Najbolj prodajane družabne igre

V trgovini se nam pogosto zgodi, da so stranke ob pogledu na širino izbire družabnih iger osuple in rahlo izgubljene. Vprašanje, ki praviloma sledi, se glasi: “Katera družabna igra je najbolj popularna? Katere največ prodate?” Čeprav trdno verjamemo, da lahko z dobrim svetovanjem ponudimo najboljšo izbiro, razumemo, da včasih preprosto ni dovolj časa za poglobljeno raziskavo ali pa da osebe, ki ji kupujete darilo, ne poznate najbolje. Zato smo na kup zbrali nekaj najbolj prodajanih iger, za katere jamčimo, da so odlične!

Ticket to Ride: Europe

Kdo bi si mislil, da bo med najbolj prodajanimi igrami igra, v kateri postavljamo železnice? Serija Ticket to Ride je izšla leta 2004 in je bila od takrat prodana v več milijon izvodih. Nas, očitno pa tudi kupce, je evropska različica navdušila s svojo preprostostjo, zaradi česar lahko za mizo združi tako otroke, stare starše in vse vmes, obenem pa ima nekaj dodatnih pravil zaradi katerih jo radi igrajo tako začetniki kot tudi izkušeni »gejmerji«.

Bandido

Bandido je ena tistih iger, ki jih starši kupijo za otroke, na koncu pa komaj čakajo, da gre mularija spat in se jih lahko lotijo sami. Zavajujoče majhna škatlica, primerna za vsak žep (dobesedno in figurativno), v sebi skriva konkretno igro. Igralci sodelujejo pri lovu na bandita, ki je pobegnil iz zapora. Skopal je 5 (ali 6, če želite večji izziv) rovov. Igralci bodo s polaganjem kartic ustvarjali labirint, njihov cilj pa je zaprtje vseh izhodov. Če jim to uspe, so premagali igro, v nasprotnem primeru pa je lopov pobegnil. Bandido je pravi dragulj, saj je primeren za otroke in odrasle, za izkušene in neizkušene, povrhu vsega pa ponuja tudi solo igranje.

Dixit

Ena najlepših iger na naših policah, pri kateri igrate igro asociacij s pomočjo čudovitih sličic. Dixit je izšel že šest let nazaj in je bil ob izidu izbran za igro leta, od takrat pa je postal ena najbolj prepoznavnih namiznic. Podobno kot Ticket To Ride, je tudi Dixit igra, ki jo lahko igrate z igralci vseh generacij, saj so pravila zelo enostavna in se jih naučite manj kot v minuti. Dixit kartice so pogosto uporabljene tudi v druge namene, npr. za delavnice pripovedovanja zgodb, različne učne terapije in podobno.

Harry Potter: Hogwarts Battle

Ljubitelji Harry Potterja, radujte! V družbi vašega najljubšega coprnika boste lahko od zdaj preživljali sleherni večer! Hogwarts Battle je izvrstna sodelovalna deck-building igra za 2-4 igralce, ki bodo skočili v prifrknjene čeveljce Harryja, Rona, Hermione in Nevilla. Borili se bodo proti temnim silam in skušali odbiti vse napade Mrlakensteinova in njegovih podrepnikov. Igralci bodo začeli z zelo osiromašenimi kupčki kart, ki pa jih bodo tekom igre dopolnjevali in izpopolnjevali svojo strategijo. Hogwarts Battle nudi dober izziv, ki mu boste lahko kos le z dobrim sodelovanjem.

