Karantenski vodič za krajšanje časa, 1. del: Igranje s sabo

V strokovnem svetovalnem organu organizacije TojeTo se dobro zavedamo, da živimo v težkih časih. V časih, ko je na zmagovalnem pohodu izolacija, ta pa vedno koraka z roko v roki z dolgočasjem. Zato smo zaposlili svoje strokovnjake in pripravili vodič, kako prebroditi to krizo in iz nje priti močnejši, srečnejši in predvsem malo manj zoprni – bodimo iskeni, karantene imamo že vsi poln kufer in nismo ravno sončki.

Ker je tema obsežna, smo se odločili, da bomo pomagali trem kritičnim skupinam. V prvem članku bomo predstavili možna razvedrila za vse, ki se morate zabavati sami, v drugem se bomo osredotočili na pare, v tretjem pa na družine z malimi otroki. Dovolj mlatenja prazne slame, akcija!

Spretnostni izzivi

Samoizolacija je odličen čas za piljenje vseh veščin, za katere sicer ni časa. Morda boste spet prvič po dolgem času posegli po kitari, ali pa končno do konca skvačkali tiste copatke za vašega sinčka, čeprav je zdaj star že 25 let. Nič ne de, bodo pa za vnuke. Lahko pa se seveda lotite spretnostnih izzivov!

Učenje žongliranja denimo ni prevelik finančni zalogaj, za trening pa rabite manj prostora, kot se vam morda zdi. Če stojite pri miru, od sebe iztegnete roke in se zavrtite, pa ob tem niste ničesar razbili ali si polomili rok, potem imate dovolj prostora za treniranje žongliranja. Tega se seveda lahko lotite z marsičim, vseeno pa priporočamo Pro Thud žogice za žongliranje, ki so ravno prav velike, ravno prav težke, imajo odličen oprijem in so poleg vsega še lepe. Ko se naučite vsaj nekaj osnovnih trikov, imate lahko žogice “pospravljene” nekje na vidnem mestu, in garantiramo, da vas bodo obiski (ko bodo enkrat dovoljeni) vedno pobarali, kaj z njimi počnete. Kot bi mignil, boste glavni na vasi!

Nekoliko drugačne spretnosti vam pomaga uriti YYF One yoyo. Zimzelena igrača nikakor ni samo za otroke – izkušeni lahko yoyo sukajo tako spretno, da gledalci ostanejo odprtih ust. One je odličen začetni yoyo, saj že vsebuje dva različna ležaja. Prvi bo poskrbel, da se yoyo vedno vrne v roko in je izvrsten za čiste začetnike, ki še iščejo svoj občutek in “roko” za vrtenje. Drugi pa omogoča, da se izpuščen yoyo prosto vrti, dokler ga ne pocukamo nazaj v roko. To je nujno potrebno za izvajanje kompleksnih trikov, ko z nitjo lahko pletemo razne vzorce med tem, ko se yoyo vrti.

V kolikor hodite tudi v naravo (stran od drugih ljudi!) pa je morda še najboljša izbira dober bumerang ali zmaj. Oba sta odlična pripomočka za sprostitev in, konec koncev, telovadbo! V naši spletni trgovini boste našli širok izbor različno zahtevnih bumerangov in zmajev.

Miselne zagonetke

Nekateri pravijo, da so možgani najpomembnejša človeška mišica. Ti ljudje se motijo, ker možgani pač nikakor niso mišica, ampak razumemo pa, kaj so hoteli povedati. In s tem se strinjamo – možgane je treba vseskozi trenirati, da ostanemo bistrih in hitrih misli! To pa lahko počnemo na sila zabavne načine.

Morda najpopularnejša miselna igrača je Rubikova kocka. Klasična igrača se je že davno tako silovito razvila, da obstajajo algoritmi in formule, ki nam narekujejo, kako jo najhitreje sestaviti. S tem je, po našem mnenju, nekoliko izgubila status miselne igrače in pridobila status spretnostne igrače. Zato raje priporočamo alternativne produkte, ki sledijo enakim ali podobnim konceptom, vendar so manj razširnjene in zato manj “naštudirane”. Odlična izbira je recimo Ghost Cube, kjer moramo kocko postaviti nazaj v pravo obliko.

Odrasli praviloma še raje posežemo po zagonetkah, kjer je potrebno sestaviti in/ali razstaviti manjši predmet. Odlične so kovinske Hanayama Huzzle zavozlanke. Za lažjo izbiro je široka paleta različnih ugank razdeljena v različne zahtevnostne stopnje. V grobem jih lahko razdelimo na dve skupini; pri prvi bodo vsi deli uganke lepo vidni, potrebno pa je ugotoviti, na katero mesto je treba v katerem trenutku premakniti določen del; pri drugi pa so določeni deli skriti in je potrebno “na slepo” ugotoviti, kaj se dogaja v notranjosti, da lahko uganko rešimo. Enim bolj ležijo prve, drugim druge. Sam recimo spadam med tiste, ki lažje na slepo ugotavljamo. Nutcase s šestimi zvezdicami me ni pretirano izzval, medtem ko me je Quartet zabaval več kot dva meseca. Nekaj ljudi pa mi je že omenilo, da so imeli povsem drugačno izkušnjo pri obeh. Vsakomur svoje!

