Najbolj prodajane družabne igre

Pred vami je seznam iger, po katerih najraje posegate v naši trgovini.
Nekaj jih najbrž že poznate, zagotovo pa boste med branjem dobili kakšno
dodatno idejo za oplemenitev vaše kolekcije

Ticket to Ride: Europe

Kdo bi si mislil, da bo med najbolj prodajanimi igrami igra, v kateri postavljamo železnice? Serija Ticket to Ride je izšla leta 2004 in je bila od takrat prodana v več milijon izvodih. Nas, očitno pa tudi kupce, je evropska različica navdušila s svojo preprostostjo, zaradi česar lahko za mizo združi tako otroke, stare starše in vse vmes, obenem pa ima nekaj dodatnih pravil zaradi katerih jo radi igrajo tako začetniki kot tudi izkušeni »gejmerji«.

Pandemic

Včasih v trgovino še zaide kdo, ki vprašujoče privzdigne obrv, ko omenimo žanr sodelovalnih iger. »Igralci ne tekmujemo drug proti drugemo ampak – proti igri?!« Kakor nenavadno se je to zdelo pred leti, je danes po zaslugi nekaterih odličnih kooperativk, med katerimi je Pandemic daleč najbolj izstopajoč, koncept sodelovanja postal povsem enako priljubljen kot tekmovalni način igranja.

Dixit

Ena najlepših iger na naših policah, pri kateri igrate igro asociacij s pomočjo čudovitih sličic. Dixit je izšel že šest let nazaj in je bil ob izidu izbran za igro leta, od takrat pa je postal ena najbolj prepoznavnih namiznic. Podobno kot Ticket To Ride, je tudi Dixit igra, ki jo lahko igrate z igralci vseh generacij, saj so pravila zelo enostavna in se jih naučite manj kot v minuti. Dixit kartice so pogosto uporabljene tudi v druge namene, npr. za delavnice pripovedovanja zgodb, različne učne terapije in podobno.

A Game of Thrones: The Board Game

V namizni različici GoT prevzamete vlogo ene izmed plemiških družin iz serije in jo popeljete do končne prevlade na železnem prestolu. Nekoliko kompleksnejša igra, ki je manj primerna za začetne igralce, je pa zato odličen strateški izziv, poln zanimivih pogajanj in tudi malih zahrbtnosti. Vendar vse v duhu zabave. Igra izhaja iz založniške hiše Fantasy Flight Games, ki je znana po odličnih igrah, ki temeljijo na velikih imenih franšiz iz sodobne pop-kulture. V njihovi kolekciji boste med drugim našli tudi mnogo iger iz serije filmov Star Wars, pa igre Battlestar Gallactica, Lord of the Rings, Draculo in namizno različico računalniške igre X-Com, ter mnoge druge.

7 Wonders

Ponavadi se igre, pri katerih gradimo civilizacije, slišijo kot nekaj izjemno dolgega in miselno zapletenega. Avtorji 7 Wonders so se tega zelo dobro zavedali in ustvarili igro, ki jo končamo v približno 45 minutah, predstavlja ravno pravšnji miselnoi izziv, obenem pa ni čakanja na poteze soigralcev, saj jih odigramo vsi hkrati. Tematsko je izjemno dovršena, saj se naša družbena piramida počasi razvija. Od začetne bitke za surovine, prek gradnje prvih stavb do zaključnih univerz in planetarijev se bo igralec moral odločati, kaj bo posebnost njegove civilizacije. Bo prvi zgradil enega izmed čudes sveta, ali se bo raje osredotočil na trgovino in znanost? 7 Wonders je zares nekaj posebnega in je zato ena izmed festivalsko najbolj nagrajenih iger, morda tudi zato, ker je ena izmed redkih iger, ki jo lahko igra do 7 igralcev hkrati.

Munchkin

Gotovo najbolj odštekana igra na naših policah, v katerih se boste bojevali proti simpatičnim pošastim, ki bivajo v temnici in to z orožji kot so podgana na palici in s škornji carskosti. Munchkin je igra, v kateri se pravila ves čas spreminjajo, glede na to, kakšen je naš bojevnik, ki ga lahko oblačimo in oborožujemo po mili volji, menjamo pa mu lahko tudi raso in vrsto. Največji čar pa je v tem, da nam soigralci tik preden krenemo v spopad ali pomagajo ali nagajajo s svojimi karticami. Odvisno od tega, kaj smo jim pripravljeni ponuditi v zameno…

Jungle Speed

Bam, bam! To je fantastična igra hitrih refleksov, pri kateri se vse vrti okrog lesenega totema na sredini mize. Pred sabo imamo kartice z liki različnih oblik in barv in ko najdemo dva ujemajoča, se morata soigralca hipoma spopasti, kdo bo uspel prej prijeti leseni totem. Igro dodatno popestrijo posebne kartice, obstaja pa tudi razširitev, ki bo igro popeljala na povsem drug nivo, saj so kartice še bolj odštekane, nekatere med njimi se razlikujejo npr. le po tem, da so liki zrcaljeni. Izvrstna igra za piknike in taborjenja, saj jo lahko igrate tudi na tleh, poleg tega je zelo majhna in pride s priloženo lično bombažno vrečko.

