Najboljše družinske družabne igre

Vsak trenutek, ko je cela družina skupaj, je dragocen. V TojeTo smo prepričani, da je ta čas treba izkoristiti s krasnimi skupnimi aktivnostmi, brez nadležnih ekranov. Za vse večere ali nemara celo dni, ko zaradi vremena ali drugih razlogov uživanje v naravi ni mogoče, so tu krasne družabne igre, ki vas bodo razveselile, nasmejale in povezale.

Ticket to Ride

Kdo bi si mislil, da bo med najbolj prodajanimi igrami igra, v kateri postavljamo železnice? Serija Ticket to Ride je izšla leta 2004 in je bila od takrat prodana v več milijon izvodih. Nas, očitno pa tudi kupce, je evropska različica navdušila s svojo preprostostjo, zaradi česar lahko za mizo združi tako otroke, stare starše in vse vmes, obenem pa ima nekaj dodatnih pravil zaradi katerih jo radi igrajo tako začetniki kot tudi izkušeni »gejmerji«.

Catan

Catan je ena najpopularnejših in najprepoznavnejših namiznih iger. Igralci so naseljenci, ki hkrati poseljujejo na novo odkrit otok, poln raznih surovin. Pri izdelavi svojega kraljestva bodo uporabljali žito, les, kovino, glino in ovce, ki jih proizvajajo različna igralna polja. Kdaj katero polje odobri pa določi met kocke. A včasih se zgodi, da imaš česa preveč in nečesa drugega premalo. Takrat vam lahko na pomoč priskočijo nasprotniki, s katerimi lahko nabrane surovine izmenjujete. Le s pretkano igro in kancem sreče boste najuspešnejši!

Dixit

Ena najlepših iger na naših policah, pri kateri igrate igro asociacij s pomočjo čudovitih sličic. Dixit je izšel že šest let nazaj in je bil ob izidu izbran za igro leta, od takrat pa je postal ena najbolj prepoznavnih namiznic. Podobno kot Ticket To Ride, je tudi Dixit igra, ki jo lahko igrate z igralci vseh generacij, saj so pravila zelo enostavna in se jih naučite manj kot v minuti. Dixit kartice so pogosto uporabljene tudi v druge namene, npr. za delavnice pripovedovanja zgodb, različne učne terapije in podobno.

Bandido

Bandido je izvrstna sodelovalna igra, kjer boste skušali lopovu preprečiti pobeg iz zapora. Z igranjem kartic boste skušali zapreti podzemne tunele, ki jih je izkopal. Če tekmovalne igre pri vas vedno pripeljejo do kreganja, kdo je komu naredil večjo krivico, je Bandido krasna izbira. Tu namreč ni enega zmagovalca – ali skupaj premagamo igro, ali pa skupaj izgubimo. Sodelovanje je ključ do uspeha, mehanika igre pa omogoča igranje tudi najmlajšim, saj jim lahko brez skrbi pokukamo v karte in jim pomagamo pri izbiri. Založnik predlaga igranje za otroke, starejše od 6 let, mi pa smo malo bolj pogumni in bi si upali igrati tudi z leto ali celo dve mlajšimi nadebudneži. Vseeno pa to ni zgolj otroška igra – ko gre mularija spat, je čas še za eno ali dve partiji.

River Dragons

River Dragons je igra prečkanja reke, v kateri počiva strašni zmaj. Pretentate ga s postavljanjem kamenčkov in ploščic, ki pa vam jih lahko kadarkoli izmaknejo vaši soigralci – razen tistih, na katerih stojite. Zato boste čez reko potovali deščico po deščico, a težava je, ker boste morali svoje poteze načrtovati 5 krogov vnaprej! Odlična igra, v kateri boste ves čas ugibali, kakšni so načrti vaših nasprotnikov in jih poskušali preprečiti. Najbolj živahno obarvana igra v naši trgovini, z lepimi ilustracijami za povrh.

Takenoko

V koliko igrah lahko postanete sestradana panda, ki se želi nahraniti z bambusom? V Takenoko postanete točno to, upravljate pa tudi cesarjevega vrtnarja, ki mu panda povzroča neznanske preglavice – njegov cilj je namreč vzgojiti čim višje bambusove sadike! Med igro boste izbirali kartice, ki pomagajo ali enemu ali drugemu, prav tako pa boste lahko tudi širili cesarski vrt in polagali vodne poti, zaradi katerih bo rastlinje raslo hitreje. Simpatična igra za 2 do 4 igralce, ki vas ne bo pustila lačnih!

