Vodič bo bumerangih

Bumerang je igrača, s katero se danes lahko zabavate zunaj, kot tudi v zaprtih prostorih. Je odličen tudi za manj potrpežljive, saj se osnov pravilnega meta naučimo v nekaj minutah, nato pa lahko z užitkom pilimo tehniko – in prav v tem je ves čar igranja z bumerangom! Pripravili smo vam vodič za izbiro pravega.

Pravijo, da so bumerang aborigini odkrili po nesreči, ko običajne metalne palice niso bile povsem ravne in so ugotovili, da ukrivljenost povsem spremeni let. Od časov, ko se je bumerang uporabljal za lov, se je spremenilo veliko in danes jih poznamo v mnogo različnih oblikah – celo takšnih, za katere na prvi pogled ne bi rekli, da gre za bumerang.

V vsej tej poplavi izpostavljamo ključne karakteristike, ki so pomembne za izbiro pravega bumeranga. Za razliko od frizbijev je za bumerang pomembno, ali ga mečete z desno ali z levo roko, saj sta nabrušeno ravno nasprotno – desničarjem bumerang zato zavije v levo, levičarjem pa obratno.

Drugi pomemben kriterij je teža – lažji so bolj primerni za otroke in začetnike, težji pa bolje prenesejo sunke vetra. Sicer velja pravilo, da je veter, ki je dovolj močan za spuščanje zmajev, premočan za metanje bumeranga.

Bumerangi za začetnike

wicked-booma-outdoor-moderZačetnikom priporočamo »helikoptersko« obliko na tri ali štiri krake, saj je najbolj predvidljiva pri lovljenju, bumerang bo namreč pred vami zalebdel in se nato nežno spustil. Primer takega letalca je Outdoor Booma – plastičen bumerang, ki ga je zelo lahko metati tako, da se bo vrnil, poleg tega pa se da z ukrivljanjem krakov nekoliko popraviti napake v tehniki meta. Izvrsten začetni bumerang za otroke do 13 let.

Njegova mlajša brata Junior in Indoor sta prava posebneža, saj sta namenjena metanju znotraj zaprtih prostorov. Juniorja lahko mečete praktično kjerkoli, tudi v dnevni sobi, pa ne bo ničesar razbil, saj je izdelan iz zelo mehke pene. Indoor je primeren za nekoliko večje prostore (radij 4-6m). Za zunanjo rabo nista primerna, saj sta zelo lahka in ju zmoti že majhen vetrc – sta pa najboljši način, kako otroke, mlajše od 10 let, najhitreje naučiti metati bumerang.

Bumerang-X_FlyZa tiste, ki bi radi nekoliko bolj vizualno atraktiven bumerang, sta tu tri- in štiri kraka bumeranga Zebra III in X-Fly. Izdelana sta z polipropilena, zaradi česar sta oba trpežna in izjemno lahka. V zraku lebdita in ju bo lažje uloviti, poleg tega pa bosta zaradi svoje oblike ohranjala rotacijo, ki je najbolj pomemben del leta, saj se zaradi nje bumerang sploh vrne. Odlična izbira za prvi bumerang za otroke stare med 13 in 16 let, pa tudi za odrasle začetnike.

Nadaljujemo z začetniškimi bumerangi nenavadnih oblik. Med njimi prednjačita Boom-A-Ring, ki bolj spominja na frizbi, a se zaradi treh malih krakov vrne nazaj v roke. Boom-A-Ring ima zelo velik radij 25 metrov, zato boste potrebovali za dober met dovolj velik travnik brez dreves. Njegova posebnost je ta, da ga lahko ujamemo tudi tako, da vstavimo roko skozi obroč, zato ga je posebej zabavno loviti, poleg tega pa ima zaradi okrogle oblike najbolj predvidljiv let.

