Odlične družabne igre za dva igralca

Družabne igre za dva igralca pogosto nudijo najbolj napete, zabavne in vznemirljive trenutke, ki jih je moč doživeti pri igranju iger. Intenzivnost celotne igre je zgoščena v epsko zgodbo, ki jo pišete s svojim soigralcem. Takšne igre niso primerne le za Valentinovo, Gregorjevo, obletnice in četrtke, temveč so izvrstna vsakodnevna popestritev. Spodaj naštevamo nekaj naših predlogov za igranje v dvoje. Nekatere igre dovoljujejo zgolj igranje z dvema igralcema, spet druge omogočajo tudi igranje z večimi igralci – pa so nas posebno navdušile v dvoje.

Jaipur

Jaipur je čudovita, hitropotezna igra za dva igralca, pri kateri se postavite v vlogo indijskega trgovca, ki želi s preprodajo izriniti rivala iz mesta in si prislužiti vabilo na Maharajin dvor. Odlikuje jo fantastičen sistem tržnice, ki jo morate ves čas nadzorovati, da se vaš nasprotnik ne bi dokopal do preveč dobrin iste vrste, saj mu to prinaša dodaten bonus. Pri Jaipurju je pomemben predvsem občutek za izbiro pravega trenutka, saj boste morali dobro razmisliti ali prodajati hitro po višji ceni ali počakati in prodati večjo količino blaga za dodatne točke zmage.

Azul

Naj vas čudovite ploščice očarajo tako, kot je notranjost Alhambre očarala portugalskega kralja Manuela I. Igralci tekmujejo pri okraševanju kraljeve palače z raznobarvnimi ploščicami – zmagal bo le najlepši mozaik. Ploščice vsako rundo nastanejo v “tovarnah”, igralci pa jih jemljejo v svojo zalogo in z njimi izpopolnjujejo svoj mozaik. Svoje poteze je dobro skrbno načrtovati, da vam tekmovalci ne poberejo vseh ploščic določene barve! Azul je igra, ki jo lahko igrajo do štirje igralci, a je odlična tudi v dvoje.

Fog of Love

V svetu družabnih iger ni boljšega preizkusa za zaljubljene od Fog of Love. Igra, ki slovi po tem, da zvezo zelo utrdi ali pa uniči, je izvrstna simulacija ljubezenskega razmerja, kjer igralca ob doseganju skupnih ciljev žonglirata še z osebnimi cilji, ki so drugemu igralci skriti. Vendar naj vas ime igre ne zavede. Fog of Love ni romantična igra, ki jo lahko igrajo le ljudje, ki so se videli nage – torej zaljubljenci in res, res, RES dobri prijatelji. Odlična je tudi za vse ostale!

Fungi

Fungi je igra, v kateri dva igralca tekmujeta v nabiranju raznoraznih gob. Te so narisane na karticah, ki jih premešamo v kupček, z njega pa jih nekaj razprostremo v vrsto na sredino mize. To je pot v gozd, ki jo vidimo. Ko hodimo po njej in pobiramo kartice (nabiramo gobe), se pred nami odpira nova, dotlej neznana pot. Nabrane gobe potem v ponvici popečemo in se okrepčamo! Fungi ponuja dobro mero globine in je lahko izredno napeta strateška igra za dva, obenem pa je zaradi svoje tematike in čudovitih ilustracij tudi pomirjujoča. Idealna ni le za mirne večere v dvoje ob domačem kaminu, temveč jo zaradi priročne embalaže lahko vzamete s seboj na potep in odigrate partijo v planinski koči ob srebanju gobove juhe.

