Vodič po longboardih – za surfanje ne potrebuješ valov

Nič ne preseže občutka, ko je pred tabo širok asfaltni pločnik, v ušesu igra tvoja najljubša glasba, ti pa se odrineš od tal in nekaj sekund kasneje deskaš nekje v naravi, ob plaži ali po mestnih ulicah. Ta zapis ti bo pomagal izbrati pravo desko za poletne in jesenske dni.

Skejtanje je svoj preboj doseglo v 90-ih letih, ko je večina najstnikov nosila široke hlače, Vans superge, poslušala punk-rock in skušala doseči čim višji „ollie“. Takrat se je to dogajalo na tako množični ravni, da je skejtanje ostalo zelo priljubljeno še danes. V 20-ih letih je precej napredovala tudi tehnologija, zato so današnji skateboardi in longboardi povsem prilagojeni različnim potrebam in znanjem skejterja. V ta namen smo pripravili vodič, v katerem se predstavijo različni skateboardi in longboardi. Zagotovo med njimi najdeš pravega, ne glede na to, ali si začetnik ali imaš že izkušnje, si lovec na hitrost, ali pa ti je zelo pomembna stabilnost in varnost, želiš izvajati trike, ali pa nameravaš desko uporabljati namesto mestnega prevoznega sredstva.

Pri izbiri longboarda se lahko hitro izgubiš v poplavi različnih karakteristik – od trdote deske, velikosti koles, velikosti okovja, trdoti oprijemk in še in še. Naj ti pomagamo – ključna značilnost, ki jo moraš najprej upoštevati, je dolžina deske. Dolžina določi razmerje med stabilnostjo in med okretnostjo boarda. Prednost malih desk je v hitrem in urnem zavijanja, poleg tega pa so lažje prenosljive in zato bolj primerni za potovanja. Daljši boardi ponujajo večjo stabilnost, več prostora za noge in bolj stabilno „cruise“ vožnjo, ki spominja na občutek surfanja.

V naši ponudbi so na voljo tri različne velikosti: mini-cruiser, oz. Pennyboard (tako se imenuje prav zaradi svoje majhnosti), klasičen skateboard in longboard. Tudi manjši deski sta prilagojeni tako, da omogočata večjo stabilnost, zaradi nekaj oblikovalskih dodatkov, ki so sicer značilni za longboarde.

Mini-cruiser

Mini Cruiser-je je najlažje opaziti v obmorskih letoviščih, kjer se prodaja cela kopica malih, plastičnih desk, ki so po večini poceni ponaredki priljubljenega Penny boarda. Mini-cruiserji so namenjeni lahkotni „cruise“ vožnji, kar pomeni, da je z njimi težje izvajati trike, ali kakšne druge posebnosti, so pa super simpatični, lahki in odlični za potovanja. Po navadi so plastični, zato nimajo dobrega oprijema, Havanin Peso Banana Cruiser pa je pravi posebnež te velikosti, saj je izdelan iz 7-plastnega javorovega lesa in prevlečen s klasičnim gripom. Zato je bolj stabilen in na njem lahko poskušiš izvesti tudi enostavne trike. Na ta način združuje vse prednosti mini-cruiserja (predvsem to, da je okreten in lahko prenosljiv) in odpravi težave, s katerimi se sicer srečujejo uporabniki najmanjših desk. Mini-Cruiserja zlahka pritrdite tudi na nahrbtnik.

Skateboard klasične velikosti ponuja več prostora za noge in nekoliko več stabilnosti kot mini-cruiser. Je idealne velikosti za izvajanje trikov, zato so po njem tudi posegli vsi večji profesionalci in poskrbeli, da je prav ta velikost tista, na katero najprej pomislimo ob besedi skateboard. Za uporabo skateboarda te velikosti pa vseeno potrebuješ nekoliko več ravnotežja, kot pri daljših ploščah (zato so longboardi tudi postali tako priljubljeni), vendar na njih veliko bolj okretno premaguješ ovire, ki jih srečaš na svoji poti. S ploščami te velikosti lahko skočiš na robnik, se hitreje izogneš velikim luknjam, poleg tega pa izvedeš vse ostale trike, ki jih poznaš iz ulice ali skejtparka. Havanin Rev-Cruiser ponuja večjo stabilnost kot plošče enake velikosti, in je prilagojen, da je na njem lažje obdržati ravnotežje. Okovje ima obrnjeno tako, da osrednji vijak gleda navzven. S tem postane deska bolj uravnotežena in se bolj približa občutku, ki ga ponuja longboard, zato je primeren tudi za začetnike. Ker je lahek in majhen, je odličen za vsakdanjo mestno vožnjo in za potovanja.

Longboardi

Longboardi ponujajo najbolj stabilno in zato tudi udobno in brezskrbno vožnjo. Na njih je težje izvajati trike, najbolje pa se obnesejo ob vožnji po rahlem klancu navzdol, kjer do izraza pride njihova sposobnost dolgih carving zavojev, ki spominjajo na deskanje na snegu. Opremljeni so z večjimi kolesi, zato ponujajo višjo končno hitrost in udobnejšo vožnjo čez razpoke v tleh. Ker imajo ogromno prostora za noge, so zelo primerni za začetnike, z njimi pa zlahka premagujete tudi večje razdalje. Zdaj, ko poznamo delitve, glede na velikost, si lahko nekoliko podrobneje ogledamo, kako se med sabo razlikujejo longboardi.

Pri sestavi longboarda je pomemben vsak detajl, ki vpliva na to, ali je longboard bolj namenjen vsakdanji vožnji (cruising), adrenalinskemu spuščanju po klancih (downhill), izvajanju trikov (freestyle), ali posebnemu načinu poganjanja brez odlaganja noge na tla (pumping). Havanini longboardi, ki jih predstavljamo spodaj, so namenjeni predvsem „cruise“ vožnji po mestu, na asfaltnih poteh v naravi in ob morju, z dodatkom freestyle trikov. Za takšen namen sta najboljša Havana Pintail in Havana Gemini Top-Mount. Gre za odlična longboarda, ki ponujata uravnotežen presek med vsemi značilnostmi in sta oblikovana tako, da dajeta občutek surfanja po kopnem. Zaradi svoje oblike omogočata zelo stabilen občutek na deski, z dobrim odzivom pri zavijanju.

Če pa vas mika, da bi bili s svojo desko bolj kreativni, potem priporočamo Havana Kick-Tail Cruiser. Kick-tail ima rep, ki omogoča, da z desko izvajamo tudi skoke ali bolj natančne zavoje. Te sposobnosti boste še posebej veseli pri premagovanju robnikov, zaradi katerih vam ne bo treba sestopiti z deske, ampak ga lahko s to desko preskočite in nemoteno nadaljujete z vožnjo.

Ta članek je bil objavljen v Novosti.
Gregor


Preberi še kaj zanimivega