Bumerangi za bolj izkušene

Aerobie je sicer bolj znan po frizbijih, ki postavljajo svetovne rekorde, vendar je tudi njihov bumerang Orbiter pravi posebnež zaradi svoje trikotne oblike. Dobra izbira za drugi bumerang, saj nam pri metanju odkrije nekatere nove skrivnosti metanja, npr. kako pomemben je začetni nagib pri izmetu. Poleg tega ima vsak kot trikotnika tudi malo krilce, s katerim lahko zelo dobro prilagajate smer in višino leta.
bumerang-swell

Če bi želeli lesen bumerang je prava izbira za začetnike Swell. Morda ne izgleda najbolj enostaven za metanje, saj po obliki bolj spominja na kakšen kuhinjski pripomoček, vendar je v resnici zelo prijazen. Ima majhen radij leta, zato ga lahko mečete praktično kjerkoli, poleg tega pa ima zelo lep, predvidljiv pristanek.

Za nekoliko bolj napredne metalce priporočamo kopico drugih lesenih bumerangov, ki imajo vsak svojo posebnost. Jaguar se zaradi svoje teže odlično obnese v vetrovnih razmerah.
Napoleon leti izjemno daleč, saj je krog njegovega leta širok kar 45 metrov. Svoje ime je dobil po obliki, ki spominja na znamenito pokrivalo francoskega osvajalca.

bumerang-aboriginal-nova

Če se želite povsem približati tradiciji in podobi, ki jo imamo ponavadi v mislih, ko pomislimo na bumerang, pa vam priporočamo Aboriginal in Natural. Gre za lesena letalca, ki sta zasnovana po klasični avstralski obliki – s to razliko, da je Aboriginal bolj raven in zato potrebuje nekoliko več moči pri izmetu, vendar tudi leti nekoliko dlje. Ko se ju boste naučili metati, vas bodo okoliški golobi protestno zapustili.

Kako pravilno metati bumerang

Na koncu prilagamo še navodila, kako pravilno metati bumerang v 10 korakih:

  1. Poiščite travnik, ki bo dovolj velik za radij vašega bumeranga.
  2. Določite smer vetra in se postavite tako, da vam piha v obraz.
  3. Nato se zasukajte 45 stopinj v stran vaše metalne roke. Na ta način bo bumerang v prvi fazi pridobival hitrost, nato bo preletel »srce viharja«, v zadnji fazi pa mu bo veter dajal pospešek, da se bumerang vrne nazaj proti vam.
  4. Primite bumerang z metalno roko. Če je lažji, je dovolj, da ga primete med palcem in kazalcem, sicer pa ga primite s celo dlanjo.
  5. Bumerang dvignite ob uho in namerite v točko na horizontu.
  6. Bumerang rahlo nagnite, vendar se od vaše glave ne sme odklanjati za manj kot 10 stopinj in ne več kot 30. Če boste bumerang vrgli povsem navpično, bo hitreje strmoglavil v tla, če pa ga boste vrgli preveč vzporedno s tlemi, bo v prvi fazi vzletel zelo visoko in bo imel nepredvidljiv pristanek.
  7. Pri izmetu stegnite celo roko proti horizontu, pomagajte si z odrivom iz desne noge (za desničarje).
  8. Najpomembnejši del izmeta pride čisto na koncu – hitro poklopite zapestje, podobno kot pri metu košarkarske žoge. S tem boste bumerangu dali rotacijo, zaradi katere bo zavijal.
  9. Opazujte let bumeranga in uživajte.
  10. Bumerang pravilno ulovite z obema rokama, z zgornjo roko obrnjeno proti tlom in s spodnjo proti nebu.

Vsako izmed faz lahko prilagajate – če bumerang leti previsoko, zmanjšajte naklon pri izmetu. Če pristaja preveč v levo, lahko nekoliko zmanjšate moč meta, ali pa se obrnite še nekoliko bolj stran od vetra. Užitek je ravno v iskanju pravega ravnovesja, prvi perfekten met pa je res dobra nagrada za vloženi trud.

Veliko zabave!

Gregor


Preberi še kaj zanimivega