letnih novosti, prodajajo tako nove kot starejše igre, različni ponudniki – od internetnih prodajaln do velikih trgovskih verig – pa številne igre ponujajo tudi po posebej ugodnih cenah. Večina tistih, ki igre prodajajo, se odloči tudi, da določen del razstavnega prostora (nekateri manjši, drugi večji  del – pač po zmožnostih), namenijo igralnim mizam, kjer lahko vsi obiskovalci predstavljene igre s pomočjo prijaznih demonstratorjev odigrajo.

Hkrati pa je to za nas tudi priložnost, da se osebno sestanemo z različnimi založniki in drugimi parterji, s katerimi sodelujemo. Tako dobimo priložnost za miren pregled nove in prihajajoče ponudbe iger ter iskanju novih priložnosti.

Igranje, sestanki, nakupi iger, igranje, spet novi nakupi, odkritje novih iger, nakupi iger, ki so jim prav na sejmu močno znižali cene…. V takem tempu potekajo in prehitro minejo štirje dnevi.

In zato smo sploh šli v Essen na »Spiel« – ker je to preprosto raj za igralce namiznih družabnih iger.

Tih začetek

Po malce prigoljufanem predhodnem vstopu v sejemske dvorane je del ekipe lahko nekaj minut užival ob praznih, a že pripravljenih stojnicah – tik pred uradnim odprtjem sejma. V skoraj dragoceni tišini smo lahko opazovali zaposlene in demonstratorje, ki so še zadnjič v miru zajeli sapo. Nato so navalile množice, ki so hitro zapolnile igralne mize in sploh sleherni meter razpoložljivega prostora ter jim v naslednjih štirih dneh večinoma niso dopuščale niti minute oddiha.

essen-2016-20

Izkoristi priložnost!

Noben obiskovalec »Spiela« ne more pričakovati, da bo lahko eno za drugo odigral vse igre, ki se mu zdijo zanimive. Če je igralna miza prosta, igra pa vsaj približno zgleda zanimivo, je treba priložnost izkoristiti – še vedno obstaja možnost prekinitve po razlagi demonstratorja ali nekaj odigranih krogih. Prav tako obstaja nenapisano pravilo, da se mizi, če je še prostor, lahko kdorkoli pridruži in bo dobrodošel. Razlaga običajno poteka v nemščini ali angleščini (60 odstotkov razstavljalcev ni Nemcev), le v primeru, da gre za specifično izdajo igre z veliko nemškega teksta, od sodelujočih pričakujejo vsaj osnovno znanje jezika.

essen-2016-1

Najbolj zaželene igre in najhitrejši »geeki«

Težko pričakovane novosti, omejene izdaje, odlični opisi in mnenja kritikov – vse to so razlogi, da se nekateri obiskovalci takoj ob odprtju sejma do določenih stojnic dobesedno – zapodijo. In res – prve igre so bile razprodane že prvi dan manj kot dve uri kasneje, do zaključka v nedeljo pa je bilo takih vsaj 20 naslovov. Ker veliko obiskovalcev na sejem pride s seznamom, katere igre želijo kupiti, si jih veliko naredi tudi dodatni seznam, v kakšnem vrstnem redu bodo prvi dan sejma igre kupovali – glede na priljubljenost in predvideno zalogo, ki bo na voljo.  Vseeno tudi mi vseh iger na naših spiskih nismo uspeli dobiti.
essem-2016-29

Cenovna elastičnost sejemske ponudbe

Na sejmu vlada prosti trg, kar v praksi pomeni, da ima določena igra lahko v sosednji dvorani par evrov nižjo (ali višjo) ceno. Pri tem ni zanemarljivo dejstvo, da so pri založnikih običajno cene nekoliko višje kot pri preprodajalcih oz. trgovcih. Vsekakor se splača preveriti več možnosti, skupen prihranek  pri nekaj igrah pa bo morda dovolj – še za kakšno novo igro. Cene tudi niso fiksne – predvsem na stojnicah, ki so blizu skupaj, bodo prej ali slej vsi poenotili cene najbolje prodajanih iger na (običajno) najnižjo predlagano ceno.

essen-2016-19

Sindrom nakupovanja poceni iger

Le redki so obiskovalci, ki ne podležejo vsaj eni od akcijskih ponudb… Določene igre je namreč možno kupiti po tretjini ali celo četrtini običajne cene. Priporočljivo je le, da o taki igri vsaj nekaj veš ali si jo morda celo že igral, sicer obstaja resna možnost, da je ne boš nikoli. Je pa smešno potem ugotavljati, koliko kopij take poceni igre je nabavila samo naša skupina.

essen-2016-22

Končni izplen in ….

Preigrali smo številne nove igre, ki bodo počasi našle pot tudi v našo trgovino. Spletli smo kar nekaj novih poslovnih vezi. V povprečju je vsak od naše sedmerice domov prinesel od 10 do 20 iger. Nekaj smo jih nabavili še za prijatelje, vse skupaj pa bo zadostovalo za kar nekaj igralnih večerov z novostmi… do naslednjega oktobra, ko se bomo zagotovo spet odpravili na že 35. »Essen Spiel«!

Ta članek je bil objavljen v Dogodki.
TojeTo


Preberi še kaj zanimivega