7 Wonders

Ponavadi se igre, pri katerih gradimo civilizacije, slišijo kot nekaj izjemno dolgega in miselno zapletenega. Avtorji 7 Wonders so se tega zelo dobro zavedali in ustvarili igro, ki jo končamo v približno 45 minutah, predstavlja ravno pravšnji miselnoi izziv, obenem pa ni čakanja na poteze soigralcev, saj jih odigramo vsi hkrati. Tematsko je izjemno dovršena, saj se naša družbena piramida počasi razvija. Od začetne bitke za surovine, prek gradnje prvih stavb do zaključnih univerz in planetarijev se bo igralec moral odločati, kaj bo posebnost njegove civilizacije. Bo prvi zgradil enega izmed čudes sveta, ali se bo raje osredotočil na trgovino in znanost? 7 Wonders je zares nekaj posebnega in je zato ena izmed festivalsko najbolj nagrajenih iger, morda tudi zato, ker je ena izmed redkih iger, ki jo lahko igra do 7 igralcev hkrati.

Wingspan

Wingspan je brez kanca dvoma ena najboljših iger zadnjih let. Igralci postanemo ljubiteljski opazovalci ptic, ki jih skušamo privabiti v svoj rezervat. S polaganjem ptičjih kartic – teh je več kot 170, prav vsaka pa je drugačna – na svojo ploščo si tudi izboljšujemo svoje bodoče poteze. Za varljivo lahkotnostjo in čudovito podobo se skriva globoka igra, v kateri se mehanike brezšivno prepletajo. Wingspan je prejel že lepo bero prestižnih nagrad, med drugim Golden Geek nagrade za najboljšo igro, najboljšo družinsko igro, najbolj inovativno igro, najboljšo strateško igro, igro z najboljšimi ilustracijami, najboljšo solo igro in najboljšo igro s kartami leta 2019.

Jungle Speed

Bam, bam! To je fantastična igra hitrih refleksov, pri kateri se vse vrti okrog lesenega totema na sredini mize. Pred sabo imamo kartice z liki različnih oblik in barv in ko najdemo dva ujemajoča, se morata soigralca hipoma spopasti, kdo bo uspel prej prijeti leseni totem. Igro dodatno popestrijo posebne kartice, obstaja pa tudi razširitev, ki bo igro popeljala na povsem drug nivo, saj so kartice še bolj odštekane, nekatere med njimi se razlikujejo npr. le po tem, da so liki zrcaljeni. Izvrstna igra za piknike in taborjenja, saj jo lahko igrate tudi na tleh, poleg tega je zelo majhna in pride s priloženo lično bombažno vrečko.

Dobble

Tudi pri Dobblu boste preizkušali svojo hitrost, saj je igra sestavljena iz okroglih kartic, na katerih so narisani različni simboli. Posebnost igre je, da ima vsaka kartica z drugo enak le en simbol (kako je to avtorjem uspelo, še vedno ostaja skrivnost). Cilj je čim prej poiskati ujemajočo se podobnost in pri tem prehiteti soigralce. Igra se jo lahko na 5 različnih načinov, pride pa v priloženi pločevinasti škatlici, tako da je Dobble super za potovanja, tudi v avtu ali na avtobusu. Pa še kratek je, ena igra traja le okrog 5 minut. Zato je naša najbolj prodajana otroška igra.

Hanabi

Čudovita igra sestavljanja pisanih ognjemetov, pri kateri boste videli le karte soigralcev, svojih pa ne! Zato boste odvisni le od namigov, od katerih so vam nekateri bolj v pomoč kot drugi. Cilj je na mizo položiti karte po pravilnem vrstnem redu, vendar na svoji potezi nikoli nismo povsem prepričani, katero karto odlagamo. Odlična sodelovalna igra, po kateri nekoliko raje posegajo dekleta, pa nismo povsem prepričani zakaj. Morda zato, ker je potrebno pokazati pravo mero intuicije, spomina in čuta za psihološko branje igralcev. Odlično darilo za rojstne dneve in valentinovo. Igra leta 2013.

