Najboljše igre za velike skupine

Ob marsikateri priložnosti se zgodi, da je igralcev za mizo več, kot jih dovoljuje povprečna »dva do štiri« igra. Že družinski obiski so tak primer, kaj šele študentske zabave. Igre za večje skupine odlikujejo preprosta pravila s poudarkom na čimbolj zabavni interakciji med igralci, zato jih poznamo tudi kot party igre. Spodaj smo pripravili nekaj najboljših.

Resistance

Resistance poteka na futurističnem dvoru v temačni bližnji prihodnosti, v kateri je oblast v rokah peščice, uporniki pa se borijo, da jo vzamejo nazaj. Predstavniki upornikov se bodo morali vsako potezo odločiti, kdo je dovolj vreden zaupanja, da ga pošljejo na misijo – med vami pa bodo sedeli izdajalci! Prek debate in na podlagi glasovanja boste skušali ugotoviti, kdo med vami vas sabotira. Resistance je eden izmed stebrov med bleferskimi igrami in ga lahko igra med 5 in 10 igralcev.

Concept

Concept je simpatična igra ugibanja prave besede, pri kateri boste za razliko od podobnih iger, pri kazanju omejeni z uporabo sličic, narisanih na igralni plošči. Zato je naloga veliko bolj zahtevna in krepi razmišljanje izven škatle. Za igralce, ki so bili navdušeni nad igro Pictionary, pa bi radi poizkusili nekaj svežega.

Joking Hazard

Cyanide & Happiness je eden najbolj popularnih spletnih stripov. Poln je ostrega humorja, pogosto na meji sprejemljivega. Zdaj lahko njihove stripe ustvarjate tudi sami! Joking Hazard ima zelo podoben princip igranja, kot Cards Against Humanity, vendar igra poteka rahlo hitreje, saj je na karticah manj teksta. Zanašajo se bolj na slike, humor pa je predvsem situacijski, zato poznavanje dogodkov, osebnosti in pop kulture ni potrebno. Igralec na potezi bo s kupčka odprl kartico, ji (pred ali za njo) dodal eno iz roke, tripanelni strip pa bodo zaključili ostali igralci. Bizarna mešanica glasnega krohota in zgroženih vzdihov je zagotovljena!

Cash ‘n Guns

V tej odbiti igri boste merili drug na drugega s penastimi pištolami in poskušali prisiliti soigralce, da se odpovejo svojemu deležu plena, ki ste ga nagrabili z ropom banke. Vsako potezo bo nekdo od vas Boter, ki bo skrbel zato, da bo rešetanje potekalo po ustreznem protokolu, vi pa se boste morali odločiti na koga pomeriti in ali nabiti svojo pištolo s polnim ali praznim metkom. Zavezništva se bodo spreminjala z vsako potezo, najbogatejši igralci pa se bodo najhitreje znašli nekaj čevljev pod rušo …

Dixit: Odyssey

Dixit: Odyssey je večja in razširjena verzija ene najbolj priljubljenih iger na svetu, v kateri morate uganiti, katera sličica spada k igralčevi asociaciji. Srce Dixita so čudovite, pravljične ilustracije, zaradi katerih je igranje potep po fantaziji. Posebnost Odisejade je igranje z do 12 igralci hkrati, ki lahko po novem tudi sodelujejo v ekipah.

Mysterium

V Mysteriumu ste postavljeni v škotski dvorec, v katerem se je nekoč zgodil krut zločin, vaša naloga pa je, da razkrijete storilca in ostale podrobnosti umora. Vaše metode odkrivanja so vse prej kot klasične. Niste Sherlock ali Poirot, temveč se zanašate na prisotnost nadnaravnih sil, zato za pomoč prosite lokalnega duha, ki z vami komunicira le s pomočjo slik, ki se pojavijo v vaših sanjah. Duh je eden od igralcev, ostali pa ste jasnovidci, ki si po svojih najboljših močeh poskušate razložiti, kaj vam sporoča vsaka slika. Ugibanja polna detektivska igra, začinjena s sistemom igranja, ki je soroden Dixitu.

