Družabne igre Gigamic

Po daljšem odmoru se na naše police zopet vračajo družabne igre francoskega podjetja Gigamic – vse stare klasike in še nekaj novejših. Za vse, ki jih še ne poznate, smo pripravili kratko predstavitev vseh iger, ki so v ponudbi.

Gigamic je že skoraj 25 let poznan po svojih vrhunsko izdelanih igrah, ki jih družijo relativno preprosta navodila ter globina igre, ki omogoča veliko taktike in strategije. Pričeli so s serijo abstraktnih lesenih iger med katerimi so najbolj znane Quoridor, Quarto in Pylos, v zadnjih letih pa so nabor razširili še na igre za mlajše otroke ter na bolj zabavne igre, kjer šteje hitrost in spomin.

Abstraktne igre

Quoridor

gigamic-quoridor-classic-igra

Quoridor je zvita igra za dva ali štiri igralce, v kateri s postavljanjem labirinta nasprotniku otežujete pot do zmage.

Igralna plošča je sestavljena iz 81 polj, po katerih se igralci lahko premikajo. Vsak igralec se trudi prvi prečkati igralno površino in s tem zmagati igro. Namesto premika svoje figure, pa lahko postavi eno ograjo, s katero postavi oviro nasprotniku ter mu s tem podaljša pot.

Quoridor je na voljo tudi v pomanjšani verziji Quoridor mini.

Pylos

gigamic-pylos-classic-igra

V igri Pylos gradite piramido iz kroglic. Zmagovalec je igralec, ki postavi zadnjo kroglico na vrh piramide. Morda zveni preprosto, a tekom igre lahko igralci s spretnim postavljanjem kroglic nasprotniku hitro prekrižajo načrte.

Vsak igralec igra s kroglicami ene barve (svetle ali temne). Vse kroglice so pred pričetkom postavljene v utor ob igralni površini. Med igro igralca postavljata kroglice na igralno površino. Uporabita lahko kroglice, ki še niso v igri ali pa prestavita že postavljeno kroglico en nivo višje, če so kje postavljene štiri kroglice v kvadrat. Če igralcu uspe sestaviti kvadrat iz štirih svojih kroglic, lahko iz igralne površine odstrani eno ali dve svoji kroglici. S tem pridobi prednost pred soigralcem, saj ima sedaj več kroglic in več možnosti, da bo ravno njegova zadnja postavljena.

Pylos je na voljo tudi v pomanjšani verziji Pylos mini.

Quixo

gigamic-quixo-classic-igra

Quixo je igra, ki spominja na igro štiri v vrsto, le da se pri njej že postavljeni znaki ves čas premikajo, tako da je potrebno pred vsako potezo dobro premisliti, kakšne posledice bo pustila na razporeditvi simbolov.

Igro pričnemo z vsemi 25 kockami postavljenimi na igralno ploščo s praznimi stranicami obrnjenimi navzgor. Ko je igralec na potezi, lahko vzame prazno kocko, jo obrne na svoj znak in jo vrne na igralno površino. Če želi, pa lahko prestavi tudi kocko s svojim simbolom. A kocke ne sme enostavno položiti nazaj na isto mesto, temveč jo mora vstaviti iz konca vrste ali stolpca ter vse ostale kocke potisniti v izpraznjeno mesto. S tem spremeni razpored že postavljenih simbolov. Zmagovalec je igralec, ki uspe postaviti pet svojih simbolov v vrsto.

Quixo je na voljo tudi v pomanjšani verziji Quixo mini.

Quarto

gigamic-quarto-classic-igraQuarto je premetena verzija igre štiri v vrsto. Vsak izmed kosov, ki ga postavljamo na polje, ima štiri različne lastnosti:

  • velikost: majhna ali velika
  • oblika: okrogla ali kvadratna
  • vrh: ploščat ali z udolbino
  • Barva: svetla ali temna

Igra se prične s prazno igralno površino. Ko je igralec na potezi, izbere en še nepostavljen element in ga ponudi nasprotniku. Ta mora prejeti element postaviti na prazno mesto na igralni površini. Če opazi, da je s postavitvijo naredil štiri v vrsto, mora vzklikniti “Quarto” in s tem zmaga igro.

Quarto je na voljo tudi v pomanjšani verziji.

