Odlične družabne igre za dva igralca

Pred vami je naš izbor iger za izključno dva igralca. Njihova prednost je, da so lahko povsem osredotočene na interakcijo, zato moramo biti ves čas pozorni na to, kaj počne nasprotnik. Njihova značilnost je, da potekajo v hitrem ritmu, poteze so preproste, dogajanje pa ostane napeto do konca, saj je možnih variacij veliko manj, kot pri igrah za večje skupine. V izboru najdete igre vseh vrst, za vse tipe igralcev – od zelo dostopnih, do bolj žanrsko specifičnih.

Jaipur

Jaipur je čudovita, hitropotezna igra za dva igralca, pri kateri se postavite v vlogo indijskega trgovca, ki želi s preprodajo izriniti rivala iz mesta in si prislužiti vabilo na Maharajin dvor. Odlikuje jo fantastičen sistem tržnice, ki jo morate ves čas nadzorovati, da se vaš nasprotnik ne bi dokopal do preveč dobrin iste vrste, saj mu to prinaša dodaten bonus. Pri Jaipurju je pomemben predvsem občutek za izbiro pravega trenutka, saj boste morali dobro razmisliti ali prodajati hitro po višji ceni ali počakati in prodati večjo količino blaga za dodatne točke zmage.

Haru Ichiban

Haru Ichiban je zenovska igra, v kateri se postavite v vlogo učenca vrtnarjenja v idiličnem japonskem vrtu. Oba igralca sestavljate kombinacije vodnih lilij po principu, podobnemu igri štiri v vrsto. Haru Ichiban je unikaten zato, ker imata igralca na voljo dve povsem različni potezi – vsak krog je eden od igralcev mlajši, drugi pa starejši učenec. Starejši ima na voljo za malenkost močnejše akcije, saj lahko poljubno postavlja lilije na lokvanje, mlajši pa jih lahko le premika. Vendar pa se lahko že naslednji krog vloga obrne, saj igralca določata kdo bo kdo z zanimivim načinom dražbe.

Mr. Jack

Mr. Jack je napeta detektivska igra, v kateri eden od igralcev prevzame vlogo Jacka Razparača, drugi pa postane policijski inšpektor. Kljub tematiki igra ni prav nič krvava, saj se vse odvija po zločinih, ko Jack poskuša skriti svojo identiteto tako, da se skriva pod 8 različnimi liki hkrati – inšpektor pa poskuša z metodo dedukcije ugotoviti, kateri izmed njih je pravi.

Fungi

Fungi je izjemno simpatična igra, v kateri se podate na sprehod po gozdu, da bi nabrali gobe. Te vam pridejo prav na dva načina – lahko jih prodate na tržnici ali pa jih pojeste kar sami – v tem primeru vam bodo prav prišli tudi razni gurmanski dodatki, kot npr. maslo in cider. Zelo lahkotna zabava za dva igralca, ki pa odlično krepi trgovsko žilico, saj boste vsako potezo postavljeni pred male dileme, katere gobe nabrati in ali bodo končale v vašem želodcu ali v želodcu nekoga drugega.

Twilight Struggle

Najboljša igra politične simulacije na svetu. Postavljeni ste v obdobje hladne vojne, v vlogo voditelja ene izmed obeh velesil. Vaša vsak poteza bo prepredena z ogromno mero odgovornosti in tveganja. Igro dodatno odlikujejo zelo tematsko natančne kartice zgodovinskih dogodkov, ki jih boste lahko odigrali na več načinov in pri tem pazili, da stopnja nuklearne ogroženosti nikoli ne preseže kritične točke …

Patchwork

V Patchwork se boste preizkusili v vlogi šivilje, ki mora iz najrazličnejših koščkov sestaviti pisano odejico – vendar brez lukenj! Pred sabo imate prazno ploščo, ki jo morate napolniti s koščki iz mize, na potezi pa lahko izbirate le med tremi, ki so vsakič drugačni. Igra je fantastična zato, ker za koščke, ki jih potrebujete, plačujete s časom, zato lahko manipulirate s tem, ali boste kupovali dražje in manjkrat ali ceneje in večkrat. Ogromno zabave ponuja tudi vpletanje koščkov v celoto – sploh, ko boste opazovali nasprotnika, kako že trinajstič obrača isti košček in se ne more odločiti, kje mu bo mesto. Zabavna igra, lahka pravila, želeli jo boste igrati večkrat – toplo priporočamo.

7 Wonders: Duel

7 Wonders: Duel je nadgradnja osnovne igre, v kateri razvijate svojo antično civilizacijo na različnih področjih (surovine, trgovina, znanost, vojska, filozofija). Odlikuje jo povsem specifičen način igranja, ki je povsem drugačen od katerekoli druge igre, obenem pa je razplet vedno nejasen do konca in zelo napet. 7 Wonders so tako posebna in izvrstna igra, da so mnogi dvomili, da lahko različica za dva igralca obdrži iste igralne občutke, vendar pa je Duel celo presegel ta pričakovanja in je za marsikoga še boljši od izvirnika. Naša zmagovalka v kategoriji iger za samo dva igralca.

Star Realms

Star Realms je igra, ki je zaslovela prek Kickstarterja in doživela rahlo nepričakovano slavo v izjemno hitrem času. V njej gradite svoj vesoljski vojaški imperij s pomočjo trgovanja in preprodajanja. Odlikuje jo izjemna igralna izkušnja, kar ne preseneča, saj sta avtorja igre med najboljšimi svetovnimi igralci igre Magic: The Gathering. Z enim setom kartic lahko igro igrata dva igralca, če pa jih imate več, pa lahko Star Realms igra tudi štiri ali šest ljudi hkrati.

