Vodič po frizbijih

Popularni leteči diski oz. frizbiji so ena izmed najbolj kul stvari, ki jih lahko počnete na pikniku. Mečejo jih lahko vsi, stari in mladi in v trenutku dvignejo razpoloženje in nas razmigajo. Pripravili smo vodič po različnih vrstah ploščatih letalcev.

Včasih so namesto elegantnih plastičnih diskov po zraku letele pokrovke. No, natančneje sta si leta 1938 pokrovko podajala zakonca Morrison na plaži v Connecticutu. Ko so to videli mimoidoči, so želeli isto poskusiti tudi sami. Morrisona sta takoj pustila prejšnjo službo, saj sta pokrovke kupila za 5 centov, na plaži pa sta jih lahko prodajala za četrtaka. In tako se je rodil frizbi. Svoje slengovsko ime je dobil šele 20 let kasneje, ko so študenti na kampusu nov model letečih krožnikov poimenovali po lokalnemu proizvajalcu pit, pekarni z imenom Frisbie. Danes so izjemno priljubljeni na študentskih kampusih v ZDA, kjer so se rodili tudi mnogi sodobni športi, s katerimi se počasi spoznavamo tudi v Sloveniji.

Frizbije poznamo v mnogih različnih preobrazbah, skupna je ostala le prepoznavna okrogla ploščata oblika. Kljub mnogim novostim so najbolj priljubljeni ostali standardni diski z rahlo upognjenim robom, ki se med seboj pomembno razlikujejo po teži.

Sky Rider 95g in Sky Rider 115g

Za piknike in domače dvorišče bodo več kot dovolj Sky Rider 95g  in Sky Rider 115 gramski diski, ki so cenovno najbolj ugodni, vendar manj trpežni za igro na trših površinah in manj natančni v letu, sploh ko zapiha veter.

175g frizbiji

frizbi-discraft-175-oranzenČe bi se želeli zares spoznati s pravimi frizbiji in se naučiti mnogih različnih metov (forehand, backhand, iz zapestja, odboj od tal, razni trik meti…), potem je zlati standard teža 175g, ki ga uporabljajo tudi najboljši metalci na svetu na tekmovanjih. Ob ugodnem vetru lahko tudi začetniki dosežejo razdaljo okrog 100 metrov, ob pravem metalcu pa tudi čez 200m (svetovni rekord s standardnim frizbijem je postavljen pri 263,2m – podobnost s smučarskimi leti je zgolj naključna.) Daleč najbolj iskan v tej kategoriji je frizbi Discraft Ultimate, ki slovi po svoji natančnosti, lepem letu in trpežnosti, predvsem popularen pa je zaradi svoje mehkobe pri lovljenju.

Frizbi_Frisbee_175gNjegov prednik in živa legenda med frizbiji je Ultimate Frisbee podjetja Wham-O, ki je bil, kot pove že ime, razvit za igranje ultimativnega frizbija – športa, podobnega rugbiju, vendar brez kontakta, pri katerem skuša podajalec z natančno podajo poiskati tekača, ki je pobegnil obrambnemu igralcu. Pravila so zelo enostavna, morda omenimo le ključno – s frizbijem ne smemo teči, temveč ga lahko premikamo le s podajami (kratkimi in dolgimi). Ob igranju tega športa se naučimo ogromno različnih metov in je čudovit način preživljanja sončnega popoldneva – potrebovali boste le travnik, vsaj štiri ljudi in pa seveda, Wham-O.

200g frizbiji

Tudi med letečimi diski pa obstajajo težkokategorniki Frisbee 200g, ki omogočajo najdaljše lete in jih lahko mečemo tudi v močnem vetru. Na tekmovanjih so zaradi svoje »steroidne« moči prepovedani, so pa eni izmed najbolj zabavnih frizbijev za podajanje na dolge razdalje.

frizbi-aerobie-ring-rumenAerobie Ring

Če ste lovci na razdalje, potem moramo omeniti tudi slavno zvezdo med frizbiji, Aerobie Ring Pro, ki je po obliki bolj podoben Saturnovemu obroču kot pa navadnemu frizbiju. To mu omogoča, da leti skozi zrak kot puščica in ne preseneča, da je nekoč v Kaliforniji poletel čez mejo neverjetnih 400 metrov. Zaradi svoje nenavadne oblike omogoča tudi nekaj prilagajanja vašim metalnim navadam – z ukrivljanjem diska lahko prilagodite krivuljo meta. Aerobie Pro je najboljša izbira za dolge mete, za krajše »piknik« podaje, pa je bolj primeren njegov manjši brat Aerobie Sprint, ki deluje po enakem principu, le da sta njegov obseg in teža znatno manjša (zato ga tudi lažje mečejo otroci).

frizbi-aerobie-superdisc-ultra-moderSuperdisc

Za otroke so odlični tudi mehki Aerobijevi Superdisci, ki so na voljo v dveh velikostih, prav takšnih kot tudi Aerobie Pro. Imajo izjemno mehek let, ki omogoča krasne mete v krivuljah in z nežnim spuščanjem, obenem pa omogočajo tudi zelo soliden natančen met naravnost. Naše priporočilo za družinski frizbi, saj je izvrsten za mnoge igre, med drugim tudi »500«, pri kateri je en igralec metalec frizbija, vsi ostali pa ga lovijo. Ko metalec vrže frizbi, se glede na težavnost meta odloči za številko med 1 in 50 in jo zakliče naglas. Igralec, ki bo disk uspel ujeti, bo dobil toliko točk. Prvi igralec, ki doseže petstotico je zmagovalec in zamenja metalca.

frizbi-aerobie-skylighterFrizbiji za v temi

Nadaljujemo z veličastnima nočnima letalcema, ki se svetita v temi.  Aerobijev Skylighter in Wham-Ojev Led Frisbee sta odlična za zabavo, ko se spusti mrak. Prvi bo svetil z močno belo svetlobo in bo zlahka opazen tudi v čisto trdi temi. Led Frisbee pa je barvit, saj vsebuje lučke treh različnih barv, ki ob vrtenju v zraku ustvarjajo čudovit efekt vrtečega se propelerja. Po obliki sta različna, s tem, da je Wham-Ojev tak kot standardni frizbiji, Skylighter pa je večji in odličen za mete na večje razdalje. Vse kar potrebujete za njuno delovanje so tri majhne baterije, ki jih sicer najdete v urah.

Mini frizbi

Na koncu pa moramo zaključiti s pravo maskoto med frizbiji, miniaturnim 20g Micro Sky Riderjem, ki je odlična zabava tudi za najmlajše otroke (od 3 leta naprej) in ga lahko vržemo celo s tleskom prstov. Z njim se lahko gremo igro ciljanja v ozke in majhne tarče, saj ga je kljub majhni velikosti presenetljivo lahko nadzirati. Če vas bo takšna zabava pritegnila, priporočamo tudi, da si ogledate šport Disc golf, ki ga lahko v zadnjem času igramo tudi na treh igriščih v Sloveniji in je izjemno sproščujoča oblika zabave v naravi – podobno kot pravi golf, le da z letečimi diski.

Vsekakor pa ste vabljeni, da pridete vse naštete frizbije preizkusit tudi v našo trgovino na Gallusovem nabrežju v Ljubljani, kjer vam bomo lahko dodatno svetovali.

 

Gregor


Preberi še kaj zanimivega