Twilight Struggle

Najboljša igra politične simulacije na svetu. Postavljeni ste v obdobje hladne vojne, v vlogo voditelja ene izmed obeh velesil. Vaša vsak poteza bo prepredena z ogromno mero odgovornosti in tveganja. Igro dodatno odlikujejo zelo tematsko natančne kartice zgodovinskih dogodkov, ki jih boste lahko odigrali na več načinov in pri tem pazili, da stopnja nuklearne ogroženosti nikoli ne preseže kritične točke …

Patchwork

V Patchwork se boste preizkusili v vlogi šivilje, ki mora iz najrazličnejših koščkov sestaviti pisano odejico – vendar brez lukenj! Pred sabo imate prazno ploščo, ki jo morate napolniti s koščki iz mize, na potezi pa lahko izbirate le med tremi, ki so vsakič drugačni. Igra je fantastična zato, ker za koščke, ki jih potrebujete, plačujete s časom, zato lahko manipulirate s tem, ali boste kupovali dražje in manjkrat ali ceneje in večkrat. Ogromno zabave ponuja tudi vpletanje koščkov v celoto – sploh, ko boste opazovali nasprotnika, kako že trinajstič obrača isti košček in se ne more odločiti, kje mu bo mesto. Zabavna igra, lahka pravila, želeli jo boste igrati večkrat – toplo priporočamo.

7 Wonders: Duel

7 Wonders: Duel je nadgradnja osnovne igre, v kateri razvijate svojo antično civilizacijo na različnih področjih (surovine, trgovina, znanost, vojska, filozofija). Odlikuje jo povsem specifičen način igranja, ki je povsem drugačen od katerekoli druge igre, obenem pa je razplet vedno nejasen do konca in zelo napet. 7 Wonders so tako posebna in izvrstna igra, da so mnogi dvomili, da lahko različica za dva igralca obdrži iste igralne občutke, vendar pa je Duel celo presegel ta pričakovanja in je za marsikoga še boljši od izvirnika. Naša zmagovalka v kategoriji iger za samo dva igralca.

Codenames: Duet

Codenames je ena tistih iger, ki je hipoma osvojila svet. Izredno popularna igra, v kateri dve ekipi tekmujeta v ugibanju besed, je dobila že nekaj novih različic. Poleg besed lahko zdaj ugibamo tudi slike in poredne besede, osnovna igra pa je bila prevedena tudi v slovenščino. Codenames: Duet pa je sodelovalna igra za dva (na škatli piše, da v teoriji lahko tudi za več… ampak odsvetujemo) igralca, kjer skušamo vse besede uganiti, preden nam zmanjka potez. Codenames: Duet sodi v sam vrh sodelovalnih iger za dva igralca in je igra, ki bi jo morali preizkusiti vsi.

Onitama

Onitama je ena najboljših iger podobnih šahu, vendar z modernim zasukom, ki igro poenostavi in jo naredi zelo privlačno za igranje. Pri Onitami ima vsak igralec 5 figur dveh vrst: velikega mojstra in štiri pomagače. Ob začetku igre s soigralcem odločita, katerih 5 kartic živali bo zaznamovalo igro – te omogočajo različne premike figur. Trik igre je v tem, da imate na potezi vedno na voljo le 2 kartici, vidite pa tudi, kateri dve ima v roki vaš nasprotnik. Svojo strategijo zato povsem prilagajate situaciji in skušate izločiti velikega mojstra nasprotnika, še preden on izloči vašega. Ker je kartic s premiki precej, je vsaka igra nekoliko drugačna.

Sagrada

S soigralci se lotite ustvarjanja vitražev Sagrade Familie. V ploščice, ki predstavljajo okna, boste vstavljali raznobarvne kocke in s tem skušali nabrati kar največ točk. Sagrada sicer omogoča igranje 1-4 igralcem, a mi smo trdno prepričani, da je najbolj napeta, zanimiva in dinamična ravno v dvoje. Čakanje med potezami ne bo predolgo, nasprotniku lahko še vedno ponagajate, ne bo pa se zgodilo, da bi se vam, preden pridete na vrsto, čisto do tal porušili vaši izjemni načrti. Igro se lahko igra lahkotno ali na nož, in je idealna izbira za pare, ki večinoma igrajo sami, občasno pa bi šli kakšno partijo tudi z obiski.

