Karantenski vodič za krajšanje časa, 2. del: Zabava v dvoje

Strokovni svetovalni organ organizacije TojeTo z veseljem ugotavlja, da po objavi prvega dela našega karantenskega vodiča v Sloveniji ni več zdolgočasenih ljudi, ki živijo sami. Prejeli smo namreč dve e-pismi zahvale. Ker nismo prejeli drugih e-pisem, je 100% vseh e-pisem izrazilo hvaležnost. To lahko preslikamo na celo populacijo. Klasična statistika.

V drugem delu se lotevamo aktivnosti, ki jih lahko počnete v dvoje. Pa ne le kot romantičen par, tako da ste lahko brez skrbi, tudi če ste ujeti v stanovanje s svojim cimrom, ki je pri nas prek Erasmusa.

Spretnostni izzivi

Kljub težavnim časom v strokovnem svetovalnem organu organizacije TojeTo priporočamo rekreacijo, bodisi doma, bodisi zunaj, v naravi. Pomembno pa je, da ste varni pred poškodbami in da najdete lokacijo, kjer ne boste srečevali drugih ljudi. Lahko se pretvarjate, da so zombiji! To je vedno zabavno.

Če se odpravite v naravo v dvoje, vam priporočamo, da s sabo vzamete Frizbi Discraft Ultimate. Metanje in lovljenje frizbija je zelo sproščujoče, obenem pa tudi lepo razmigate svoje telo. Prav tako ni zanemarljivo, da pri metanju frizbija s soigralcem stojite precej daleč drug od drugega, kar je češnjica na torti za vse, ki rabite malo pavze drug od drugega, ampak ne pa toliko, da bi kdo od vaju šel sam ven.

Kdaj ste pa nazadnje igrali balinčke? Verjetno pozno poleti na kakšnem pikniku. Trenutna situacija je balinčkom zelo naklonjena! Za igranje ne potrebujete veliko prostora, nekateri med vami jih verjetno lahko igrate celo doma. Vseeno so balinčki najbolj primerni za zunaj, da ob silovitem raztegovanju pri metanju malih diskov vdihujemo svež zrak. Balinčki so super razvedrilo, ki bi jih moralo imeti doma vsako gospodinjstvo. Člani strokovnega svetovalnega organa organizacije TojeTo jih imamo kar vedno pripravljene v avtu. Nikoli ne veš, kdaj te prime metat stvari naokoli!

Sicer pa se vedno splača v žepu imeti hacky. Z malo pleteno žogico lahko žongliramo sami ali v skupini, nam pa je še posebno pri srcu žongliranje v dvoje. Takrat skakljanje žogice ni odvisno samo od tebe, hkrati pa si kar naprej na vrsti. Fokusiranje na hacky pomeni, da pogovor med soigralci poteka brez očesnega stika. Idealno za takrat, ko moraš cimru povedati, da vseeno nisi pomil posode, čeprav si obljubil, da jo boš; ko moraš otroku povedati, da še lep čas ne bomo šli ven na sladoled; in ko moraš simpatiji razkriti, da imaš tretjo bradavičko, da ne bo kasneje kakšnega šoka.

Miselne zagonetke

Prav veliko miselnih zagonetk za več kot eno osebo ni, oziroma jih lahko že vse klasificiramo tudi kot igre. Vseeno smo se v strokovnem svetovalnem organu organizacije TojeTo odločili, da v to kategorijo vključimo tudi nekatere igre, ki prav izrazito zahtevajo kravžljanje naših možgančkov. Vsi vemo, da so nagubani možgani privlačnejši.

Pri miselnih igrah za dva igralca brez dvoma kraljuje šah. V naši trgovini boste našli lep razpon različnih šahovskih setov in drugih pripomočkov. Bele in črne figure se bodo podile po plošči v boju za oblast. Vam je kaj znano? Brez skrbi, naše figure so brez kravat, povrh vsega pa so neme, tako da vas ne bodo živcirale. Če se s soigralcem naveličata klasičnega šaha, vama iz vsega srca priporočamo da preizkusita še katere druge variante, kot sta denimo Chess960 in Crazyhouse. Pri prvem so pravila enaka, kot pri klasičnem šahu, le da na začetku naključno postavite figure v zadnji vrsti belega igralca, nato pa zrcalno postavite še črne figure. Znanje otvoritev torej tukaj odpade, in ta varianta je odlična za igralne pare, kjer je eden od igralcev v šahu ravno toliko bolj izkušen, da zaradi tega zmaguje igre. Crazyhouse pa je, kot namiguje že ime, čisto nora varianta šaha. Ko nasprotniku vzamete figuro, jo lahko namesto klasične poteze postavite kamorkoli na ploščo kot svojo figuro. Z njo lahko celo šahirate ali matirate! Edina omejitev je, da kmeta ne smete postaviti v prvo ali zadnjo linijo. Seveda bo igranje Crazyhouse variante zahtevalo več kot en set figur ali pa nekaj improvizacije, ampak se splača.

Na vzhodni strani naše lepe Zemlje pa je od nekdaj namesto šaha kraljeval shogi, pri nas poznan tudi pod sila inovativnim imenom “japonski šah”. Ni kaj, domišljija nima meja! Igra poteka podobno, kot šah, vendar vnaša nekaj zanimivih elementov. Osnovna pravila so pravzaprav bolj podobna prej omenjeni Crazyhouse varianti šaha, saj ujete nasprotnikove figure uporabimo sami. Poleg tega lahko skorajda vse svoje figure na nasprotnikovi tretjini plošče spremenimo v boljše različice. Kot Transformerji! Potem je še posebno pravilo, da na ploščo pride Godzilla… Okej, to smo si pa že mi izmislili. Dobili ste nas.

