Go – kraljevska družabna igra za bistre glave

Go velja za najstarejšo družabno igro, ki se je igrala ves čas od njenega nastanka do danes. Zaradi mogočne kompleksnosti, ki jo vsebuje ob izjemno preprostih pravilih in izdelavi, jo mnogi imenujejo za kraljevsko družabno igro.

Kraljevsko poimenovanje pa ni iz trte izvito, saj naj bi njeni začetki segali v čas, ko je kitajski vladal cesar Yao, znan po svoji moralni pravičnosti in modrosti. Igro naj bi dal izdelati zato, da bi na prava pota usmeril svojega razuzdanega sina  Danzhuja.  Kako uspešen je bil pri tem, ni znano, vsekakor pa je večji pečat pustila igra sama, saj so jo tekom zgodovine igrale miljarde igralcev.

Igra Go ima izjemno preprosto zasnovo – igra se na plošči velikosti 19×19 polj, oz. križišč, na katere polagamo bele in črne kamne. Cilj igre Go je zasesti več površine kot nasprotnik, kar storimo tako, da skušamo kamne združevati v čim močnejše skupine, ter napadati nasprotnikove šibke skupine. Igralec skuša ves čas ugotoviti, kakšen »življenjski status« ima skupina, glede na to, koliko odprtih polj je še okoli nje. Ko je skupina popolnoma obkrožena, so vsi ujeti kamni odstranjeni iz plošče in teritorij, ki ga je nasprotnik uspel obkrožiti, je njegov.  Kljub izjemno preprosti zasnovi, igra ponuja kar 2x 10170 možnih kombinacij. Začetniki lahko zmanjšajo število kombinacij tako, da igrajo na manjši plošči, npr. 9×9, 13×13 in 17×17.

Zanimivo je, da se je skozi čas ohranilo predvsem japonsko poimenovanje igre Go in ne kitajski weiqi, ali pa korejski baduk. Go je razvcet doživel na Japonskem v 8. stoletju, ko so ga igrali japonski vladarji, do 13. stoletja pa se je razširil tudi med preostalo prebivalstvo. Japonski igralci so tudi postavili sistem modernega Go-ja, kot ga poznamo danes – v 16. stoletju je najboljši igralec, menih Nikkai, celo razglašen za Go ministra, uveden pa je tudi sistem rangiranja tekmovalcev, soroden tistemu iz borilnih veščin – igralci se potegujejo za različne dane in kyju-je, njihov status pa vpliva na to, s koliko igralnimi kamni začnejo (slabši dobijo prednost v obliki dodatnih kamnov). Igro Go danes igrajo milijoni igralcev širom po svetu, med njimi pa so profesionalni igralci, ki pa jih je pred časom, leta 2015, ugnal računalniški program imenovan Alpha Go, kar do danes velja za enega največjih podvigov umetne inteligence.

Omeniti velja, da lahko z isto opremo, na enaki plošči, igrate tudi precej manj kombinatorno, a zato prav nič manj zabavno igro Go-moku, pri kateri skušate zložiti pet kamnov v vrsto, preden to uspe nasprotniku. Go-moku je svoj razvcet doživel predvsem v času, ko so bile računalniške grafike še nekoliko preveč enostavne, da bi omogočale takšne igre, kot se igrajo danes in je veljala za eno priljubljenih iger v t.i. »arkadnih« igralnicah.

Go bo navdušil igralce, ki obožujejo klasične igre, npr. šah, s pravili, ki jih osvojite v minuti, a načinom igranja, ki ga lahko pilite celo življenje. Vabimo vas, da si v naši spletni trgovini ogledate različne plošče in komplete s katerimi se lahko lotite igranja tudi za domačo mizo.

Gregor


Preberi še kaj zanimivega