Odin’s Ravens

Odin’s Ravens je igra v kateri dva Odinova krokarja dirkata okrog sveta in tekmujeta, kdo bo prej prinesel novice nazaj v nordijski božji svet. Gre za zelo preprosto igro s kartami, v kateri najprej postavite naključno progo iz 13 kartic, nato pa skušate v roko nabrati dovolj kartic s pravimi pokrajinami, zato da vaš krokar lahko poleti čez čimveč polj naenkrat. Občasno lahko računate tudi na pomoč bogov, s katero lahko spreminjate pokrajino ali ponagajate nasprotnikovemu krokarju. Kratka, zabavna igra z ravno prav taktike, da ostane tekoča in da igralca na svoji poti ne razmišljata predolgo.

Robinson Crusoe

Če cincate o kempiranju v dvoje, pa niste prepričani, ali ste pripravljeni, je Robinson Crusoe odličen preizkus. Igralci ste brodolomci, ki vas je naplavilo na skrivnosten otok. Pred sabo imate jasen cilj – preživeti. Iskati boste morali hrano, graditi zatočišče in se braniti pred mogočnimi zvermi iz džungle. Ob vsem tem boste skušali izpolniti še posebno nalogo. Igra vsebuje 6 različnih scenarijev, precej pa jih lahko najdete tudi na medmrežju. Ta zahtevna sodelovalna igra nudi velik izziv, ki mu brez dobrega sodelovanja ne boste kos!

Tzolk’in

Tzolk’in nas popelje v svet starodavnih Majev in njihovega – leta 2011 sila popularnega – okroglega koledarja. Tega celo sestavimo na igralni plošči, med zobnike ogromnega kolesja pa vstavljamo svoje delavce. Z vstavljanjem jim določimo, kaj pravzaprav počnejo in kdaj bodo z delom opravili, saj bomo sadove želi šele pri izstopu delavcev iz premikajočega kolesja. Pri Tzolk’inu je zato najpomembnejše planiranje, saj lahko le enkrat narobe ocenite situacijo, pa se vam podre cel sistem. Tzolk’in odlično funkcionira v dvoje, dovoljuje pa igranje do štirim igralcem, zato je odlična izbira za vse pare (ali cimre), ki občasno dobite iger željne obiske.

Everdell

Dolga leta že pod krošnjo Večnega Drevesa v dolini Everdell v sožitju bivajo prisrčne živalice. A zdej pričenja primanjkovati prostora in čas je, da se ustvarijo nove naselbine. Igralci bodo z igranjem kartic in nabiranjem prikupnih surovin (posebno navdušeni smo nad borovnicami) ustvarjali nove vasice, a le najuspešnejša med njimi se bo z zlatimi črkami zapisala v zgodovino. Med široko izbiro kartic s stavbami in prebivalci skušamo igralci izbrati takšne, ki med sabo posebno dobro sodelujejo. Everdell je ena najlepših iger, v dvoje pa funkcionira enako dobro, kot z več (največ štirimi) igralci.

Quarto

Quarto je zelo izvirna predelava klasičnega štiri v vrsto, z mnogo novimi taktičnimi kombinacijami. Razlika od običajnega štiri v vrsto je, da zmagovalno kombinacijo iščemo glede na enega izmed štirih kriterijev: višina figuric, barva, oblika in njihova krona. Ker figuric ne postavljamo sami, temveč nam na vsaki potezi eno podari nasprotnik, moramo biti ves čas pozorni, da ne podamo tiste, ki bo nasprotniku omogočila zmago. Igra pri kateri krepite sposobnost opazovanja in predvidevanja vnaprej, je izvrstna igra za 2, ki jo je zaradi domiselnega načina igranja med drugim odobrila tudi Mensa. Krasi jo čudovit izgled, saj so figurice in plošča izdelani iz lesa.

Hive

Če imate strah pred žužki in vam gredo kocine pokonci, ko jih nekdo samo omeni, potem ta igra ni za vas. Vsem ostalim pa jo iz srca priporočamo! Hive je izvrstna strateška igra za dva igralca, ki spominja na šah, a je hkrati tako zelo drugačna. Igra se brez igralne površine, igralca pa s svojimi ploščicami, na katerih so narisani razni žužki, ustvarjata skupno žuželčjo kolonijo. Ta ima lahko le eno kraljico matico, a vraga, ko sta v koloniji dve – vaša in nasprotnikova. Igro izgubi igralec, ki ima v nekem trenutku popolnoma obkoljeno svojo matico.