Najboljše družinske družabne igre

Vsak trenutek, ko je cela družina skupaj, je dragocen. V TojeTo smo prepričani, da je ta čas treba izkoristiti s krasnimi skupnimi aktivnostmi, brez nadležnih ekranov. Za vse večere ali nemara celo dni, ko zaradi vremena ali drugih razlogov uživanje v naravi ni mogoče, so tu krasne družabne igre, ki vas bodo razveselile, nasmejale in povezale.

Ticket to Ride: Europe

Kdo bi si mislil, da bo med najbolj prodajanimi igrami igra, v kateri postavljamo železnice? Serija Ticket to Ride je izšla leta 2004 in je bila od takrat prodana v več milijon izvodih. Nas, očitno pa tudi kupce, je evropska različica navdušila s svojo preprostostjo, zaradi česar lahko za mizo združi tako otroke, stare starše in vse vmes, obenem pa ima nekaj dodatnih pravil zaradi katerih jo radi igrajo tako začetniki kot tudi izkušeni »gejmerji«.

Catan

Catan je ena najpopularnejših in najprepoznavnejših namiznih iger. Igralci so naseljenci, ki hkrati poseljujejo na novo odkrit otok, poln raznih surovin. Pri izdelavi svojega kraljestva bodo uporabljali žito, les, kovino, glino in ovce, ki jih proizvajajo različna igralna polja. Kdaj katero polje odobri pa določi met kocke. A včasih se zgodi, da imaš česa preveč in nečesa drugega premalo. Takrat vam lahko na pomoč priskočijo nasprotniki, s katerimi lahko nabrane surovine izmenjujete. Le s pretkano igro in kancem sreče boste najuspešnejši!

Dixit

Ena najlepših iger na naših policah, pri kateri igrate igro asociacij s pomočjo čudovitih sličic. Dixit je izšel že šest let nazaj in je bil ob izidu izbran za igro leta, od takrat pa je postal ena najbolj prepoznavnih namiznic. Podobno kot Ticket To Ride, je tudi Dixit igra, ki jo lahko igrate z igralci vseh generacij, saj so pravila zelo enostavna in se jih naučite manj kot v minuti. Dixit kartice so pogosto uporabljene tudi v druge namene, npr. za delavnice pripovedovanja zgodb, različne učne terapije in podobno.

Bandido

Ovbe, ovbe, zloglasni bandit je pobegnil iz zapora! Le naši mali junaki mu lahko preprečijo pobeg stoletja! Pretkani lopov je skopal več kot en rov. S polaganjem kartic bodo igralci dopolnjevali podzemni labirint in ga skušali z vseh strani zapreti. Pri tem je pomembno, da sodelujejo, saj med sabo nikakor ne tekmujejo – če se pobalina ulovi, smo zmagali vsi! Bandido omogoča tudi igranje z enim igralcem, tako da je odlična izbira za vse škrateljce, ki družbe za igranje nimajo vedno na voljo. Založnik predlaga starost vsaj 6 let, po naših izkušnjah pa se lovu na nepridiprava lahko priključijo tudi leto ali dve mlajši šerifi.

Slide Quest

Hrabremu vitezu moramo pomagati rešiti kraljestvo pred temnimi silami! V škatlo namontiramo ploščo z izbrano težavnostno stopnjo, nato pa nanjo položimo figurice našega junaka in morebitnih zlobcev ter ovir. Igra ima inovativen mehanizem, saj s pritiskanjem ročajev ob škatli igralno ploščo nagibamo, da neustrašni vitez drsi po njej. Izogniti se mora vsem pastem in v luknje poriniti vse nepridiprave. Slide Quest je moč igrati z do štirimi igralci, lahko pa se ga loti celo en sam, če je dovolj pogumen in spreten. Ustvarjalci priporočajo igranje otrokom, starim vsaj 7 let, mi pa smo – kot ponavadi – malo bolj pogumni in bi si upali igrati že s 4 ali 5 let starimi pokovci.

Photosynthesis

Igralci so različne drevesne vrste (ja, prav ste slišali), ki se borijo za prevlado na bližnji jasi. Ki ne bo več dolgo jasa, saj bo na njej zrastel mogočen gozd. S preudarnim polaganjem želodov in koriščenjem nabrane energije bodo igralci poskrbeli, da bodo njihova drevesa rasla na najugodnejših, s soncem obsijanih mestih, nasprotnikova pa bodo životarila v njihovi senci. Ta čudovito izdelana igra vsebuje izredno lepe figurice dreves, med igranjem pa se lahko naši najmlajši tudi marsičesa naučijo.

Jamaica

Podajte se na napeto dirko okrog karibskega otoka! Jamaica je izvrstna »kdo bo prej« igra, s čudovitim zemljevidom in mnogimi preizkušnjami na poti. Ustavljali se boste v pristaniščih in na odprtem morju, za kar boste morali plačati zlato in hrano za mornarje. Če se boste kadarkoli srečali s soigralci, se bo zgodil topovski spopad, zmagovalec pa bo lahko kradel poražencu. Poleg tega ima igra zelo inovativen način igranja – kapitan poteze določi katera kocka bo igrana v dnevni in katera v nočni fazi, ostali igralci pa nato odigrajo najboljšo kartico glede na njegovo odločitev – in se s tem premikajo ali pa polnijo svojo zaloge. Ravno prav dolga (45 minut) in vsako potezo polna presenetljivih zasukov!

Gasilska brigada

Jojmene, gori! Ko nas ogrožajo nevarni plameni, priskočijo na pomoč naši prijatelji gasilci. Igralci postanejo gasilska brigada, ki se spopada z neusmiljenimi ognjenimi zublji. Le z dobrim sodelovanjem in neustrašnim pristopom jim bo uspelo rešiti vse prebivalce in pogasiti požar. Igra je plod slovenskih ustvarjalcev in ponuja izziv tako odraslim kot otrokom, vsi skupaj pa bodo po partiji ali dveh še bolj cenili ves trud, ki ga v varnost vseh nas vlagajo srčni gasilci.