Najboljše družinske družabne igre

Pred vami je seznam družinskih iger, po katerih najraje posegate v naši trgovini.
Nekaj jih najbrž že poznate, zagotovo pa boste med branjem dobili kakšno
dodatno idejo za oplemenitev vaše kolekcije.

Ticket to Ride

Kdo bi si mislil, da bo med najbolj prodajanimi igrami igra, v kateri postavljamo železnice? Serija Ticket to Ride je izšla leta 2004 in je bila od takrat prodana v več milijon izvodih. Nas, očitno pa tudi kupce, je evropska različica navdušila s svojo preprostostjo, zaradi česar lahko za mizo združi tako otroke, stare starše in vse vmes, obenem pa ima nekaj dodatnih pravil zaradi katerih jo radi igrajo tako začetniki kot tudi izkušeni »gejmerji«.

Celestia

Celestia je igra, v kateri je dovoljeno imeti glavo v oblakih! S prijatelji se boste namreč podali na čudovito pustolovščino, pri kateri boste potovali po razkošnih mestih v stratosferi. Vsako potezo bo eden od vas kapitan ladje in bo poskušal ostale igralce prepričati, da ima v rokah dovolj kartic, da boste lahko pristali na naslednjem oblaku, ki prinaša več točk. Na vas je, da se odločite ali boste tvegali ali izstopili iz ladje – lahko pa tudi nagajate drugim soigralcem, ki se bodo odločili za nadaljevanje poti …

Dixit

Ena najlepših iger na naših policah, pri kateri igrate igro asociacij s pomočjo čudovitih sličic. Dixit je izšel že šest let nazaj in je bil ob izidu izbran za igro leta, od takrat pa je postal ena najbolj prepoznavnih namiznic. Podobno kot Ticket To Ride, je tudi Dixit igra, ki jo lahko igrate z igralci vseh generacij, saj so pravila zelo enostavna in se jih naučite manj kot v minuti. Dixit kartice so pogosto uporabljene tudi v druge namene, npr. za delavnice pripovedovanja zgodb, različne učne terapije in podobno.

Camel up

Nora puščavska dirka, v kateri so piramide obrnjene na glavo, kamele plezajo druga na drugo, na vas pa je, da stavite na zmagovalko! Nepredvidljiva in kaotična peščena izkušnja, v kateri boste ves čas na konicah prstov. Vsak krog se lahko odločite ali boste stavili na zmagovalko kroga, končno zmagovalko ali pa boste tisti, ki boste vzeli usodo v svoje roke in metali kocko, s katero se kamele premikajo. Vendar pozor! Kamela, ki se bo povzpela drugi na glavo, bo lahko potovala skupaj s spodnjo, zaradi česar je dirka polna presenetljivih zasukov. Izvrstna igra za družine in večje skupine ter upravičeno – igra leta 2014.

River Dragons

River Dragons je igra prečkanja reke, v kateri počiva strašni zmaj. Pretentate ga s postavljanjem kamenčkov in ploščic, ki pa vam jih lahko kadarkoli izmaknejo vaši soigralci – razen tistih, na katerih stojite. Zato boste čez reko potovali deščico po deščico, a težava je, ker boste morali svoje poteze načrtovati 5 krogov vnaprej! Odlična igra, v kateri boste ves čas ugibali, kakšni so načrti vaših nasprotnikov in jih poskušali preprečiti. Najbolj živahno obarvana igra v naši trgovini, z lepimi ilustracijami za povrh.

Takenoko

V koliko igrah lahko postanete sestradana panda, ki se želi nahraniti z bambusom? V Takenoko postanete točno to, upravljate pa tudi cesarjevega vrtnarja, ki mu panda povzroča neznanske preglavice – njegov cilj je namreč vzgojiti čim višje bambusove sadike! Med igro boste izbirali kartice, ki pomagajo ali enemu ali drugemu, prav tako pa boste lahko tudi širili cesarski vrt in polagali vodne poti, zaradi katerih bo rastlinje raslo hitreje. Simpatična igra za 2 do 4 igralce, ki vas ne bo pustila lačnih!

