Carcassonne

Carcassonne je strateška igra za 2 – 5 igralcev, v kateri izgrajujemo francosko podeželje in poseljujemo naše podložnike v gradove, samostane, polja in ceste. Odsotnost fiksne table naredi vsako igro unikatno in nas sili, da vedno znova prilagajamo našo strategijo glede na trenutno postavitev.

Vsebina škatle

  • 72 polj
  • Tabla za točkovanje
  • 40 podanikov (po 8 v vsaki barvi)

Cilj igre

Cilj igre je zbrati čim več točk, ki jih dobivamo s spretnim razporejanjem omejenega števila podanikov na različna polja.

Potek igre

Igra se prične z … enim majhnim poljem. V igri Carcassonne namreč nimamo nobene table, saj se igralno polje sproti izgrajuje s postavljanjem posameznih polj. Vsako izmed polj vsebuje del enega ali več področij, ki segajo od travnika, mest in cest do samostana. Polja se mora prilagati drugim poljem tako, da se ujemaja v tipu področja. Mesto lahko pristavimo le k že postavljenem mestu in cesto le k drugi cesti. Vsakič, ko je igralec na potezi, postavi eno polje in se odloči, če bo na katero izmed področij na tem polju, postavil svojega podložnika.

Carcassonne_a900Namen postavljanja podložnikov je zbiranje točk. Vsakič, ko zaključimo kakšno področje, na katerem je naš podložnik, dobimo določeno število točk, ki je odvisno od tipa področja in njegove velikosti. Recimo za podložnika, ki se nahaja na cesti, dobimo po eno točko za vsak segment ceste.

Podložnikov imamo omejeno število in ko ga enkrat postavimo, ostane na področju dokler ga ne zaključimo. Ravno zato moramo dobro premisliti, preden ga postavimo, saj se nam lahko hitro zgodi, da nam podložnikov zmanjka in smo prisiljeni čakati na prava polja, da lahko področja s podložniki zaključimo in jih ponovno uporabimo v igri.

Na enem področju lahko stoji le en podložnik, razen v primeru, ko se združita dve isti področji, ki sta bila prej nepovezana in je na vsakem ločenem koncu že stal po en podložnik. V kolikor je na zaključenem področju enako število podložnikov več igralcev, se točke razdelijo, drugače pa jih vse dobi tisti igralec, ki ima več podložnikov na njem.

Točke se zbirajo sproti z zaključevanjem področij in še na koncu, ko vsak igralec dobi točke za nezaključena področja, na katerih ima podložnike, ter dodatne točke za podložnike na poljih.

Igra poteka dokler ne porabimo vseh polj, nakar se opravi še končno točkovanje in igre je konec.

Zaključne misli

Carcassonne je zelo dobra uvodna igra v strateške družabne igre, saj ima preprosta pravila, ki se jih osvoji že po enem igranju in poteka relativno hitro. Igra je načeloma dokaj nekonfliktna, saj je ponavadi relativno malo neposredne interakcije med igralcema. Z izkušnjami pa lahko ugotovite tudi, kako nasprotniku nagajati s postavljanjem polj, ki mu otežujejo zaključevanje področij in s povezovanjem nasprotnikovih področij s svojimi ter si tako deliti točke za zaključeno področje. Igro priporočamo vsem, ki bi radi igrali strateško igro, ki pa ne terja veliko ukvarjanja s kompliciranimi pravili.

 

Igro Carcassonne lahko najdete tudi v naši spletni trgovini.

 

Gregor


Preberi še kaj zanimivega

Dodaj odgovor