Ticket to Ride

Ticket to ride je zelo popularna strateška družabna igra, v kateri gradite železniške povezave med različnimi ameriškimi mesti. Točke dobivate za vsako povezano mesto in za izpolnjevanje posebnih izzivov. Prostor za gradnjo je omejen in med igralci ves čas poteka borba za najboljše povezave. Igra ima zelo preprosta navodila, ki se jih da osvojiti v nekaj minutah, nudi pa obilico zabave.

Osnovni podatki

  • Število igralcev: 2 – 5
  • Priporočena starost: 8+
  • Dolžina igre: 60 min
  • Navodila: Angleška

Igra vsebuje:

  • Igralno ploščo z zemljevidom ZDA
  • 5x po 45 barvnih vlakcov
  • 5 točkovalnih žetončkov
  • kupčkom kart z vagoni različnih barv
  • kartice s posebnimi izzivi
  • kartico za najdaljšo progo

Priprava igre

Priprava igre je hitra in enostavna. Vsak igralec dobi 45 vlakcev v svoji barvi, s katerimi bo gradil povezave. Igralno plošči se razgrne in nanjo položi kupček kart z vagoni in kupček kart s posebnimi izzivi. Ob robu table so polja za točke in na začetku se vse točkovalne žetone postavi na začeten položaj. S kupčka kart z vlaki se vzame prvih pet kart in se jih postavi pred ploščo, tako da so vidne barve vagonov. Vsak igralec dobi štiri karte z barvnimi vlaki in tri karte s posebnimi izzivi, pri čemer mora obdržati najmanj eno, ostale lahko vrne, če tako želi.

Cilj igre je zbiranje točk s povezovanjem posameznih mest na karti in z izpolnjevanjem posebnih izzivov, ki od vas terjajo, da povežete različno oddaljena mesta. Bolj ko so mesta oddaljena, več točk dobite za zgrajeno povezavo. Pri izbiri izzivov pa morate biti previdni, saj vam neizpolnjeni izzivi ob koncu igre prinesejo minus točke.

ticket-to-ride-(3-of-3)

Potek igre

Vsakič, ko je igralec na potezi, si lahko izbere eno izmed treh možnih dejanj: 1. vzame kartico z barvimi vlaki, 2. vzame tri kartice z izzivi in obdrži vsaj eno, 3. zasede eno povezavo na zemljevidu.

Mesta na zemljevidu so različno oddaljena in temu primerno je potrebno zgraditi daljše tire. Dolžina povezave je označena z različnim številom polj med mesti. Polja pa se razlikujejo tudi po barvah. Za vsako povezavo, ki jo želimo zgraditi, potrebujemo zadostno število kartic z vlaki v pravi barvi, ki jih lahko zbiramo, ko smo na potezi. Ko “kupimo” progo, nanjo postavimo toliko svojih vlakcov, kolikor je polj med mestoma. Igra se nadaljuje dokler enemu izmed igralcev ne ostajo trije ali manj vlakcev, nato se odigra še en krog, nakar je igre konec.

ticket-to-ride-(2-of-3)

Točkovanje

Točkovanje v igri Ticket to Ride razdeljen na dva dela. Sprotne točke se dobiva za povezovanje sosednjih mest. Po vsaki uspešni povezavi, se igralec s svojim točkovalnim žetonom premakne za dobljeno število točk po poljih ob strani table. Drug del točkovanja pa pride na koncu igre, ko igralci razkrijejo svoje kartice z izzivi. Za uspešne izzive se točke prišteje, za neopravljene pa odšteje. Igralec z najdaljšo progo na koncu igre pa dobi še dodatne točke.

Naša ocena igre

Ticket to ride je zelo privlačna igra, ki vas očara že v trenutku, ko jo vzamete iz škatle. Vsi deli so kakovostni, barviti in polni detajlov. Velika prednost igre je tudi preprosta mehanika igranja, zaradi česar je primerna za družine z otroci in spontano igro s prijatelji, ki jo ne poznajo.

Kljub preprostosti pa igra ponuja veliko strateških dilem, pri katerih je veliko odvisno od pametnih odločitev, nekaj malega pa tudi od sreče. Za grajenje prog namreč potrebujemo ustrezno barvne kartice z vlaki. Ker se te vlečejo naključno, se lahko zgodi, da dolgo časa ne boste dobili tiste, ki jih potrebujete. Včasih to lahko rešite z obvozom, včasih pa boste lahko le upali, da se vam bo sreča obrnila.

Po nekaj igrah boste ugotovili tudi, da ni dovolj, da gradite le proge, ki jih sami potrebujete. Čeprav na začetku ni ravno očitno, je pomemben del igre tudi ugibanje namenov vaših soigralcev in nagajanje v obliki zasedanja prog, ki jih sami ne potrebujete, a so po vsej verjetnosti tiste, ki jih potrebuje nasprotnik. Dobro postavljena ovira lahko pomeni neizpolnjen izziv nasprotnika, ki lahko igra ključno vlogo pri končnem točkovanju.

Družabna igra Ticket to Ride je na voljo tudi v naši spletni trgovini.

 

Gregor


Preberi še kaj zanimivega

Dodaj odgovor