Dobble

Tudi pri Dobblu boste preizkušali svojo hitrost, saj je igra sestavljena iz okroglih kartic, na katerih so narisani različni simboli. Posebnost igre je, da ima vsaka kartica z drugo enak le en simbol (kako je to avtorjem uspelo, še vedno ostaja skrivnost). Cilj je čim prej poiskati ujemajočo se podobnost in pri tem prehiteti soigralce. Igra se jo lahko na 5 različnih načinov, pride pa v priloženi pločevinasti škatlici, tako da je Dobble super za potovanja, tudi v avtu ali na avtobusu. Pa še kratek je, ena igra traja le okrog 5 minut. Zato je naša najbolj prodajana otroška igra.

Hanabi

Čudovita igra sestavljanja pisanih ognjemetov, pri kateri boste videli le karte soigralcev, svojih pa ne! Zato boste odvisni le od namigov, od katerih so vam nekateri bolj v pomoč kot drugi. Cilj je na mizo položiti karte po pravilnem vrstnem redu, vendar na svoji potezi nikoli nismo povsem prepričani, katero karto odlagamo. Odlična sodelovalna igra, po kateri nekoliko raje posegajo dekleta, pa nismo povsem prepričani zakaj. Morda zato, ker je potrebno pokazati pravo mero intuicije, spomina in čuta za psihološko branje igralcev. Odlično darilo za rojstne dneve in valentinovo. Igra leta 2013.

Codenames

Tudi Codenames igrate s pomočjo asociacij, vendar pa na povsem drugačen način kot Dixit. Igralci se bodo razdelili v dve skupini (Codenames odlično delujejo tudi, ko igra zares veliko število igralcev, npr. 12). Dva od igralcev bosta prevzela vlogo vodij in poskusila soigralcem s pomočjo asociacij namigniti, katere besede na mizi so prave. Še ena igra, ki se jo lahko razloži v manj kot minuti, posebna pa je tudi zato, ker ena runda traja manj kot 5 minut, igro pa lahko prekinete po kateremkoli krogu. Zato se je ne boste naveličali. V letu 2015, ko je igra izšla, so Codenames takoj postali najbolj priljubljena igra za zabave na svetu.

7 Wonders: Duel

7 Wonders: Duel je že ob izzidu navdušila igralno skupnost in se takoj povzpela na vrh vseh lestvic kot najboljša igra za dva igralca. Gre za preprosto igro razvoja svoje civilizacije, v kateri skozi čas treh različnih zgodovinskih dob peljete svoje ljudstvo od preprostih odkritij do velikih filozofskih idej. Odlikuje jo inovativen način kupovanja novih kartic, s katerim za kartico, ki jo vzame vaš nasprotnik, odkrije dve novi možnosti za vaš nadaljni razvoj.

Port Royal

Port Royal je odlična piratska igra preizkušanja sreče, v kateri skušate postati glavni pomorec v lokalnem pristanišču. V ta namen sestavljate svojo floto, plenite ladje, najemate posadko in sklepate zavezništva na kopnem. Glavni čar igre je v začetku poteze vsakega igralca, ko se odločate, koliko kartic si upate odpreti zaporedoma – če naletite na dve ladji iste barve, namreč izgubite celotno potezo. igra v kateri so lahko zmagovalci le najbolj drzni in pogumni pomorščaki!

Red7

Red 7 je navdušila s svojim preprostim, a zelo izvirnim načinom igranja. Gre za igro s kartami, ki jo sestavlja le 49 kartic, sedem v sedmih različnih barvah. Vsaka barva v igro prinaša drugačno pravilo (zmaga najmočnejša barva, zmaga igralec z največ sodimi številkami, zmaga igralec z najmanjšo vsoto, itd). Trik igre je v tem, da morate biti na koncu svoje poteze vedno zmagovalec po trenutnem pravilu, na potezi pa lahko igrate le eno kartico iz roke. Zato se ves čas odločate, ali odigrati kartico v svojo kombinacijo in postati najmočnejši ali pa uporabiti potezo zato, da s kartico spremenite aktualno pravilo. Le igralec, ki bo najbolj spretno krmaril in predvideval poteze drugih, bo zmagovalec.

Scythe

Scythe je bila brez dvoma najbolj odmevna strateška igra leta 2017. V njej se spopadete na zemljevidu nenevadne stepske pokrajine nekje v vzhodni Evropi. Zgodba se odvija v tridesetih letih 20. stoletja, svet pa je nekoliko drugačen kot ga poznamo, saj delavce na poljih nadzorujejo velikanski roboti. Vaš cilj je. da povečate produkcijo svojega ljudstva, razširite svoje tehnološko drevo in se razširite po čim večjem delu zemljevida. Pri odkrivanju novih teritorijev naletite na dogodke, v katerih morate zaupati svoji moralni presoji – npr. ali pomagati zapuščeni enoti nasprotne vojske ali ne. V “Kosi” lahko konkurenco premagate le s fantastičnim občutkom za izbiro pravega trenutka, pravo taktično usmeritvijo in s sklepanjem odločitev, ki bodo vašo civlizacijo zapisale v zgodovino z zlatimi črkami.