Onitama

Onitama je ena najboljših iger podobnih šahu, vendar z modernim zasukom, ki igro poenostavi in jo naredi zelo privlačno za igranje. Pri Onitami ima vsak igralec 5 figur dveh vrst: velikega mojstra in štiri pomagače. Ob začetku igre s soigralcem odločita, katerih 5 kartic živali bo zaznamovalo igro – te omogočajo različne premike figur. Trik igre je v tem, da imate na potezi vedno na voljo le 2 kartici, vidite pa tudi, kateri dve ima v roki vaš nasprotnik. Svojo strategijo zato povsem prilagajate situaciji in skušate izločiti velikega mojstra nasprotnika, še preden on izloči vašega. Ker je kartic s premiki precej, je vsaka igra nekoliko drugačna.

Agricola: All Creatures Big and Small

Agricola je igra v kateri postavite svojo kmetijo, zato da bi vzgojili čimveč živali. Pri tem morate sekati les in nabirati druge materiale, ki vam omogočijo, da vaša mala hiška zraste v veliko farmo. Simpatična igra kmetovanja, ki je zaslovela zaradi odličnega strateškega načina igranja, je na voljo v tej preobleki za dva igralca, ki igro pohitri (okrog 45 minut) in se osredotoči na tisto, kar je res pomembno – postavljanje staj za vaše živali in na srčkane lesene miniaturice ovčk, pujsov, kravic in konjev. Odlična miselna igra za dva.

Odin’s Ravens

Odin’s Ravens je igra v kateri dva Odinova krokarja dirkata okrog sveta in tekmujeta, kdo bo prej prinesel novice nazaj v nordijski božji svet. Gre za zelo preprosto igro s kartami, v kateri najprej postavite naključno progo iz 13 kartic, nato pa skušate v roko nabrati dovolj kartic s pravimi pokrajinami, zato da vaš krokar lahko poleti čez čimveč polj naenkrat. Občasno lahko računate tudi na pomoč bogov, s katero lahko spreminjate pokrajino ali ponagajate nasprotnikovemu krokarju. Kratka, zabavna igra z ravno prav taktike, da ostane tekoča in da igralca na svoji poti ne razmišljata predolgo.

Schotten Totten

V Schotten Totten ste jezni Škot, ki se je s svojim sosedom sporekel okrog tega, kje leži meja med njunima hišama. Z igranjem pravih kartic skušaš mejne kamne premakniti nekoliko bolj na njegovo stran, on pa ti seveda ne ostane nič dolžan. Zmaga igralec, ki prvi premakne pet kamnov (od devetih) na nasprotnikovo stran. Odlična igra za dva, ki je kot nalašč za potovanja, saj je spravljena v mali škatli, tudi igranje pa ne zahteva veliko prostora.

Izgubljena mesta

Izgubljena mesta so ena izmed klasik med družabnimi igrami in še vedno veljajo za eno najboljših iger za dva igralca. Gre za preprosto igro s kartami, v kateri se podate na raziskovalne odprave, ki jih predstavlja pet različnih barv kart. Trik igre je v tem, da morate karte zlagate po vrsti, zato da je odprava čim bolj uspešna (ko enkrat odložite zeleno 7, ne smete več položiti na mizo nobene karte nižje številke v zeleni barvi). Zato skušate imeti v roki ves čas ravno tiste kartice, ki jih potrebujete v tistem trenutku – toda, če odložite napačne, se jih posluži vaš nasprotnik in jih uporabi za svoja raziskovanja …

Quoridor

Quoridor je ena najboljših miselnih iger z zelo preprostimi pravili. V njej je cilj priti na drugo stran plošče, na potezi pa se lahko ali premikate ali pa postavljate zid, s katerim blokirate nasprotnikovo figurico. Vsak zid lahko postavite le enkrat, na voljo pa jih ima le 10, zato je potrebna dobra taktika in izbira pravega trenutka, da jo nasprotniku kar najbolj zagodete in da pri postavljanju ne zablokirate samega sebe v kasnejših potezah. Izvrstna igra za 2 ali 4 igralce, ki jo je zaradi domiselnega načina igranja med drugim odobrila tudi Mensa. Krasi jo tudi čudovit, lesen izgled.

Quarto

Quarto je zelo izvirna predelava klasičnega štiri v vrsto, z mnogo novimi taktičnimi kombinacijami. Razlika od običajnega štiri v vrsto je, da zmagovalno kombinacijo iščemo glede na enega izmed štirih kriterijev: višina figuric, barva, oblika in njihova krona. Ker figuric ne postavljamo sami, temveč nam na vsaki potezi eno podari nasprotnik, moramo biti ves čas pozorni, da ne podamo tiste, ki bo nasprotniku omogočila zmago. Igra pri kateri krepite sposobnost opazovanja in predvidevanja vnaprej, je izvrstna igra za 2, ki jo je zaradi domiselnega načina igranja med drugim odobrila tudi Mensa. Krasi jo čudovit izgled, saj so figurice in plošča izdelani iz lesa.

Hive

Hive je igra, podobna šahu, le da se igra brez igralne plošče. Svoje ime (panj), je dobila zato, ker v igri premikamo figurice žuželk, cilj igre pa je, da z njimi obkrožimo nasprotnikovo matico in jo tako ujamemo. Vsaka žuželka se premika na svoj način: pajek kroži okrog panja tri polja v levo ali desno, kobilica preskakuje cele vrste, mravljica lahko steče kamorkoli, rogač pa se povzpne na druge in jih blokira. Igro začnete s prazno mizo, nato pa postopoma dodajate vedno več žuželk, kljub mnogim taktičnim možnostim pa igra traja okrog 15 minut in je zato primerna za vse starosti in za vse stopnje igralnih izkušenj.