Codenames (angleška izdaja)

Pri Codenames se igralci razdelijo v dve skupini in s pomočjo asociacij ugibajo pravilne besede. Vsako skupino vodi skrivni agent, ki edini ve, kje se agenti nahajajo, a to lahko soigralcem sporoči le prek tajnih imen in psevdonimov. Igra leta 2016!

17,90 

Število igralcev

2 - 8

Čas igranja

15 min

Priporočena starost

12 +

Pravila

Angleška

BoardGameGeek

Dve skupini vohunov sta se porazgubili po mestnih ulicah in če želite opraviti misijo, morate poiskati vse. Le vaš vodja pozna skrivna imena vaših agentov, radijski zvezi pa prisluškujejo tudi nasprotniki. Zato morate uporabiti vse svoje asociativne spretnosti in se povezati kot ekipa. Se lahko obenem izognete še kartici morilca, ki čaka, da ga po pomoti pokličete po njegovem skrivnem imenu?

Kako se igra Codenames?

Na mizo se postavi 25 kartic z različnimi besedami – del besed bo pripadal eni skupini, del besed drugi, nekatere bodo nevtralne, ena kartica pa bo smrtonosna, saj bo njen izbor pomenil takojšen konec igre in poraz za ekipo, ki jo bo izbrala. Obe skupini nato določita igralca, ki bo dajal namige v obliki asociacij. Te dve vodji ekip bosta edini vedeli, katera beseda pripada komu. Vsakič, ko je skupina na potezi, bo vodja ostalim članom skupine dal namig v obliki ene besede (ta pa seveda ne sme biti enaka nobeni besedi iz kartic) in številke. Številka bo pomenila, koliko kartic je povezanih z njegovim namigom, npr. »živali, 3!«. Ostali igralci morajo sedaj poskusiti izbrati pravilne kartice. Igra Codenames poteka toliko časa, dokler ena skupina ne uspe odkriti vseh besed, ki ji pripadajo, oz. dokler ena skupina po pomoti ne izbere kartice morilca.

V čem je čar igre Codenames?

V ekipni povezanosti, ki bo naraščala iz poteze v potezo, ko boste uspešno ugibali, kaj je mislil vaš vodja ekipe in katere besede so prave. Prav tako je precej dober občutek, ko vam uspe zavesti nasprotnike, da po pomoti pokličejo vašega agenta, namesto svojega!

Komu je namenjena?

Codenames je izšla leta 2015 in na spletni strani BoardGameGeek po mnenju skupnosti takoj postala najbolj priljubljena igra za zabave (na prvih mestih je prehitela igre Avalon, Time’s Up in Dixit). Je tako preprosta, da jo lahko igrajo vse generacije – svetujemo le, da za mizo sedite najmanj štirje igralci hkrati.

Zakaj jo imamo tako radi?

Všeč nam je predvsem element spopada med dvema ekipama, ki pa nikoli ne privede do medsebojnega obračunavanja, temveč zgolj poskrbi za simpatično napetost. Obračun bo polagal predvsem vodja ekipe, ki ne bo mogel razumeti, kako niste znali povezati »metropolitanstva« z »opero« …

GremoŠeEno* kriterij:

Codenames je igra, ki je na dogodkih družabnih iger med najbolj zaželenimi, celo do te mere, da so morali organizatorji nekajkrat prositi ljudi, da počasi zaključijo, saj bi jo radi preizkusili še drugi. Kljub temu, da en krog traja le 5 minut, zasvoji tako močno, da se jo igra cel večer in še pozno v noč.

Založnik

Leto

2015

Avtor

Vlaada Chvátil

Pravila

Angleška

Jezik

Angleščina

Število igralcev

Čas igranja

15 min

Priporočena starost

12 +

Zahtevnost

Lažje igre

Oznake

Družinske igre

Mehanika

Partnerstva, Preizkušanje sreče, Prepoznavanje vzorcev, Uporaba spomina

Opozorilo

Igrača ni primerna za otroke mlajše od 3. let, saj zaradi majhnih delčkov, ki jih lahko zaužijejo, predstavlja nevarnost zadušitve.

https://www.tojeto.info/wp-content/uploads/codenames-navodila.pdf

Dice TowerCodenames Review - with Ryan Metzler

Codenames Review – with Ryan MetzlerGame Boy GeekCodenames Review - with the Game Boy Geek

Codenames Review – with the Game Boy GeekDrive Thru ReviewCodenames Review

Codenames ReviewBoard Game BrawlCodenames review - Board Game Brawl

Codenames review – Board Game Brawl


Oblike plačil

V spletni trgovini TojeTo lahko plačate na sledeče načine:

  • po povzetju s plačilom ob dostavi paketa, oziroma ob prevzemu naročila v trgovini
  • po predračunu z nakazilom na bančni račun podjetja Igriv d.o.o. (predračun prejmete po oddaji naročila)
  • s kreditno kartico preko kartičnega sistema Braintree, ki skrbi za varnost in zasebnost transakcij
  • s Paypal računom preko njihovega vmesnika, ki skrbi za varnost in zasebnost transakcij

Dostava

Dostava v Slovenijo znaša 3,90€. V primeru naročila nad 80€ je dostava brezplačna.

Osebni prevzem

Omogočamo tudi brezplačen osebni prevzem v trgovini TojeTo na Gallusovem nabrežju 29 v Ljubljani.

Odpiralni čas trgovine

Pon – Pet 10:00 – 19:30
Sobota 10:00 – 14:00
Nedelje in prazniki Po občutku