7 Wonders

7 Wonders je odlična taktična igra za večje skupine. V njem boste vodili svojo civilizacijo skozi tri različna obdobja – v prvi boste nabirali surovine in postavljali preproste zgradbe, v zadnji pa se boste ukvarjali z največjimi filozofskimi in znanstvenimi napredki. Igre razvijanja civilizacij so znane po dolgem igralnem času in precej kompleksnih pravilih, 7 Wonders pa je pravo nasprotje. Odigra se v 30 minutah, saj ga odlikuje edinstven sistem, pri katerem ne čakate na potezo nasprotnikov, temveč vsi hkrati odigrate svojo kartico in nato svoj kupček podate naprej.

Mascarade

V Mascarade se s soigralci znajdete na dvornem plesu, vaša naloga pa bo, da z igranjem različnih vlog naberete dovolj zlatnikov. Ker se kartice z vlogami pogosto menjajo, vi pa jih ne smete kar tako pogledati, večino časa ne boste niti vedeli, kdo ste. Zato bo igranje polno zmešnjav in smešnih »jaz sem mislil, da si ti mislil« trenutkov. Vloge so nagajive, saj boste lahko drugim igralcem kradli njihovo bogastvo, jim kradli like, na katere so se ravno navadili, kadarkoli pa jih boste lahko zaslišali in ugotovili, ali lažejo o svoji pravi identiteti. Odlična igra za zares velike skupine, saj jo lahko igra do 13 igralcev, poleg tega pa ima dovolj preprosta pravila, da jo vzamete iz škatle in takoj igrate.

Celestia

Celestia je igra potovanja po oblakih. Skupaj s soigralci se povzpnete v ladjo in izplujete iz nebesnega pristanišča, nato pa vsako potezo eden od vas postane kapitan. Ta mora imeti v roki dovolj kartic, da vas bo varno pripeljal v naslednje pristanišče, ostali pa se morate odločiti, ali mu zaupate, da si to lahko privošči. Če ostanete z njim v ladji, tvegate strmoglavljenje, sicer pa lahko izstopite in vzamete nekoliko bolj skromno bero točk, ki vam pripada. Soigralci vam lahko nagajajo s karticami, ki vas zadržijo ali pahnejo iz ladje. Čudovito ilustrirana igra letalske pustolovščine, ki spada v vsako dobro kolekcijo družabnih iger.

Bang!

Bang! je špageti-vestern igra, v kateri se šerif in njegov namestnik zoperstavita lokalnim banditom, iz senc pa jih opazuje odpadnik. Na začetku igre skrivoma določite kdo bo kdo, vsak pa bo prejel še kartico kavbojca, ki bo določala posebne sposobnosti. Saloonovska igra zavajanja in –pazi, skloni se!- strelskega obračunavanja.

One Night Ultimate Werewolf

One Night Ultimate Werewolf je izvrstna izpeljanka igre volkodlak (oz. mafija). Deluje kot odlična igra za prebijanje ledu, pri njej pa se boste igralci razdelili na skupino nedolžnih meščanov in volkodlakov, ki ponoči prežijo na njih. Naloga meščanov bo, da bodo s pomočjo posebnih sposobnosti, predvsem pa pogovora s soigralci, ugotovili kdo med njimi je krvoločnež. Različic volkodlaka je mnogo in priporočamo, da si ogledate tudi ostale, prednost te izvedbe pa je, da je zelo kratka in obdrži vso zabavnost večjih bratov, zato jo v enem večeru lahko odigrate večkrat zapored. Zelo zasluženo je postala ena izmed najbolj priljubljenih iger za zabave.

Coup

Coup je ena izmed najbolj priljubljenih kratkih iger na svetu in ne brez razloga. V njej boste poskušali s spretnim zavajanjem izločiti like soigralcev in se povzpeti na vrh dvora, postavljenega v okolje futuristične metropole. Ob začetku igre boste predse prejeli dve kartici, ki bosta definirali, kateri dve akciji lahko v igri uporabljate – vendar pa vse to ni pomembno, dokler vaši igralci ne vedo, kaj držite v rokah… Izjemno preprosta igra, ki se jo lahko naučite v eni minuti in ki traja 10 minut, vendar jo boste igrali cel večer.