Gyges

gigamic-gyges-igraCilj Gygesa je premakniti katero koli figuro na zadnjo vrsto pri nasprotniku. Igralci lahko uporabljajo vse figure, a premaknejo lahko le tisto, ki je na najbljižji vrsti. Figure se mora premakniti za toliko polj, kolikor nadstropij ima. Če bi figura pristala na drugi figuri, se lahko premakne še za toliko, kolikor nadstropij ima ta figura.

Cubulus

gigamic-cubulus-igraCubulus je abstraktna 3D igra, ki se igra v 3×3 kocki, v katere igralci vstavljajo svoje kroglice. Prvi igralec, ki sestavi kvadrat iz 4 kroglic, je zmagovalec.

Kocka v Cubulusu je narejena iz gumijaste plastike s 27 prostorčki, v katere lahko iz strani vstavljate svoje kroglice. Cilj igre je sestaviti enega izmed treh možnih kvadratov iz svojih kroglic na eni izmed ploskev. S tem, ko vstavite kroglico, lahko potisnete naprej že vstavljene kroglice. Če je vrstica ali stolpec že poln, pa lahko spremenite vrstni red kroglic tako, da celo vrsto porinete naprej in izrinete zadnjo kroglico ter jo vstavite na začetek vrstice ali stolpca. Pri igri je potrebno biti zelo pozoren, da z vstavljanjem kroglic ne porinete nasprotnikove kroglice v položaj, ki mu sestavi kvadrat.

Igre za otroke

Marrakech

gigamic-marrakech-igra-blogV Marrakechu se znajdete v vlogi prodajalca preprog na tržnici. S postavljanjem svojih preprog poskušate igralce prisiliti, da pristanejo na vaši preprogi, za kar vam morajo plačati, ter doseči, da imate čim več vidnih delov svojih preprog na koncu igre.

Pred pričetkom igre vsi igralci dobijo nekaj denarja ter preproge v svoji barvi. Ko je igralec na potezi, vrže kocko, ki določi, za koliko polj mora prestaviti Assama – vodjo tržnice. Če z Assamom pristane na preprogi enega izmed soigralcev, mu mora plačati en kovanec. Po končanem premiku, mora postaviti še eno preprogo na sosednja polja. S to preprogo lahko prekrije delno prekrije preproge nasprotnikov, ne sme pa ene popolnoma prekriti s svojo. Ko so vse preproge postavljene, dobi vsak igralec po en kovanec za vsak kvadrat plošče, na katerem je vidna njegova preproga. Igralec z največjim številom točk je zmagovalec.

Splash Attack

gigamic-splash-attack-igra-blogSplash Attack je hitrosna igra lovljenja ribic za mlajše otroke.

V igri je 9 normalnih rib in ena piranha. Ribe so v treh barvah in s tremi različnimi vzorci. En izmed igralcev vrže dve kocki, ki določita barvo in vzorec, nakar vsi igralci poskušajo ujeti pravo ribo. Ko ribo ujamejo, jo dajo pred sebe. Če kocke določijo ribo, ki je že bila ujeta, mora igralec ujeti piranho, preden do uspe drugim igralec. S tem ribo poje in dobi točko. Prvi, ki zbere tri točke, je zmagovalec.

Regatta

gigamic-regatta-igraV igri Regatta tekmujete v dirki z jadrnicami, ki morajo pluti mimo dveh boj, preden prečkajo ciljno črto. Igra poteka s pomočjo kartic, na katerih so narisane puščice s smermi, v katere lahko ladja zapluje.

Hitrostne igre

Panic lab

gigamic-panic-lab-igraPanic Lab je hitrostna igra, v kateri poskušate uloviti amebo, ki je pobegnila iz laboratorija, preden to uspe drugim igralcem.

Pred pričetkom igre porazdelite vse ploščice z amebami, laboratoriji, jaški in mutacijskimi napravami v krog. Amebe so različnih barv, v različnih vzorcih in različnih oblik. En izmed igralcev vrže kocko, ki pove, katero amebo je potrebno poiskati in iz katerega laboratorija ji je potrebno pričeti slediti v krogu. V mutacijskih napravah ameba lahko spremeni barvo, obliko ali vzorec, jaški pa ji pomagajo skakati iz enega dela kroga v drugega. Igralec, ki prvi najde pravo amebo je zmagovalec.

 

 

Vse igre so na voljo v naši spletni trgovini. Do konca tedna (10.4.2015) pa vam nudimo 10% popust na nakup iger s kodo kupona “Gigamic”, ki jo vpišete v košarici ali blagajni.

Gregor


Preberi še kaj zanimivega