Prekompleksno? Kaj pa go? Tudi tu gre za igro osvajanja ozemlja, vendar obstaja tudi mnogo mirnejša, zen različica. V njej soigralca ne tekmujeta, kdo bo zajel več ozemlja, temveč skušata brez računanja, planiranja in dogovarjanja doseči remi. Remi namreč prinaša ravnovesje med črnim in belim, med jing in jang. Naj vaša aura zagode od ugodja!

Sicer pa smo mi veliki ljubitelji Gigamicovih abstraktnih iger za dva igralca, torej Quoridor, Pylos, Quarto, Squadro, Quixo in Quantik. Vse omenjene igre odlikujejo sila preprosta pravila, ki se jih boste zagotovo naučili v nekaj minutah, igre pa ponujajo veliko globine in ogromno ur zabave v dvoje. Če ste izkušeni strategi ali pa zgolj pogumni, se lotite Quantika ali Quarta. Začetniki raje preizkusite Quoridor ali Pylos, Quixo in Squadro pa sta ravno nekje vmes. Skoraj vse omenjene igre pridejo v dveh različnih velikostih. Manjša je super, če igro veliko prenašate naokoli, za igranje doma pa je boljša večja različica. Za čas karantene ni vprašanje, katera je primernejša.

Družabne igre v dvoje

Samoizolacija je naporna reč za vse nas. Vseeno pa v njej kdo trpi manj, kdo pa več. Poglobljena analiza strokovnega svetovalnega organa organizacije TojeTo izkazuje, da v samoizolaciji zagrizeni knjižni molji trpijo manj od zagrizenih igralcev družabnih iger. Ampak brez skrbi, če spadate v to skupino – na voljo je ogromno izvrstnih iger za le enega (glej 1. del karantenskega vodiča) ali dva igralca.

Za hip ostanimo pri dobrih strategijah. V kolikor iščete odlično strateško igro za dva igralca, ki nudi malo več kompleksnosti in tematskega ozračja od šaha, vam iz vsega srca priporočamo UNDAUNTED: NORMANDY. Igralca bosta podoživljala napete vojaške obračune izkrcanja v Normandiji. Vsak scenarij (v igri jih je precej, prav vse pa se da ponovno igrati in jih ni moč “naštudirati”) je podkrepljen tudi z zgodovinskimi dejstvi, tako da boste ob igranju izvedeli tudi marsikater zanimiv podatek. Igra inovativno kombinira principe “deck building” in “push your luck” iger, saj tekom bitke sestavljamo svoj kupček kart, ki ponazarja naše enote, uspešnost njihovih napadov pa določamo z metanjem kock. Izvrstna igralska izkušnja, ki igralca povsem poskra v svoj svet.

Bi radi trenirali male sive celice, a niste ravno tekmovalen tip človeka? Potem so za vas sodelovalne igre! Serija UNLOCK! ponuja odlično zabavo, saj simulira sobe pobega. Igralca (lahko tudi en sam, lahko tudi večja družba do 6 ljudi) bosta sodelovala in skupaj skušala najti rešitve ugank. Te niso najlažje, tako da Unlock! ponuja dober izziv. Ko enkrat uspešno zaključite zgodbo, bo ponovno igranje za vas sicer nezanimivo, saj ste odkrili vse skrivnosti. Zato smo izredno hvaležni za dve zadevi: prvič, v vsaki igri Unlock! se skrivajo trije različni scenariji. In drugič, slej ko prej človek vse pozabi. Če ne sam, mu pomaga striček Alzheimer. Ob naslednji epidemiji boste že davno pozabili pravilen potek reševanja, in Unlock! bo spet zanimiv!

Sicer pa je po mnenju strokovnega svetovalnega organa organizacije TojeTo najboljša sodelovalna igra za dva igralca CODENAMES: DUET. Codenames je zanimiva igra, ki je hipoma osvojila namiznoigralski svet in kmalu po originalni igri smo prejeli še lep kup novih izdaj. Najzanimivejša med njimi je Duet. To je sodelovalna igra za dva igralca, ki imata pred sabo odprtih 25 kartic z besedami. Nekatere izmed njih morata izbrati, ostale pa so napačne. Nekatere izmed njih le končajo potezo, spet druge so smrtne in pomenijo poraz. Igralca imata vsak svoje, pomankljive informacije, katere kartice je potrebno izbrati. Drug drugemu dajeta namige, in sicer z eno skupno asociacijo skušata povezati čim več izmed pravilnih besed. Izvrstna asociacijska igra, ki igralca stalno drži v napetosti, saj dovoljuje oblicio različnih težavnostnih stopenj!

Upamo, da ste dobili kakšno idejo ali dve. S tretjim delom bomo zaključili karantenski vodič, v njem pa bomo delili ideje za kvalitetno preživljanje časa z otroki. Do prihodnjič torej, želimo vam veliko zdravja in veselja, pa naj vam nikar ne zmanjka moke, kvasa in mleka!

Matjaž Peklaj

Ta članek je bil objavljen v Razno.
Gregor


Preberi še kaj zanimivega