Igriva znanost in eksperimenti

STEAM igrače (Science, Tech, Engineering, Arts, Maths) spadajo med najbolj iskane igrače na svetu. Sploh v ZDA že dolgo vedo, da z njimi v otrocih spodbudimo vedoželjnost in zanimanje za znanost, zato jih redno vključujejo v svoje izobraževalne programe. Ideja za njimi je, da otroci prek izvedbe različnih poskusov spoznajo določeno obravnavano tematiko, npr. vremenske pojave, delovanje različnih sil, osnove magnetizma in druge.

Na vizualno osupljiv način in enostavno v korakih, predstavijo ozadja različnih znanstvenih konceptov. Najbolje delujejo, ko se jih otroci lotijo skupaj s starši, saj ponujajo izjemno zabavno in kvalitetno skupno preživljanje prostega časa, ob katerem se vsi naučijo kaj novega. Pripravili smo nekaj nam najljubših predlogov STEAM igrač, ki jih izdeluje priznano, večkrat nagrajeno podjetje 4M.

Visoko nad nami

Če začnemo zelo široko, pravzaprav najširše, lahko z raziskovalnimi seti poletite v vesolje in se spoznate z zakonitostmi našega sončnega sistema. Tako lahko zgradite model osončja ali pa model Zemlje in Lune, oba se svetita v temi. Nekoliko mlajši otroci (nad 5 let) se lahko spoznajo z različnimi oblikami ozvezdij s pomočjo posebnega zvezdnega projektorja.

Le nekoliko nižje, v plasti, ki nam je malo bolj domača, domujejo vremenski pojavi. Otroci se lahko preučevanja različnih pojavov lotijo s pomočjo vremenske postaje, ki je nekaj posebnega, saj z njeno pomočjo ustvarite lastni vodni krogotok, prav tako pa tudi v roki držite oblake in ustvarite celo strelo. Če vam nebesne sfere ne dišijo in bi raje ostali na tleh, ter v zrak poslali samo kakšno svojo sondo, pa priporočamo, da izberete vodno raketo, ki ne pusti nikogar ravnodušnega, saj poleti kar 9 metrov v zrak – samo s pomočjo zračnega tlaka, o katerem izveste več s pomočjo priprave poskusa.

Trdno na tleh

Tudi v zemljini plasti se najdejo mnogi čudeži, ki jih lahko poustvarite doma – npr. priprava svetlečega kristala ali svetleče geode. Spet v drugih setih, pa se spoznate z arheološkimi odkritji, saj v njih izkopljete različne kosti dinozavrov, ki jih nato sestavite model in opremite z različnimi zanimivimi podatki – kot v muzeju. Med njimi izpostavimo okostje mamuta in okostje tiranozavra.

Pogled v prihodnost

Prednost igrive znanosti je, da lahko iz prazgodovine takoj stopite v prihodnost in se spoznate z delovanjem sil magnetizma s čudovitimi antigravitacijskimi Maglev poskusi. Za njimi delujejo sile, ki skrbijo za premikanje najsodobnejših vlakov in bodo morda korenito spremenile načine, kako se premikamo po planetu. Z njihovo pomočjo lahko ustvarite spektakularen šov, npr. lebdenje svinčnika ali kovinske uteži v zraku. Prav tako pa se lahko spoznate z robotiko in zgradite enega izmed mnogih robotov, nam sta še posebej ljuba bobnarček in namizna rakovica.

Doma je najlepše

Po vseh znanstvenih potovanjih po različnih sferah in časovnih obdobjih, pa se lahko ustalite doma in izvedete set poskusov v domači kuhinji. Ste vedeli, da lahko elektriko pridobite kar iz limone, s pomočjo navadne vilice? Ali pa postavite namizni vulkan, ki bruha „lavo“ (mama bo navdušena). Na magnetni tabli v svoji sobi lahko obesite tudi model človeškega skeleta, ki ste ga sami izdelali iz posebne mase in pobarvali – odličen način spoznavanja s strukturo človeškega telesa. Med drugim si lahko s pomočjo posebne folije ogledate tudi kosti lastne roke! Za spektakularni konec pa lahko priredite prav posebno čarovniško predstavo, kjer gledalcem predstavite znanstveno razlago, ki stoji za vsakim izmed trikov.

Ta članek je bil objavljen v Novosti.
Gregor


Preberi še kaj zanimivega