Codenames

Tudi Codenames igrate s pomočjo asociacij, vendar pa na povsem drugačen način kot Dixit. Igralci se bodo razdelili v dve skupini (Codenames odlično delujejo tudi, ko igra zares veliko število igralcev, npr. 12). Dva od igralcev bosta prevzela vlogo vodij in poskusila soigralcem s pomočjo asociacij namigniti, katere besede na mizi so prave. Še ena igra, ki se jo lahko razloži v manj kot minuti, posebna pa je tudi zato, ker ena runda traja manj kot 5 minut, igro pa lahko prekinete po kateremkoli krogu. Zato se je ne boste naveličali. V letu 2015, ko je igra izšla, so Codenames takoj postali najbolj priljubljena igra za zabave na svetu.

7 Wonders: Duel

7 Wonders: Duel je že ob izzidu navdušila igralno skupnost in se takoj povzpela na vrh vseh lestvic kot najboljša igra za dva igralca. Gre za preprosto igro razvoja svoje civilizacije, v kateri skozi čas treh različnih zgodovinskih dob peljete svoje ljudstvo od preprostih odkritij do velikih filozofskih idej. Odlikuje jo inovativen način kupovanja novih kartic, s katerim za kartico, ki jo vzame vaš nasprotnik, odkrije dve novi možnosti za vaš nadaljni razvoj.

Exploding Kittens

Mačke so muhaste živali, ki v hipu lahko spremenijo obnašanje. Najprej se ti mota med nogami in se ti dobrika, ko jo skušaš pobožati pa okusiš njen srd in njene ostre kremplje. Tako je tudi z mucami v ultrapopularni igri Exploding Kittens. Igralci bodo kupovali karte z mačjimi podobami iz skupnega kupčka. Večinoma so neškodljive, toda v kupčku se skriva tudi nekaj eksplozivnih muc. Igralec, ki povleče takšnega mačona, izgubi igro. Toda brez skrbi! Obstaja veliko trikov, kako se ogniti tako kruti usodi, skorajda pri vseh pa profitirate na račun drugih igralcev. Exploding Kittens je sila zabavna, preprosta igra, ki spominja na odpuljenega Črnega Petra in jo morajo poznati vsi pravi gamerji.

Magic Maze

Magic Maze je zabavna sodelovalna igra za do osem igralcev. Ti vodijo skupino junakov med ropom nakupovalnega središča. No, z moralnega vidika je beseda “junak” v tem kontekstu rahlo sporna, ampak nič ne de. Vsi igralci upravljajo vse like. Nekje mora biti trik, ne more biti tako preprosto, si mrmrate v brk. In prav imate! Vsak igralec namreč upravlja vse figura, a le na določen način. Eden jih lahko morda vse premika zgolj gor, drugi le levo in tako naprej. Za nameček pa se igralci med sabo ne smejo pogovarjati, vaš čas pa je omejen. Ta živčna sodelovalna igra se sicer igra v tišini, kolutanja z očmi, grizenja nohtov, nekontroliranega kriljenja z rokami in komaj zadržanih obupanih vzdihov bo pa veliko.

Quoridor

Založnik Gigamic je med drugim znan po seriji izvrstnih abstraktnih strateških iger za dva igralca. Najbolj znana in priljubljena med njimi je Quoridor, ki dovoljuje tudi igranje s štirimi igralci. Pravila so sila preprosta – igralca začneta igro s svojo figurico na nasprotnih straneh igralne plošče. Ko je igralec na potezi, lahko premakne svojo figuro za eno polje, ali pa nekam na ploščo postavi zid. Teh ima vsak igralec omejeno in jih sčasoma zmanjka, posebnih pravil postavljanja pa ni. Edino, česar ne smemo narediti, je nekomu onemogočiti pot na drugo stran plošče – lahko jo zgolj otežujemo in podaljšujemo. Prvi na drugi strani plošče je zmagovalec. Ta zabavna in zelo enostavna igra ponuja precej več globine, kot izgleda na prvi pogled. Podobno kot pri šahu pravila osvojimo hitro, za res dobro igranje pa je potrebna predvsem vaja.