Tri igrače, ki so nastale po naključju

Večina iger in igrač nastane na podlagi veliko tuhtanja izumiteljev in izdelovalcev igrač, ki iščejo vedno nove in zabavne načine preživljanja časa. Nekatere igrače pa so nastale na podlagi srečnega naključja ali pa nerodnosti “izumitelja”. Mednje sodijo eni izmed bolj priljubljenih izdelkov, ki jih ponujamo v naši trgovini in zdelo se nam je primerno, da vam predstavimo njihova ozadje.

Kovinska vzmet – Slinky

slinky900

Kovinsko vzmet Slinky gotovo vsi poznate. Gre za kovinsko ali plastično vzmet, ki se pretaka iz roke v roko in je najbolj znana po svoji sposobnosti, da se sprehodi navzdol po klančkih in stopnicah.

Ta nadvse priljubljena otroška igrača je nastala zahvaljujoč nerodnosti inžinirja Richarda Jamesa in podjetništvu njegove žene Betty. Leta 1943 je Richard iskal načine, kako bi lahko s pomočjo vzmeti stabiliziral različne občutljive senzorje in instrumente na vojaških ladjah, ki jih je premetavalo razburkano morje. Eno izmed teh vzmeti je ponesreči prevrnil s police in na njegovo presenečenje se je vzmet “sprehodila” na tla. Žena Betty je v tem videla potencial za otroško igračo in ji nadela ime Slinky. Igrača je takoj postala velik hit in še danes razveseljuje otroke po vsem svetu.

Frizbi

frizbi900

Kaj imajo frizbiji opraviti s pitami in vojnim letalstvom ZDA? Veliko! Plastični frizbiji, ki jih mečemo po parkih, so relativno nova iznajdba. Resda so že Grki metali diske na svojih Olimpijskih igrah, a kot pripomoček za igro, so se pojavili šele okoli leta 1950.

Prvi model plastičnega frizbija je izdelal Walter Morrison, idejo zanje pa je našel na univerzi v Yaleu. Študenti te univerze so bili sladokusci, ki so radi jedli pite pekarne z imenom Frisbie Bakery. Pite so bile postrežene na pločevinastih krožnih, za katere so študenti hitro ugotovili, da si jih lahko podajajo.

Na krožnikih je bil napis Frisbie pies (frizbi pita) in vsakič, ko je kdo vrgel krožnik, je zavpil “Frisbie!”. Tudi Walter je bil eden izmed teh študentov, ki je svoj prosti čas prebijali z metanjem krožnikov od pit. Ko je zaključil študij, se je pridružil vojnemu letastvu ZDA, kjer se je naučil veliko o zakonih aerodinamike in se odločil, da bo izpopolnih frizbi ter ga začel proizvajati iz plastike. Sprva ga je poimenoval “Pluto Platter”, nato pa preimenoval v Frisbee.

Inteligentni plastelin

plastelin900

Najbolj nenavadna zgodba pa je povezana z odkritjem mase, ki predstavlja osnovo našega Inteligentnega plastelina in je povezana z iskanjem alternative gume iz kavčuka med drugo svetovno vojno. Guma je bila namreč ena izmed bolj pomembnih surovin opreme vojakov. Bila je sestavni del gum za vozila, skornjev, plinskih mask in še mnogo drugih reči. Kavčuk, iz katerega so proizvajali gumo, so pridelovali v različnih predelih Azije, ki pa so bili med vojno pod stalnimi napadi Japonske vojske. Sledilo je obdobje hudega pomanjkanja gume, zato se je vlada ZDA odločili, da se obrne na različna ameriška podjetja in jih prosi, da poskusijo najti alternativno snov, ki bi imela podobne lastnosti kot guma, a zanjo ne bi potrebovali surovin iz rizičnih področij.

James Wright iz General Electrics je bil eden izmed teh znanstvenikov, ki so eksperimentirali z različnimi snovmi. Nekega dne je zmešal silikonovo olje in borovo kislino presenečen ugotovil, da ima dobljena snov zelo nenavadne lastnosti. Bila je zelo elastična, odbijala se je, imela je zelo visoko tališče in na njej se ni nabirala plesen. Zelo očitno je bilo, da z njo nikoli ne bi mogli zamenjati običajne gume, a hkrati je bil prepričan, da ima velik potencial… le ni si znal predstavljati za kaj. Poslal jo je različnim znanstvenikom, a tudi oni niso točno vedeli, kaj bi z njo.

Šele leta 1950 je marketinški svetovalec Peter Hodgson pomislil, da bi masa lahko bila zelo zabavna igrača. Po začetni uspešni prodaji manjših količin mase pakirane v jajčka, jo je poimenoval Silly putty in jo pričel prodajati po različnih knjigarnah.

Podjetje Crazy Aaron je leta 2001 vzelo osnovno idejo te mase ter jo izpopolnilo in razširilo vrste plasteline, ki so narejeni iz nje. Zahvaljujoč naključnemu eksperimentiranju z alternativami gumi, lahko sedaj uživamo v plastelinih, ki se svetijo v temi, spreminjajo barve ter reagirajo na magnete.

Ta članek je bil objavljen v Razno.
Gregor


Preberi še kaj zanimivega

Dodaj odgovor