Flash point: Fire Rescue

Flash point je družabna igra za 2 – 6 igralcev, pri kateri igralci v vlogi gasilcev poskušajo rešiti čim več žrtev ujetih v goreči hiši, preden ogenj uniči hišo. Igra je zaradi hitrega širjenja ognja, eksplozij in potrebnih taktičnih odločitev izjemno napeta in dinamična.

Igra ima več verzij pravil, ki vplivajo na težavnost spopadanja z ognjem. Lažja verzija je mišljena kot lahkotna družinska igra, ki je primerna tudi za mlajše, medtem ko je na višji težavnosti igra izziv tudi za izkušene ljubitelje družabnih iger.

Flash point spada med sodelovalne družabne igre, kjer se igralci skupaj borijo proti dogodkom v igri in zmagajo ali izgubijo kot ekipa. Za to je potrebno veliko komunikacije med igralci pred vsako potezo, saj je uspeh pogosto odvisen od tega, kako učinkovito delujejo kot ekipa.

Vsebina škatle

 • Dvostranska igralna plošča, ki je razdeljena na 6×8 polj. Vsaka stran predstavlja hišo z različnimi postavitvami sob in vrat. Ena stran ima bolj enostavno postavitev, druga pa bolj zahtevno.
 • 6 figuric gasilcev
 • Črne kocke, ki predstavljajo škodo na stavbi
 • Kartonaste žetončke z oznakami dima, ognja, žrtev…
 • 6 kartic z različnimi vlogami gasilcev

Cilj igre

Naloga gasilcev je, da uspejo rešiti 7 od 10 žrtev v hiši, preden ogenj uniči hišo oziroma preden ogenj ubije 4 žrtve.

Potek igre

Igra se prične z začetno postavitvijo ognja in treh interesnih točk, na katerih so ali žrtve ali pa lažni alarm. Vsak krog igre je razdeljen na tri zaporedne faze:

 • 1. faza: igralec, ki jel na vrsti ahko upravlja s svojim gasilcem, a je omejen s določenim številom akcijskih točk (v preprosti verziji ima vsak 4 akcijske točke), ki jih lahko porabi za premikanje, gašnje ognja, podiranje zidov, odpiranje in zapiranje vrat, prenašanje žrtev…
 • 2. faza: po gasilcih je na vrsti ogenj. Z metom dveh kock se določi polje, v katerega se razširi dim. Če je dim pade na polje, kjer je že dim ali pa na polje, ki meji na ogenj, se dim spremeni v ogenj. Če pa dim pade na polje, kjer je ogenj, pa pride do eksplozije, ki še dodatno razširi ogenj oziroma poškoduje zidove. Kadar se ogenj razširi na točko interesa, se le to obrne in če je na njem žrtev, le ta umre. Če pa se razširi na polje gasilca pa ga onesposobi.
 • 3. faza: V tej fazi se pogleda, če so na tabli manj kot tri interesne točke in se jih po potrebi dopolni z metom kock, ki določi naključno lokacijo.
 • Po vseh treh fazah je na vrsti naslednji igralec.

flash_point_tabla900

Konec igre

Igra se konča uspešno, če ekipa gasilcev uspe rešiti 7 žrtev. Igra se konča neuspešno, če ogenj ubije štiri žrtve ali pa če se hiša zruši. V igri je namreč omejeno število kock, ki označujejo poškodbe zidov. Vsakič, ko ogenj poškoduje zid ali pa ko gasilec ruši zid, se to označi s črno kocko. Ko jih zmanjka, se hiša zruši.

Različne težavnosti igre

Zgoraj smo opisali potek “družinske” verzije igre, ki je po naših izkušnjah relativno preprosta in jo je v večini primerov mogoče zaključiti uspešno. Ravno zato je primerna za sproščeno igranje tudi z mlajšimi otroci. Za bolj resno igralno izkušnjo pa so na voljo še napredna navodila, ki dodajo kopico novosti in nevarnosti.

 • Vsak gasilec prevzame eno izmed šestih vlog, ki jim prinaša prednosti na nekaterih področih in slabosti na drugih. En profil tako na primer potrebuje manj točk za nošenje žrtev iz hiše, a potrebuje več točk za gašenje požarov.
 • Večje število začetnih eksplozij in posebne točke z vnetljivimi snovmi, ki lahko sprožijo še dodatne eksplozije, če jih zajame ogenj.
 • Bolj zahtevno postavitev sob (na drugi strani table).

Zahtevnejša igra terja predvsem več tehtanja in izbire med gašenjem in reševanjem žrtev. Ves požar je le redko mogoče pogasiti, zato se je potrebno osredotočiti na ključna mesta, ki omejujejo nadaljno širjenje in eksplozije. Hkrati pa s prevelikim ukvarjanjem s požarom tratimo dragocen čas za reševanje žrtev. Vsaka eksplozija nepopravljivo načne hišo in četudi imamo ogenj pod kontrolo, se nam lahko zgodi, da se hiša poruši, preden uspemo rešiti vseh 7 žrtev.

Zaključne misli

Ko smo po nekaj uvodnih igrah osvojili mehaniko igre, smo v njej resnično uživali. Cel čas ostaja napeta, saj je ogenj nepredvidljiv in četudi imajo igralci občutek, da ga imajo pod kontrolo, se po nekaj krogih lahko vse skupaj obrne na glavo in začne se panično spreminjanje strategije. Velika prednosti igre je njen širok razpon težavnosti, ki jo je mogoče postopoma višati. Tako se ne boste nikoli dolgočasi in tudi ne boste imeli občutka, da je prezahtevna.

Igra Flash point: Fire rescue je na voljo v naši spletni trgovini.

 

Gregor


Preberi še kaj zanimivega

Dodaj odgovor