Jamaica

Podajte se na napeto dirko okrog karibskega otoka! Jamaica je izvrstna »kdo bo prej« igra, s čudovitim zemljevidom in mnogimi preizkušnjami na poti. Ustavljali se boste v pristaniščih in na odprtem morju, za kar boste morali plačati zlato in hrano za mornarje. Če se boste kadarkoli srečali s soigralci, se bo zgodil topovski spopad, zmagovalec pa bo lahko kradel poražencu. Poleg tega ima igra zelo inovativen način igranja – kapitan poteze določi katera kocka bo igrana v dnevni in katera v nočni fazi, ostali igralci pa nato odigrajo najboljšo kartico glede na njegovo odločitev – in se s tem premikajo ali pa polnijo svojo zaloge. Ravno prav dolga (45 minut) in vsako potezo polna presenetljivih zasukov!

Escape

Escape je nekaj posebnega – v njem igralci simultano mečete kocke in s tem poskušate pobegniti iz podirajočega se egipčanskega templja. Za to imate na voljo točno 10 minut, igri pa je priložen tudi CD z zvočno spremljavo, ki bo poskrbel za pravo vzdušje. Izjemno domiselna sodelovalna igra, v kateri boste pod časovnim pritiskom in v kaotičnih razmerah (klici na pomoč soigralcem, neprestano dogovarjanje, kam naj gre kdo), poskušali ohraniti zen stanje svojih misli in se v pravem času prebiti do izhoda.

Hanabi

Hanabi je najbolj priljubljena majhna sodelovalna igra, ki je zaradi svoje velikosti odlična na potovanjih. S soigralci boste priredili šov za japonskega cesarja in mu pripravili ognjemet v petih različnih barvah. Vaš cilj je, da se ognjemeti lepo stopnjujejo (od številke 1 do 5), kar pa ne bo tako lahka naloga, saj so kartice, ki jih držite v roki obrnjene tako, da jih lahko vidijo samo vaši soigralci. Zato boste povsem odvisni od njihovih namigov! Zaradi svoje preprostosti in odlične interakcije med igralci je bila izbrana za igro leta 2013.

Gloobz

Gloobzi so super igra opazovanja in hitrega razmišljanja, ki jo lahko igrajo otroci nad 6 let tudi sami. Na mizi stoji 7 figuric, ki predstavljajo različne oblike in barve simpatičnih pošasti. Igralec, ki je na potezi reče »več« ali »manj«, nato pa obrne kartico, na kateri so sličice pošasti. Igralci morajo čim hitreje poiskati tisto barvo in obliko, ki je je največ/najmanj. Pogosto več igralcev seže po isti figurici, največ pa pridobi tisti, ki lahko v mislih najhitreje preklopi na iskanje nove. Čudovit preizkus ostrine uma in zbranosti, ki traja okrog 15 do 20 minut.

Karuba

Če želite igro, v kateri imajo vsi igralci popolnoma enake pogoje, rezultat pa je pri vsakemu čisto drugačen, potem je Karuba tista igra, ki jo iščete. S soigralci se podate na raziskovalno odpravo v džunglo, tam pa poskušate odkriti starodavne templje in poiskati dragocene zaklade. Igralci bodo na začetku igre prejeli povsem enake igralne plošče, vsako potezo pa bodo prejemali enake ploščice, na katerih bodo narisani koščki poti skozi pragozd – od njihovih odločitev pri polaganju pa bo odvisno, kdo bo prvi prispel do cilja. Karuba je ob izidu takoj navdušila igralno javnost in postala nominiranka za igro leta 2016.

Survive

Survive! je izjemna družinska igra, v kateri je vaš oddih na plaži prekinjen zaradi novice, da se otok, na katerem se nahajate, potaplja. Vaša edina rešitev je nekaj trhlih čolnov, privezanih na obali in pa – plavanje! Vendar pa v vodi kroži cel kup zverin, ki samo čakajo na svoj popoldanski obrok – dodatna slaba novica je, da jih upravljajo vaši soigralci … Survive! so v izvirni različici igrali že v osemdesetih letih in je bila že takrat velika uspešnica, v moderni predelavi z nekaj dodelanimi pravili pa je naravnost idealna – lahka za naučiti, izjemno zabavna in ravno prav zlobna. Survive! se v naši trgovini ne bori za preživetje, temveč je naša izbranka za najboljšo družinsko igro!