Sicer pa vsi v strokovnem svetovalnem organu organizacije ToJeTo prisegamo na izvrstno ugankarsko igro Katamino. Nad njim bodo posebno navdušeni ljubitelji Tetrisa, saj igra uporablja koščke zelo podobnih oblik, malenkost pa nanj spominja tudi med igranjem. Dane koščke moramo namreč postaviti v igralno polje. To ni mačji kašelj (Brez korone! Samo prehlajen je!), saj je prostora ravno prav, koščke pa je potrebno postaviti na ravno prava mesta, da rešite sestavljanko. Katamino ponuja ogromno stopenj in nudi ure in ure zabave. Ko jo enkrat rešite do konca, pa tudi brez skrbi – zagotovo ste vmes katero od stopenj že pozabili.

Nedružabne družabne igre

Družabne igre za enega igralca so pravi bistroumni nesmisel. Sprva smo vsi, ki se z njimi srečamo, vsaj malo skeptični. Toda po odigrani partiji ali dveh je slika povsem drugačna. Čeprav imajo solo igre velik minus, saj se med igranjem ne družimo z nikomer, je to lahko tudi velik plus. Nikoli ne rabite nikogar čakati, da naredi potezo, po drugi strani pa si lahko sami vzamete toliko časa, kot ga rabite. In vsi prigrizki, ki jih pripravite, ostanejo le vam! Haha! Zbogom, prijatelji, pozdravljen, diabetes!

Med solo igrami poseben status uživa igra Nemo’s War. Stopimo v čevlje bradatega Vernovega junaka, zafrkamo si muštace, popravimo turban in se odpravimo v globine svetovnih oceanov. Igra ponuja izbor različnih scenarijev in ciljev, ki jih skušamo doseči. Morda bo enkrat Nemo zelo srborit in vojno razpoložen, spet drugič ga bo bolj zanimalo raziskovanje globin. Med spretnim manevriranjem podmornice Nautilus se srečujemo z različnimi težavami in zanimivimi odločitvami. Poldruga ura zabave mine, kot bi mignil!

Poldruga ura zabave ni dovolj? Brez skrbi! Obstaja igra, ki je verjetno ne boste dokončali pred koncem karantene. Gloomhaven je prava zakladnica pustolovščin. Igra omogoča krepko prek 200 ur kampanjskega igranja. Igralci (ali igralec) postanejo neustrašni junaki, ki raziskujejo čudovit in prostran fantazijski svet. Glavna pustolovščina, stranske naloge, izdaje in spletke, vzponi in padci… Počutili se boste, kot da vas je nekdo potegnil iz vaše samoizolacije in vas postavil v drug svet. V svet, kjer so dovoljene sanje. In dotiki. In druženje.

Sta prej omenjeni igri prezahtevni? Iščete kaj manjšega, enostavnejšega? Brez skrbi, tudi kaj takšnega se najde. Da so tudi manjše in manj zahtevne igre lahko sila zabavne dokazuje Friday. Robinson Crusoe ni vsega naredil sam, pomagal mu je Petek! V Friday mora igralec s pravilnim postavljanjem kartic pomagati Robinsonu, da se bo na koncu igre uspešno ubranil pred pirati. Izvrstna igra, ki je nekoliko zapostavljena, ker omogoča le način za enega igralca. Je pa idealna za samoizolacijo!

Sicer pa solo načine omogočata tudi izvrstni igri Scythe in Wingspan. Automa sistem, ki omogoča igranje za enega igralca, deluje kot dobro namazana mašinca. V partiji proti igri boste uživali skoraj toliko, kot proti pravim nasprotnikom iz mesa in krvi. Scythe nas postavi v alternativno resničnost, kjer se borimo za prevlado v vzhodni Evropi. Odlična strategija, kjer je boj sicer nujen, vendar mora biti dobro premišljen. Vsaka agresivna poteza namreč prinaša posledice. Wingspan pa je genialna igra, kjer postanemo ljubiteljski ornitologi. Ne, to niso tisti zdravniki, ki gledajo v ušesa in grlo. Ornitologi so opazovalci ptičev. V škatli se skriva prek 170 kartic z raznimi pticami, prav nobena izmed njih pa se ne ponovi! Na vsaki kartici izvemo bistvene podatke o ptici, ki jih spremlja čudovita ilustracija. Igralci svoje ptice postavljamo v habitate in si s tem odklepamo boljše poteze v prihajajočih krogih.

Tako. Bodi dovolj za prvi del karantenskega vodiča za krajšanje časa. Upamo, da ste dobili kakšno dobro idejo! Se beremo prihodnjič, ko se bomo člani strokovnega svetovalnega organa organizacije ToJeTo lotili pomoči ubogim parom, ki so ostali sami, zaprti v stanovanje in se morajo… brrr… pogovarjati. In to o čustvih!

Matjaž Peklaj

Ta članek je bil objavljen v Razno.
Gregor


Preberi še kaj zanimivega