Codenames

Codenames, igra leta 2016, je osvojila svet s svojo neverjetno preprostostjo in zabavnostjo. Gre za igro asociacij, nekakšen besedni Dixit. Na mizo je položenih 25 kartic z besedami, igralci pa se razdelijo v dve skupini, ki določita vodjo. Ta prejme kartico s pojmi, ki jih morajo uganiti njegovi soigralci. Ko je na potezi, lahko izreče le eno asociacijo, s katero želi pokazati na čim več besed, ki ležijo na mizi, nato pa mora biti tiho in imeti čim bolj kamnit obraz. Za »prodajalno«, »miško« in »kruh« bi  vodja uporabil skupna asociacijo »pekarna«. Codenames lahko igrajo igralci vseh starosti in je odličen, ker je poln zabavnih napačnih interpretacij, saj imajo besede pogosto dva ali celo tri pomene. Naša izbranka za najboljšo igro za večje skupine, priporočamo pa, da si ogledate tudi različico, kjer namesto z besedami, igrate s pomočjo slik, Codenames: Pictures.

Deception: Murder in Hong Kong

Deception: Murder in Hong Kong je postala ena najbolj priljubljenih iger iskanja morilca za večje družbe, saj ponuja korak naprej od klasičnih iger blefiranja kot so Volkodlak, Mafija, The Resistance in Avalon. V njej ima vsak igralec pred sabo osem predmetov, ki so lahko dokazno gradivo z mesta zločina. En igralec igra morilca, drugi forenzičnega detektiva, vsi ostali pa skušajo ugotoviti, kdo je morilec. Forenzični detektiv je edini, ki pozna identiteto in tudi s katerim morilskim orožjem je bil zločin storjen, toda z drugimi lahko komunicira le s pomočjo postavljanja žetonov na kartice z namigi (o naravi zločini, trajanju, načinu umora, itd.), ne sme pa spregovoriti. Morilec ima morda tudi pomočnika, ki mu pomaga zavajati ostale igralce in jih iz prave sledi speljati na napačno pot. Odlična igra, polna suspenza in s kratkim igralnim časom, ki omogoča veliko število igranj v enem samem večeru.

Escape from the Aliens from Outer Space

Escape: Aliens from Outer Space je igra v kateri se znajdete na strmoglavljeni vesoljski ladji, med vas pa se pomešajo nezemljani, ki vas skušajo požreti. Zato ste ves čas v rahli paniki in ne zaupate nikomur in se pazljivo in skrivoma premikate po različnih prostorih ladje, v upanju, da najdete izhod še preden vas odkrijejo. Toda med igro se zasliši šum tukaj in pok tam in slej kot prej boste iz sosednjega prostora zaslišali tudi zvok trganja mesa. Nezemljani se namreč prav tako kot vi po ladji premikajo skrivoma, njihova lokacija pa se razkrije le, ko se odločijo napasti. Odlična igra skrivalnic, polna suspenza in nepredvidljivih trenutkov.

New Angeles

New Angeles je veličastna igra, postavljena v svet temačne prihodnosti (ki ga morda poznate iz igre Android: Netrunner), v kateri prevzamete vodenje ene izmed šestih največjih svetovnih korporacij. Vaša naloga je, da vzdružujete srečo in krhek mir v svetovni prestolnici, saj vam to zagotavlja stalen posel. Nikakor si ne želite izbruhov nasilja in protestništva, saj bi to v mesto pripeljalo vladne agente, ki bi vas slej kot prej odstavili. Zato ves čas sklepate pakte z drugimi igralci, toda v pohlepu se vam zna zgoditi, da storite usodno napako. Poleg tega je eden izmed vas morda skrivni vohun, ki dela na strani federacije. Izjemno poglobljena igra pogajanja z večurnim igralnim časom in izjemno igralno izkušnjo, ki jo priporočamo največjim namizniškim sladokuscem.