Jamaica

Podajte se na napeto dirko okrog karibskega otoka! Jamaica je izvrstna »kdo bo prej« igra, s čudovitim zemljevidom in mnogimi preizkušnjami na poti. Ustavljali se boste v pristaniščih in na odprtem morju, za kar boste morali plačati zlato in hrano za mornarje. Če se boste kadarkoli srečali s soigralci, se bo zgodil topovski spopad, zmagovalec pa bo lahko kradel poražencu. Poleg tega ima igra zelo inovativen način igranja – kapitan poteze določi katera kocka bo igrana v dnevni in katera v nočni fazi, ostali igralci pa nato odigrajo najboljšo kartico glede na njegovo odločitev – in se s tem premikajo ali pa polnijo svojo zaloge. Ravno prav dolga (45 minut) in vsako potezo polna presenetljivih zasukov!

Gasilska brigada

Jojmene, gori! Ko nas ogrožajo nevarni plameni, priskočijo na pomoč naši prijatelji gasilci. Igralci postanejo gasilska brigada, ki se spopada z neusmiljenimi ognjenimi zublji. Le z dobrim sodelovanjem in neustrašnim pristopom jim bo uspelo rešiti vse prebivalce in pogasiti požar. Igra je plod slovenskih ustvarjalcev in ponuja izziv tako odraslim kot otrokom, vsi skupaj pa bodo po partiji ali dveh še bolj cenili ves trud, ki ga v varnost vseh nas vlagajo srčni gasilci.

Hanabi

Hanabi je najbolj priljubljena majhna sodelovalna igra, ki je zaradi svoje velikosti odlična na potovanjih. S soigralci boste priredili šov za japonskega cesarja in mu pripravili ognjemet v petih različnih barvah. Vaš cilj je, da se ognjemeti lepo stopnjujejo (od številke 1 do 5), kar pa ne bo tako lahka naloga, saj so kartice, ki jih držite v roki obrnjene tako, da jih lahko vidijo samo vaši soigralci. Zato boste povsem odvisni od njihovih namigov! Zaradi svoje preprostosti in odlične interakcije med igralci je bila izbrana za igro leta 2013.

Gloobz

Gloobzi so super igra opazovanja in hitrega razmišljanja, ki jo lahko igrajo otroci nad 6 let tudi sami. Na mizi stoji 7 figuric, ki predstavljajo različne oblike in barve simpatičnih pošasti. Igralec, ki je na potezi reče »več« ali »manj«, nato pa obrne kartico, na kateri so sličice pošasti. Igralci morajo čim hitreje poiskati tisto barvo in obliko, ki je je največ/najmanj. Pogosto več igralcev seže po isti figurici, največ pa pridobi tisti, ki lahko v mislih najhitreje preklopi na iskanje nove. Čudovit preizkus ostrine uma in zbranosti, ki traja okrog 15 do 20 minut.

Karuba

Če želite igro, v kateri imajo vsi igralci popolnoma enake pogoje, rezultat pa je pri vsakemu čisto drugačen, potem je Karuba tista igra, ki jo iščete. S soigralci se podate na raziskovalno odpravo v džunglo, tam pa poskušate odkriti starodavne templje in poiskati dragocene zaklade. Igralci bodo na začetku igre prejeli povsem enake igralne plošče, vsako potezo pa bodo prejemali enake ploščice, na katerih bodo narisani koščki poti skozi pragozd – od njihovih odločitev pri polaganju pa bo odvisno, kdo bo prvi prispel do cilja. Karuba je ob izidu takoj navdušila igralno javnost in postala nominiranka za igro leta 2016.

Survive

Survive! je izjemna družinska igra, v kateri je vaš oddih na plaži prekinjen zaradi novice, da se otok, na katerem se nahajate, potaplja. Vaša edina rešitev je nekaj trhlih čolnov, privezanih na obali in pa – plavanje! Vendar pa v vodi kroži cel kup zverin, ki samo čakajo na svoj popoldanski obrok – dodatna slaba novica je, da jih upravljajo vaši soigralci … Survive! so v izvirni različici igrali že v osemdesetih letih in je bila že takrat velika uspešnica, v moderni predelavi z nekaj dodelanimi pravili pa je naravnost idealna – lahka za naučiti, izjemno zabavna in ravno prav zlobna. Survive! se v naši trgovini ne bori za preživetje, temveč je naša izbranka za najboljšo družinsko igro!