Dungeons & Dragons – herojska pustolovščina v fantazijski svet neznanega

dungeons&dragons

Dungeons & Dragons je fantazijska igra, v katerem prevzamete vlogo junakov, ki se podajo v bitke v svetu zmajev in temnic. Igranje te igre vlog poteka nekoliko drugače kot pri običajnih družabnih igrah, zato smo za vas pripravili vodič, kako začeti.

»DnD« je igra igranja vlog s kultnim statusom, saj jo igrajo že od 70ih let prejšnjega stoletja, na osnovi njene igralne mehanike, pa je bila izdelana tudi cela kopica drugih iger igranja vlog z alternativnim tematikami, npr. Star Wars. V tej fantazijski igri vsak igralec vodi svoj lik skozi vrsto dogodivščin in preizkušenj, igralci pa svet ustvarjajo sami med igranjem. To ponuja zelo fantazijsko odprto izkušnjo, v kateri igralci lahko splezajo na katerokoli drevo, poskušajo odpreti katerakoli vrata ali se pretihotapiti v katerokoli sobo. Zato igranje potrebuje vodjo, t.i. Dungeon Masterja, ki temelje posamezne pustolovščine pripravi vnaprej, med igranjem pa ponuja predloge, ko se igralcem zatakne.

Zato so na voljo mnogi priročniki, s katerimi si igralci lahko pomagajo. Tri temelje predstavljajo Player’s Handbook, ki ponuja osnovna navodila za igranje in splošen pregled vseh ras in bitij in sposobnosti, na katere naletite med igranjem. Dungeon Masters Guide je bolj podrobna knjiga za vodje igre, ki vsebuje poleg bolj obširnega pregleda sveta, tudi navodila za igranje in kako ravnati, ko se igralcem zatakne, Monsters Manual pa je knjiga beštij, ki služijo kot podlaga za izzive, ki jih morajo igralci premagati.

Ker je svet tako zelo odprt, je lahko narava vsake epizode (posamezne igralne seanse) povsem drugačna – v eni se podate v boj s pošastmi, v drugi iščete izgubljeni zaklad, tretja je polna miselnih ugank, v nekaterih pa se morda samo spoznavate z okoljem in tamkajšnjimi prebivalci, ter se pustite presenetiti njihovim navadam. Tudi igralni čas je prilagodljiv, saj ena igra traja od ene ure do celega popoldneva z večerom (in še malo pozno v noč), odvisno od želja igralcev. Posamezne epizode se med seboj po navadi prepletajo, tako da vaši liki med igranjem postopoma rastejo in doživljajo nove izkušnje. Kako se bo vaš lik odzival na okolico, je v celoti prepuščeno vam.

Poleg osnovnih priročnikov je zato za izkušenejše igralce na voljo vrsta knjig, ki vam pomagajo postaviti celotne kampanje, saj ponujajo osrednji lok zgodbe, ki mu nato lahko dosledno sledite, ali pa se od njega odvajate in nato ponovno priključite.

Najzanimivejši del igre predstavlja metanje kock, s katerim preizkusite, kako uspešni ste bili pri izvedbi akcije, ki ste si jo zamislili. Npr., če želi igralec splezati na drevo in si utrgati jabolko, ga vodja igre prosi, da mu pove statistiko gibalne spretnosti lika, npr. 5. To pomeni, da lik ni najbolj okreten in mora imeti razmeroma veliko srečo pri metu kocke. Če vrže nizko številko, vodja igre nadaljuje zgodbo tako, da si bo izmislil, kako je lik vzel velik zalet, skočil na deblo in nato nežno spolzel navzdol, v nemočnem padcu. Če pa bo vrgel visoko številko, ga bo kar naenkrat zajel val energije in spretno kot veverica iz krošnje pomaha ostalim soigralcem.

Ker je igranje vlog mnogim tuj koncept, je najlažje, če ob prvem igranju poiščete vodjo igre, ki že ima nekaj izkušenj ali pa se pridružite obstoječi igralni skupini. Pravil in osnov igranja se naučite v nekaj minutah, nato pa je povsem od vas odvisno, kako aktivni s svojimi predlogi ste med igranjem. Želimo vam obilo uspešno opravljenih misij in veliko sreče pri vaših podvigih.

 

Ta članek je bil objavljen v Razno.
Gregor


Preberi še kaj zanimivega